Chleb z kminkiem dla maszynistów

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Wychodzi bez najmniejszego problemu.

mniejszy
woda - 300g
żytnia mąka typ 1150 - 100g
pszenna mąka typ 550 - 350g
sól - 1 1/2 łyżeczki
żytni zakwas w proszku - 1 łyżeczka
kminek - 2 łyżeczki
koriander - 1 łyżeczka
suche drożdze - 1 pakunek

większy
woda - 400g
żytnia mąka typ 1150 - 150g
pszenna mąka typ 550 - 470g
sól - 2 łyżeczki
żytni zakwas w proszku - 1 1/2 łyżeczki
kminek - 2 1/4 łyżeczki
koriander - 1 1/4 łyżeczki
suche drożdze - 1 1/4 pakunku

Wszystko mieszamy nastawiamy na odpowiedni program i po 4 godzinach
dostajemy bardzo smaczny, długo trzymający wilgoć chleb.
Raz pomyliłem się i zamiast żytniego zakawu dałem pszeny, W niczyn to nie zmieniło smaku.