Indyjski hummus*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Indyjski hummus

Troche inny niz tradycyjny bo bez dodatku tahini, ale pyszny - bardzo pikantny i aromatyczny...

3 lyzki oleju z orzeszkow arachidowych lub innego
kawalek swiezego imbiru, tak okolo 2cm, obranego i pokrojonego na cieniutkie plasterki
~500g puszka cieciorki, wyplukanej i dobrze odsaczonej
4 lyzki orzechow nerkowcow, lekko zrumienionych
sok z jednej limonki
2 duze zabki czosnku
1/2 lyzeczki soli, lub wiecej - do smaku
1 lyzeczka zmielonego cuminu
1 lyzeczka zmielonej kolendry
1/2 lyzeczki grubo zmielonego pieprzu
1/4 lyzeczki cayenne, lub mniej - do smaku
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy (niekoniecznie)
2 lyzki posiekanej swiezej natki kolendry
2 lyzki posiekanej swiezej miety

Olej rozgrzac powoli na malym ogniu, dodac plasterki imbiru i saute przez okolo 10 minut, nie dopuscic aby imbir sie zrumienil. Odstawic i wystudzic.
Wlaczyc malakser, wrzucic czosnek, posiekac. Dodac orzechy, posiekac. Dodac reszte skladnikow (imbir z calym olejem) i zmiksowac na geste puree - nie na gladka paste. Doprawic sola i pieprzem w razie potrzeby i schlodzic w lodowce.
Podawac w temperaturze pokojowej z razowa pita pokrojona na trojkaciki.

img66128wm.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Cos nie tak z moja glowa.
Dalabym sobie ja uciac, ze pytalam niedawno czym robisz paste, zeby nie byla taka jak maslo orzechowe, ale nieco "grubsza" i grudkowata, ale pytania nie ma
icon_eek.gif

Czasem chcialabym taka wlasnie, ale mi nie wychodzi. Moze za maly malakser?
Moze lepiej recznym blenderem? Bo z dzbanka tez bedzie packa...

Jednym slowem dzis znow bedzie hummus-packa.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Sliczny avatar kermidt
icon_smile.gif


Miksuje malakserem, takim z wieksza misa (chyba 11 cups) i pilnuje, zeby za bardzo sie nie rozpedzil
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bardzo dziekuje Aniu, nawet udalo mi sie samej zaobserwowac. I to doprowadzilo do pytania dodatkowego
zahnlos.gif
tylko jeszcze nie wiem za ile
icon_wink.gif
punktow
icon_wink.gif


czy robisz moze paste z czosnku? Warto ja robic samemu? czy sam czosnek? czy dodawac oliwe?
bo widze, ze zanim czosnek sie ukreci cieciorka dawno jest gotowa.
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
wyszedl wspanialy, z kawalkami chrupiacych, aromatycznych orzechow, wilgotny od limonkowego soku, mocno czosnkowy, z orzezwiajaco nuta miety.

hummus.jpg
 

Załączniki

  • hummus.jpg
    hummus.jpg
    126.6 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: