Tarta paprykowo-pomidorowa*

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
1 szklanka mąki
1/3 kostki margaryny
strąk czerwonej i zielonej papryki
1/2 kg pomidorów
cebula
3 plastry szynki
2 jaja
łyżka śmietany
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz

Margarynę poziekac nożem, wsypać mąkę i dodać szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Dolewając 1/4 szklanki wody szybko zagnieść ciasto. Zawinąc je w folię i włożyć na godzinę do lodówki
Cebulę obrać i posiekać. Papryki umyć, przekroic, usunać pestki, pokroic w kostkę. Rozgrzać olej zeszklic cebulę. Dodać całą czerwoną paprykę i 2/3 zielonej. Dusic przez 20 minut. Pomidory sparzyc, zdjąc skórkę, pokroic w kostkę. Szynkę pokroic w paski. Na patelnię z papryką dołożyc pomidory, szynkę i reszte zielonej papryki. Doprawic sola i pieprzem. Dusic na małym ogniu 15 minut. Ciasto rozwałkowac, przełożyc na blaszke, podziurawic widelcem. Śmietanę roztrzepac z żółtkiem i całym jajem. Dodać wystudzone warzywa, pianę ubitą z 1 białka. Dokładnie wymieszac, nałożyć na ciasto. Piec ok. 35 minut w temp. 220 stopni
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: