Tropikalne ciasto marchewkowe

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
TROPIKALNE CIASTO MARCHEWKOWE




Ciasto najlepiej sobie przygotowac na dzien przed jedzeniem , albo chocaz kilka godzin.Jes to bardzo smaczne i aromatyczne ciasto aczkolwiek moze zabrac troszeczke czasu szukanie skladnikow.



Ciasto:

2 1/3szkl maki, przesiac

1 szkl slodkich wiorek kokosowych

1 szkl macadamia orzechow

3/4 szkl posiekanego krystalizowanego imbiru

3 1/2 l-czki cynamonu

2 1/2 l-czki proszku do pieczenia

1 l-czka soli

1/2 l-czki sody do pieczenia

2 szkl brazowego cukru

1 szkl oleju

4 duze jaja

2 l-czki aromatu waniliowego

2 szkl drobno startej marchwki

2 puszki czastek ananasa( najlepiej od razu kupic puree)

Wierzch- polewa:

3 opakowania Philadelphi

3/4 szkl masla
2 szkl cukru pudru

3/4 szkl cream of coconut- dostepny u nas w supermarketach a orientalnej secji w pudeleczku

1 l-czka waniliowego ekstraktu

½ l-czki kokosowego aromatu

14 calych macadamia orzechow

1/4 szkl posiekanego cukrowanego imbiru imbiru


Z tym imbirem to on wyglada jak zolte kostki galaretki obtoczone w cukrze:)

Ciasto:

Polaczyc 1/3 szkl maki z kolejnymi 3 skladnikami w blenderze. Pozostala make mieszamy z cynamonem, proszkiem do do piecz, sola I soda w misce.

Uzywajac miksera, ubic cukier i oliwe, dodajemy po jednym jaju, wanilie a na koncu maczna miksture. Kiedy gotowe dodajemy kokos, orzechy , marchewke I ananasa- miedszamy lyzka.


Ciasto pieczemy przez okolo 30 minut w 180C , a nastepnie studzimy okolo godziny.


frosting:

Ubijamy cream cheese razem z maslem az wyjdzie gladka mikstura. Dodajemy cukier , krem z kokosa I aromaty- pozostawiamy w lodowce na 30 minut.

JA do frosting dodajem jeszcze lyzeczke wodki i kilka kropel soku z limetki

Ciasto kroimy na 3 czesci I przekladamy- ciasto- frosting- ciasto- frosting – ciasto- frosting. Ostatnim razem smaujemy wierzch razem z bokami- chlodzimy przez 30 minut Wierzch posypujemy orzechami I imbirem –chlodzimy jeszcze przez godzine

Smacznego

* NA razie wam wrzucam zdjecie z netu bo ten komp ktory teraz uzywam nie ma podlaczenia do aparatu, bede musiala na Przemka kompa sciagnac i wtedy wstawie
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
cream of coconut - krem z kokosa w takich malutkich pudeleczkach u nas mozna dostac lub jak nie w supermarkecie a masz blisko azjatycki sklep to tak idz, napewno dostaniesz

I rada, koniecznie brazowy cukier, zadnego bialego bo duzo ciasto na tym traci
icon_smile.gif
 

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
U nas na wsi właśnie znalazłam dziś krem z kokosa, kosztuje ok. 10 zł za puszkę, ale ciasto jest bardzo kuszące, więc kto wie...
Paula - dzięki :anbetung: