Karkóweczka*

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Karkoweczka według przepisu kolezanki bachy
icon_smile.gif
przepis sprawdzony, szczerze polecam.

• karkówka (ładny kawałek)
• sól gruboziarnista]
• musztarda
• zioła prowansalskie

Karczek smarujemy musztardą, obsypujemy obficie ziołami prowansalskimi. Blachę wysypujemy grubo solą (soli tyle, aby utworzyła się gruba warstwa na calej blasze), a na to kładziemy karczek. Mięso z blachą wkładamy do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni). Karczek wymaga około 3 godzin pieczenia. Po jakims czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Mięsa się nie przewraca, ma leżeć spokojnie na warstwie soli, bez jakichkolwiek folii czy innych temu podobnych. Nie przewracamy, nie polewamy, nie marwic się nic mięsko nie wyschnie. Pieczemy na blasze, a nie w brytfannach czy temu podobnych.
Jeśli chodzi o sól, to nie należy się upierac przy gruboziarnistej, może być i zwykla byleby było jej na blasze sporo „gruba warstwa”, bo tluszcz czy tez soki mięsne jak zwał tak zwał muszą mieć gdzie wsiąknąć.

1. mięso smaruje się tylko musztardą i obsypuje grubo ziołami bez soli
2. nie bac się nie będzie słony spód, to mięso wciąga tyle soli ile musi w wystarczającym dla mięska stopniu.
3. mieso podajemy na ciepło lub zimno - koniecznie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego

SMACZNEGO! Polecam bo jest naprawdę smaczne
<!--emoid:D--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Zrobione.

To byl moj karkowkowy debiut bo bardzo rzadko zagladam do rzeznika i calkowicie, bardzo, owszem udany. Miekkie, soczyste miesko. Dzieci jadly i powiedzialy ze dobre. To powinno wystarczyc :mrgreen:

Polecam!
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ciesze sie, ze debiut udany i karkoweczka smakowala
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
mmm zrobilam dzisiaj wyszlo super !! AKrkóweczka byla w srodku mieciutka i wca nie sucha :shock: a przy tym danie posciutkie . Posmarowalam musztrada ok 11 wsadzilam do pieca i o 14 patrzea tu obiad sam sie zrobil ;) Poelcam wszystkim pycha i prosciutkie :cheers: :cheers:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no wlasnie wszyscy boja sie tej soli, a jak widac nie jest ona taka straszna jak ja widzą
icon_wink.gif
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Przymierzam sie do tej karkówki i mam dwa pytnka:
:arrow: czy tą karkówkę pieczemy pod przykryciem czy bez ?
:arrow: po jakim czasie mniej więcej zminiejszyć temperaturę?
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
1. bez przykrycia
2. z ta temperatura to jest tak, ze ja to robie na tzw. oko 8) i niestety to wszystko zalezy od wagi karkowki mniejsza szybciej sie upiecze wiec szybciej sie zmniejsza... znowu wyczucie
icon_smile.gif
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
Ja osobiscie zmniejszylam tak po okolo godzince (jak sie juz przyrumienila) a pieklam z 1 kg prawie. No i po 2,5 godzince zmniejszylam jeszcze bardziej temperature i przykrylam pergaminem bo mam rabnieta kuchenke i by mi się inaczej spalila ;) Ale mysle ze przy normalnej kuchence nie trzeba :lol:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
bo tak naprawde to wlasnie od wielkosci miesa i od piekarnika zalezy
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Tyle miałam pytań na ten temat, ale sie odważyłam i karkóweczka już sie studzi. Wyszła ładnie rumiana. Piekłam 1 kg i siedziała w piekarniku 2 godziny. Degustacja jutro!
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
upieklam znowu na swieta, tym razem zrobilam zdjecia
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
mmm slicznie wyglada :cheers: chyba musze powtorke zrobic bo pyszna byla :mrgreen:
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
spieszę donieść, że moja karkóweczka wyszła pyszna
troszkę mi podeschła bo zostawiliśmy ją w trakcie pieczenia w piekarniku i poszliśmy na Wigilię, ale i tak nam bardzo smakowała

na pewno będzie powtórka :mrgreen:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ciesze sie bardzo, ja tez bede ja robila na sylwestra znowu
 

PamPi

Member
Lut 22, 2006
7
0
0
Zrobiłem karkóweczkę w ubiegłą sobotę, żoneczka była zachwycona..
a ja równie zadowolony bo przez trzy godzinki obiadek sam się robił i ze spokojem mogłem "popracować" przy kompie.

Fotki nie zdążyłem zrobić bo wygłodzeni dobraliśmy się (do mięska) jak tylko było gotowe..

Polecam wszystkim
icon_smile.gif
i pozdrawiam
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
25122005_009_107.jpg


24122005_012_155.jpg


24122005_001_557.jpg



dodalam fotki
 

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
nigdy nie lubialam karkówki!!!...bo nie znałam Tego przepisu!! jest wyśmienita!! Dziękuję!!
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ciesze się bardzo :banana: