Bułeczki z tłuszczem (Tupperware)

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
1/4 l ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
250 g pokrojonej w kostkę wytłuszczonej słoniny i boczku
1 drobno pokrojona cebula

Rozczyn przygotować w Shakerze. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. To wszystko dobrze wymieszać i zostwić, aby rozczyn wyrósł. Do miski do ciasta wsypać mąkę, dodać jajko, sól, cukier, słoninę cebulę oraz wyrośnięty rozczyn. Zamknąć szczelnie miskę i wypuścić powietrze. Przygotowane składniki wymieszać kolistymi ruchami.
Z tak przygotowanego ciasta uformować małe bułeczki i położyć na posmarowaną blachę. Piec w temp. 200 st.C około 30 minut.