Pieczeń obiadowa i kanapkowa zarazem

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Pieczeń obiadowa i kanapkowa zarazem
składniki
30 dag mięsa wołowego na pieczeń
30 dag łopatki wieprzowej
1 spora cebula
2 jajka
5-10 dag sera żółtego
sól, pieprz
czosnek granulowany
majeranek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
olej słonecznikowy
margaryna do wysmarowania formy
1-2 łyżki bułki tartej


sposób przygotowania
Obydwa rodzaje mięsa i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jedno jajko, pietruszkę, szczypiorek oraz przyprawy, dobrze wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Prostokątną blaszkę wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej masę mięsną, ponakłuwać ją patyczkiem w kilku miejscach.
Piec ok. godziny, aż patyczek wbity kontrolnie w pieczeń będzie suchy.
I już wersja kanapkowa jest gotowa; wystarczy, żeby pieczeń wystygła i można ją kroić w cienkie plastry (bardzo dobrze się kroi, nie kruszy się).
Natomiast wersja obiadowa wymaga jeszcze ciutkę pracy:
Trzeba roztrzepać 1 jajko widelcem, posolić, popieprzyć, dodać starty na drobnej tarce żółty ser. Pieczeń kroić na grubsze plastry (ok. 2 cm), obtoczyć z obu stron w masie jajecznej, smażyć chwilę na rozgrzanym oleju, z obu stron. Podawać z frytkami.