Udka kurczka pieczone w winie

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Udka kurczka pieczone w winie

4 udka z kurczaka
2 średnie cebule
1 łyżka świezego cząbru- mozna pominąć
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz


Udka obrac ze skóry, obficie posolic i popieprzyc, odstawic na 30 min. Cebule pokroić w grubą kostkę. Na dno blaszki lub naczynia zaroodpornego (takiej wileksoc aby udka lezały w jdneje wartswie, ale dosyc ciasno) wyłozyc cebule i cząber, ułożyc udka. Polac winem (musi zakryc dno). Piec około godziny w 180 stopnii bez przykrycia, kilka razy polewajac mieso sosem i odwracajac na druga strone. Kurczak jest gotowy gdy mieso odchodz od kosci a sos sie bardzo zredukuje i bedzie gęsty.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Uwaga, uwaga! Udka są w piekarniku!
Za jakiś czas dalszy ciąg relacji... :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
a muszę zdejmować skórkę??? bo ja lubię ze skórką udeczka :lol: :lol: :lol:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
na pewno.

to caly smaczek. Jakos tak sie sklada, ze co kaloryczne i niezdrowe to smaczne :lol: :lol: :lol:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
no ja tez lubie skorke - ale ...
icon_sad.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Skórojady :lol:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Oooo! :shock: Wątek się rozrósł!!! :shock: :mrgreen:

No więc tak: jako skórojad 8) oczywiście skóry nie zdjęłam. Nie miałam cząbru świeżego, to dałam trochę suszonego.

Dałam termoobieg, by skórka się zrumieniła. Zapach podczas pieczenia był... rety!!
zjem8wc.gif


Sos wyglądał mało ciekawie, bo był (jeszcze jest) bury. Trochę zmiksowałam, by nie było kawałków cebuli, i trochę odparowałam w garnuszku, bo przecież głodni byliśmy, a ślinotok nie pozwalał dalej czekać... :lol:

No i cóż - czas na recenzję smakową: :mniam:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
zjem8wc.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki, Kasha!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0