IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Frużelina Jacobiny
marghe
post 19 Jun 2005, 21:03
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



ja tylko posta wklejam, w zyciu fruzeliny nie robiłam

Frużelinę robi się tak:

1. Wiśnie (wydrylowane lub nie) wrzucasz do sokownika obficie posypujesz cukrem i robisz słodki sok.

2. Drugą partię wiśni drylujesz

3. Wlewasz sok wiśniowy do garnka i podgrzewasz, jeśli zdążył ci wystygnąć. Wrzucasz do niego dużo wydrylowanych wiśni.

4. Bieżesz opakowanie żelfiksu dr Oetkera (taka torebka jak do budyniu) i czytasz na opakowaniu jak toto uzyć. Wsypujesz do garnka z sokiem i owocami mniej więcej połowę mniej żelfiksu niż pisza na opakowaniu. Czyli np jak pisza że całe opakowanie np na litr soku to dajesz tylko pół lub 3/4 opakowania. Po pierwsyzm razie sama sie zorientujesz czy wolisz bardziej ścisłą czy luźniejsza frużelinę. Jedno jest pewne - nie powinna mieć konsystencji mocno ściętej galaretki tylko takiego właśnie żelu. Przed podaniem i tak warto ją schłodzic w lodówce więc przy okazji nabierze jeszcze ściślejszej konsystencji.

5.Dalej postępujesz jak na opakowaniu czyli o ile dobrze pamiętam to chwilkę to trzeba pogotować i fru do słoików. Wiśni nie wolno rozgotować ! Maja byc takie żywe.

Efekt jest powalający . Słodka frużelina z kwaskowatymi całym wiśniami. Rewelacyjna do gofrów. Niestety raczej nie nadaje się do wypieków (ta kupna podobno tak) ale za to w wisienkach jest cała masa witamin.

Ostrzegam! Idzie w biodra. Szczególnie w towarzystwie gofrów i bitej śmietany
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 19 Jun 2005, 21:30
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.791
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Czy z innych owoców też można?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 20 Jun 2005, 08:29
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



Marghe,
Dzięki Ci dobra kobieto icon_smile.gif

Kawa icon_smile.gif
Do zrobienia frużeliny nadają się każde owoce, które są w stanie puścić sok. Bo frużelina to w zasadzie nic innego jak prawie surowe owoce zatopione w żelu zrobionym z soku tychże owoców.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alik
post 20 Jun 2005, 11:12
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 293
Dołączył: 15-June 05
Skąd: płd-wsch
Użytkownik nr: 576



Czy można to przechowywać? Bardzo mnie zainteresował ten przepis, a dodam, że jestem wręcz maniaczką wszelakiego przetwarzania. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 20 Jun 2005, 12:52
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.791
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



To z truskawek i czereśni pewnie też?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 20 Jun 2005, 19:08
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



Można i z truskawek i z czereśni. Chociaż ja najbardziej lubi·ę z wiśni, bouwiebiam zestawienie kwaskowatych wiśni zatopionych w słodkim żelu.
A przechowuje się normalnie tak jak dżemy. Ostatni słoiczek frużeliny z zeszłego roku zużyłam jakiś miesiąc temu. Nawet nie stały w piwnicy tylko normalnie w kuchni na półce. W tym roku zrobię zdecydowanie więcej bo po pierwsze są przepyszne a po drugie świetnie nadają się na upominek dla kogoś, komu się chce sprawić przyjemność. To taka słodka odmiana po dżemach i powidłach ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 20 Jun 2005, 19:28
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.791
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Hmmm, to chyba sobie na próbę zrobię i jak znam życie, całą tą próbę wtrząchnę na poczekaniu.
Kiedyś jadłam coś takiego pod nazwą deser duński: taka frużelina z różnych owoców, do tego pyszny sos waniliowy i gałka lodów. Mniam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 21 Jun 2005, 15:32
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



Kawa,
Zostaw sobie przynajmniej 1 słoiczek. Włóż go do lodówki. Potem upiecz chrupiące gofry Bajaderki. Nałóż na nie kleksa lekkiej jak mgiełka bitej śmietany. A na to połóż dopiero zimn frużelinę wiśniową.

Obiecuję, że wymiękniesz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 21 Jun 2005, 15:50
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.791
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Nie wymięknę, bo gofrów nie lubię, a i za bitą śmietaną nie przepadam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcelina
post 24 Jun 2005, 17:35
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.714
Dołączył: 16-September 04
Skąd: Mazowsze
Użytkownik nr: 48



Zrobiłam frużelinę z truskawek. Z 4 kg owoców wychodzi siedem słoiczków po dżemach. Użyłam żelfiksu 3:1, cukru do smaku.
Z truskawek użytych do uzyskania soku wyszedł dobry kompot.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 28 Jun 2005, 08:34
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



A jak zrobić ten sok do frużeliny gdy się nie ma sokownika? Wystarczy podgotować owoce, by sok puściły i odlać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcelina
post 29 Jun 2005, 12:05
Post #12


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.714
Dołączył: 16-September 04
Skąd: Mazowsze
Użytkownik nr: 48



Zasypałam truskawki cukrem, po jakimś czasie podgrzałam. Truskawki puściły sok, odcedziłam na durszlaku owoce od soku , dalej jak w przepisie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 29 Jun 2005, 12:06
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



to i ja dzisiaj zrobie podejscie nr 2
tym razem z czeresniami
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 29 Jun 2005, 14:17
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Skusiałm sie jednak na freużelinę. Spróbuję zrobic truskawkową. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 3 Jul 2005, 08:50
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



Ja robię wiśniową. Wiśni mam cały wielki sad więc będę miała co przerabiać. A potem do goferków będzie jak znalazł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 4 Jul 2005, 19:44
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



Zrobiłam truskawkową dziś: 5 słoiczków po pół litra - zapowiada się HIT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iva
post 14 Jul 2005, 14:07
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.987
Dołączył: 13-September 04
Skąd: 44 wyspy
Użytkownik nr: 10



hihihi jakie dałas proporcje cukru i wisni? ja teraz jakaś bez smaku jestem i nie wiem ile dac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 16 Jul 2005, 22:33
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



z wiśni frużelinę będę robić we wtorek - dziś robiłam za to z czereśni, wyszła boska a dałam na 2 kg czereśni (1 kg na sok 1 kg na wsypanie do soku) tak ok. 1/2 szklanki cukru więc myślę, że na wiśnie trzeba będzie więcej bo one kwaskowate są
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 1 Jul 2006, 12:29
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Podciągam wątek dla przypomnienia "przetworkom" o frużelinie.
Dzisiaj robię i sok truskawkowy i frużelinę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ika
post 1 Jul 2006, 13:11
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.697
Dołączył: 5-January 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 245



CYTAT(Małgoś.dz.)
Dzisiaj robię i sok truskawkowy i frużelinę.


Rób, rób, ja już zrobiłam i polecam truskawkową fruzelinę
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 10:11