Hummus orzechowy

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Hummus orzechowy

1 puszka cieciorki (~500-540g), wyplukanej i dobrze odsaczonej
1/2 szklanki masla orzechowego (z orzeszkow arachidowych)
4-5 lyzek oleju arachidowego
1/3 szklanki soku z cytryny
3-4 lyzki swiezej natki kolendry
po 1/2 lyzeczki chili (mieszanki, nie pokruszonej papryczki chili!), slodkiej zmielonej papryki, cuminu i suszonego rozmarynu - uzywajac swiezy potroic ilosc
icon_smile.gif

szczypta cayenne
2-3 zabki czosnku
sol, pieprz do smaki

1/2 szklanki grubo posiekanych niesolonych orzeszkow arachidowych

Ze wszystkich skladnikow, oprocz orzeszkow zrobic gladkie puree w malakserze. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do miski i wymieszac z orzechami.

Podawac tradycyjnie z pita, jako dip do warzyw, kawaleczkow upieczonego kurczaka, jako paste do kanapek lub krakersow itp.

img67570bn.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
paula po naszemu to chick peas lub garbanzo beans/garbanzos
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:mrgreen: :mrgreen:

tak to juz jest
nie wiemy co jemy
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Dobre to ,nie chciało się mi robić pity,więc jemy z pumperniklem.

Dobre to jak już pisałam,niech żyje Bajaderka i Mirabbelka ( ten

chlebek mniam) Chlebek pita też upiekę tym bardziej ,że u mnie

pada i zimno.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Olej arachidowy ma bardzo neutralny smak, dlatego wybierz moze oliwerowniez o dosyc delikatnym smaku.