Składniki:
4 polędwiczki wieprzowe,
2 łyżki płynnego miodu,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
5 dag sera żółtego (lub rokpolu),
sól, pieprz.
W polędwiczkach drążymy dziury wzdłuż całości – łatwizna bo są mięciutkie. Ser kroimy w wąskie słupki i wkładamy do środka polędwiczek. Teraz sztuka niełatwa – trzeba te polędwiczki obwiązać niteczką tak by ser z nich nie miał szansy uciec. Przygotowujemy marynatę - mieszamy miód, zmiażdżony czosnek, olej, sól i pieprz. Każdą polędwiczkę dokładnie obtaczamy w naszej smakowitej marynacie i odkładamy do jakiegoś naczyńka nie za dużego. Jeśli marynaty nam zostanie to polewamy po wierzchu. Odstawiamy na co najmniej 2 godz. ale najlepiej na całą noc. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem.
4 polędwiczki wieprzowe,
2 łyżki płynnego miodu,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
5 dag sera żółtego (lub rokpolu),
sól, pieprz.
W polędwiczkach drążymy dziury wzdłuż całości – łatwizna bo są mięciutkie. Ser kroimy w wąskie słupki i wkładamy do środka polędwiczek. Teraz sztuka niełatwa – trzeba te polędwiczki obwiązać niteczką tak by ser z nich nie miał szansy uciec. Przygotowujemy marynatę - mieszamy miód, zmiażdżony czosnek, olej, sól i pieprz. Każdą polędwiczkę dokładnie obtaczamy w naszej smakowitej marynacie i odkładamy do jakiegoś naczyńka nie za dużego. Jeśli marynaty nam zostanie to polewamy po wierzchu. Odstawiamy na co najmniej 2 godz. ale najlepiej na całą noc. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem.