Czereśniowy torcik bez pieczenia

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Przepis pochodzi z gazety Naj

Składniki
5 dag posiekanych migdałów
15 dag czekolady mlecznej
8 dag płatków kukurydzianych
1 kg czereśni
20 dag cukru (moim zdaniem za dużo)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka śmietany kremówki
cukier wanikiowy
100g jogurtu waniliowego (ja robię bez)

WYKONANIE
Migdały uprażyc na suchej patelni
Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej
Płatki kukurydziane rozdrobnić, wymieszać z czekoladą i migdałami.
Masą wylepić tortownicę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Czereśnie wydrylować, połączyć z cukrem i ugotować - 10 minut.
Mąkę rozpuścić w wodzie, mieszać aż masa zgęstnieje.
Ostudzić, ułożyć na spodzie.
Kremówkę ubić, dodać cukier waniliowy i ew. zagęstnik. Dodać jogurt, jeszczę chwilę ubijać.
Wyłożyć na owoce, ozdobić całymi czereśniami

Uwaga słodkie

1604.jpg


1605.jpg