Chleb jęczmienno-żytni na zakwasie

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0


250 g żytniego zakwasu
300 g wody
10 g świeżych drożdży
100 g mąki żytniej
100 g mąki jęczmiennej
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli

ja to wszystko zagniatam w maszynie, potem ciasto przekładam do formy keksowej
i piekę w temp. 220 st C, ok. 40-50 min.
w oryginale, ten chleb piecze się bez drożdży, a proces jego przygotowania i
wyrastania trwa 8,5 h (!).
Bez maszyny(ale z drożdżami) robi się go tak:
w dużej misce wymieszać zakwas z wodą i drożdżami. Następnie dodać mąki i sól i
zagnieść luźne ciasto.
Odłożyć do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Jak podwoi swoją objętość,
wygniatamy jeszcze raz, ale krócej, przekładamy do formy (ja smaruję masłem i
wysypuję tartą bułką) i odstawiamy na 30-40 min, aż chleb wyrośnie.
Następnie spryskujemy wierzch wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220
st C. Pieczemy 40-50 min. Spód chleba, kiedy w niego postukamy, musi wydawać
głuchy odgłos.
Smacznego
________
Liska
icon_biggrin.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
właśnie go zagniotłam bo okazało się ,że to jedyny chleb Liski ,który na CinCin podała ,a ja nie piekłam :mrgreen:

Mąkę żytnią dałam razową ,bo taka tylko w domu.
Mąkę jęczminną sama zrobiłam mieląc taką drobniutką kaszę w młynku do kawy.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Lisko, ten chleb jest wysmienity !
Napedzil mi troche stracha, bo dlugo nie chcial rosnac i w foremkach sie za bardzo nie podnosil. W koncu pomyslalam - raz kozie smierc i wstawilam do piekarnika. I tam nastapil cud.
icon_smile.gif

Chlebki pieknie wyrosly, maja rumiana i chrupiaca skorke, miazsz wilgotny, dosc jasny, z delikatnymi, rownomiernie rozlozonymi dziurkami. Ja wysypalam foremki otrebami , a wierzch chlebkow platkami jeczmiennymi. Wyszly mi 2 male keksowki.
O tym, ze jest to znakomite pieczywo niech swiadczy fakt, ze maz gawedzac ze mna w kuchni wieczorem zjadl z maslem i sola...caly jeden bochenek.
icon_smile.gif
 

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
TEN CHLEB JEST PRZEPYSZNY, NIE WIEM CZY NIE NAJLEPSZY Z TYCH, KTÓRE DO TEJ PORY ROBIŁAM. JEST TAKI MIĘCIUTKI I LEKKO WILGOTNY. OCZYWIŚCIE ZROBIŁAM BEZ DROŻDŻY, NA SAMYM ZAKWASIE I PIĘKNIE WYRÓSŁ.
NAPRAWDĘ POLECAM TEN PRZEPIS.
DZIŚ MAM ZAMIAR GO ZROBIĆ ZASTĘPUJĄC MĄKĘ JĘCZMIENNĄ MĄKĄ RYŻOWĄ - CIEKAWE CO Z TEGO WYJDZIE.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Czy ktoś robił ten chleb z suchymi drożdżami?
 

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
ja polecam bez drożdży bo on naprawdę pięknie rośnie i jeszcze raz powtarzam że jest przepyszny. wczoraj upiekłam go z mąka ryżową , w sumie smak miał podobny czyli pyszny tylko trochę się kruszył. a teraz właśnie wyrasta, tym razem z mąką owsianą.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Upiekłam i ja. Podobno smaczny. Dzięki Lisko za przepis

DSC01968.JPG

Dałam 100 g mąki żytniej chlebowej, 150 g gryczanej, 250 pszennej chlebowej, pół paczki suchych drożdży i kminek. Wyrósł całkiem przyzwoicie. Będę jeszcze piekła, za każdym razem zmniejszając ilość drożdży
 

Załączniki

  • DSC01968.JPG
    DSC01968.JPG
    41.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0