- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
autor : RAfaelka
Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia.
100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki
Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.
Rafaleka wyjaśnia :
Potrzebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość "zwięzła" masa serowa.
Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty.
Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody są teraz w miarę zrozumiałe.
---
ja - marghe - robiłam zarówno ze swiezego jak i z wędzonego łososia
polecam
Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia.
100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki
Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.
Rafaleka wyjaśnia :
Potrzebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość "zwięzła" masa serowa.
Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty.
Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody są teraz w miarę zrozumiałe.
---
ja - marghe - robiłam zarówno ze swiezego jak i z wędzonego łososia
polecam
Ostatnią edycję dokonał moderator: