Poledwiczki rozmarynowe w sosie jablkowym*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
croppoledwiczkirozmaryn.jpg
2 poledwiczki (ok. 900-1100g)
2-3 jablka
4 lyzki rozmarynu
2 lyzki cukru brazowego
sok jablkowy
maczka kukurydziana/ziemniaczana
sol

Poledwiczki umyc i natrzec sola. Polozyc w zaroodpornym naczyniu lub na blasze (22x33). Rozmaryn warto utrzec w mozdzierzu, bo listki sa dosc dlugie - moga wrazliwych "kuc w zeby".
Jablka umyc, pokroic w osemki, wykroic gniazda nasienne. ulozyc czastki dookola i pomiedzy kawalkami miesa. Posypac cukrem.
Calosc spryskac odrobina oleju (spray jest bardzo wygodny).
Piec jak wiekszosc mies w temperaturze 160 stopni. 30-45 min. Jesli mieso sie wysusza polac woda, lub powstajacym sosem.
Sprawdzic. Po nakluciu kropelka wyplywajacego sosu powinna byc przezroczysta - bez krwi.

SOS - do polania miesa i jablek.
Zlac "wypociny" z blachy do rondelka. To jest baza ze smaczkiem.
Sok jablkowy (maly kartonik 200 ml. wystarczy) wymieszac z 3 lyzeczkami maczki. Mieszajac dodac do wrzacej bazy sosu.

Podawac z sosem z zurawin, pieczonymi ziemniakami po wlosku, salata w sosie miodowo-czosnkowym, marchewka w miodowej glazurze. Pasuje wszystko co naprawde delikatne.
Doskonalym dopelnieniem jest biale wino. Czerwone wydaje sie zbyt ciezkie, choc niby mieso czerwone.

Polecam na naprawde elegancki, wyszukany obiad.
 

Załączniki

  • croppoledwiczkirozmaryn.jpg
    croppoledwiczkirozmaryn.jpg
    33.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Mieso jest doskonale rownierz na zimno. (a moze i lepsze :mrgreen: )
Doskonale sie kroi w cieniutkie plasterki.

Jesli jest za duzo mozna przechowac wszystko w sosie na drugi obiad.
Albo sos z jablkami, a mieso oddzielnie - do podania na zimno.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Fajnie sie czyta
Cieleca poledwica moze byc? Pewnie moze.
A ta marchewka z miodem jest tez gdzies tutaj?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
jest marchewka w zielono mi.

dopiero co wpisalam w zeszlym tygodniu

:knuddel:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo sie ciesze zainteresowaniem.

to jest podejrzana na wystepie charytatywnym Delia.
Na mniam mniam mialam ta informacje, a tu jakos mi umknelo.

Rozmaryn do wieprzowiny jest naprawde wspanialy
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
zrobilam ze schabem
obiektywnie rzecz ujmujac juz dawno nie jadlam rownie pysznego miesa
moje dziecko stwierdzilo ze bez tego sosu nie miałoby swojego smaku
no i dwukrotnie podchodzili po dokladke
a i dwa dni marynowalam w rozmarynie soku i oliwie zeby skruszal
acha i czas zmodyfikowalam bo jednak wolimy miesa duszone/pieczone
icon_smile.gif
pol godz pod przykryciem i drugie tyle odkryte stad moze wyszlo blade ale soczyste i kruche
z 1,5 kg zostala jedynie 'dupka'
Kermidt jesli masz jeszcze jakigos asa w rekawie to dawaj bo mnie te asy sie podobaja
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Sylion :shock: :shock:
:anbetung:

ja ci bardzo dziekuje za taka reklame zdjeciowa.
sama schabu sie nigdy nie odwazylam, bo dluzej sie piecze, wiec balabym sie, ze z jablek nic nie zostanie.

ze schabu moge polecic nadziany suszonymi morelami i sliwkami z Beatoeszowym sosem rodzynkowym, choc z dwoch przepisow wybiore poledwiczki ;)

Natomiast jesli ktos kocha kluchy i ma dzieci - fettucine al forno - kalsyka kuchni emilianskiej (Emilia to Wlochy) Nie wiem, czy tu wpisywalam.
Na mniamie odbyla sie dyskusja na temat tej potrawy - czy jest to tanie danie czy nie ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dodalam zdjecie
wtedy przepis lepiej "idzie"

dodam, ze jest to podejrzana w programie charytatywnym Delia.
TYlko tak pozno wlaczylam, ze z proporcjami musialam kombinowac
icon_wink.gif
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
No,no,zapowiada sie bardzo smacznie.
Schab z powidlami sliwkowymi nas zachwycil,wiec i to napewno wyprobuje.
Czemu nie widzlalam tego wczesniej??
Rozmaryn uwielbiam
lecker.gif
i zawsze go miele
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Oj spadlo baaardzo nisko na liscie
icon_wink.gif

moze za drogie mieso?
W kazdym razie poledwiczki gwarantuja zawsze udana pieczen, wiec czasem mozna.
Na zimno tez sa pyszne.
W przeciwienstwie do zawiesistego sosu sliwkowego ten jest lekki.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Jazda do góry, będę robić jutro, testowo przed chrzcinami, i nie chce mi się grzebać w odmętach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bardzo sie ciesze i mam nadzieje, ze przyjecia sie udaly.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam dzisiaj i poledwiczki wyszly bardzo smaczne
icon_biggrin.gif

Dla Meza ciut za kwasne
icon_mrgreen.gif
- woli smaki ostro -slodkie
icon_wink.gif

Ale zjadl z apetytem i mowil, ze fajne toto
icon_mrgreen.gif

Ja z kolei, jesli mialabym do wyboru miedzy daniem slodko-kwasnym, a ostro- slodkim - wybralabym kwasniejsze
icon_lol.gif

Moim zdaniem wyszlo na prawde smaczne i w sam raz na upal ( dzis mamy 25 stopni
icon_eek.gif
- w cieniu)
Mieso...- super kruche, soczyste i rozplywalo sie w ustach
icon_biggrin.gif
Mniam
icon_biggrin.gif

Chcialam podac z ryzem, ale z braku ryzu (
icon_mrgreen.gif
) podalam z ziemniakami z wody
i do tego salata z sosem czosnkowo-miodowym - tez Twoja
icon_biggrin.gif

Calosc wyszla super
daumen.gif

Danie na pewno wchodzi na stale
icon_lol.gif

Kermidt- bardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif
bussi.gif
cvety.gif


Tak wyszlo. Na zdjeciu nie ma jablek tylko dlatego, ze nieladnie sie prezentowaly
icon_mrgreen.gif

- mam jeszcze zdjecie z poledwiczkami w naczyniu i z jablkami
icon_mrgreen.gif

- troche nie ciekawie wyglada (przypomina mi jakies dwa hipopotamy
rofl.gif
),
wiec zamieszczam mieso tylko w przekroju
icon_mrgreen.gif

-Dziekuje, Kermidt
bussi.gif


poledwiczki_rozmarynowe.JPG
 

Załączniki

  • poledwiczki_rozmarynowe.JPG
    poledwiczki_rozmarynowe.JPG
    69.3 KB · Wyświetleń: 4

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Caritko, bardzo Ci dziekuje za zdjecie.
Nie wiem jak Ci dziekowac, wklad ogromny w moje gotowanie
icon_wink.gif
a moje to nie sa zdjecia
icon_redface.gif

Ta packe z jablek tez podajesz? Nie wyrzucasz tego? Bo u mnie o to jablko sie bija.

Mam nadzieje, ze bedziesz robic obiad kosztem mniejszego zadowolenia meza
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
kermidt @ 3 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842373Caritko, bardzo Ci dziekuje za zdjecie.
Nie wiem jak Ci dziekowac, wklad ogromny w moje gotowanie
icon_wink.gif
a moje to nie sa zdjecia
icon_redface.gif
Cala przyjemnosc po mojej stronie
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif

CYTATTa packe z jablek tez podajesz? Nie wyrzucasz tego? Bo u mnie o to jablko sie bija.
Hmm, dopiero, jak zjedlismy, wpadlam na pomysl (
icon_mrgreen.gif
) zeby je rozciapkac i wrzucic do sosu, bo podalam bez nich.
Jablek nie obieralam ze skory i przy niektorych czastkach miazsz sie trzymal skorki.
Zjadlam tylko kawalek ( juz bylam obzarta i nie mialam miejsca na nic ) i pierwsze wrazenie bylo "ooo, dobre"
icon_mrgreen.gif

Zostalo mi na jutro, wiec jutro obedre je ze skorki to, co sie da i wymeradam z sosem.
Nie wyrzuce, bo dobre
icon_mrgreen.gif


CYTATMam nadzieje, ze bedziesz robic obiad kosztem mniejszego zadowolenia meza
icon_wink.gif
Mysle, ze jak bardziej dopieprze i dosmacze cukrem ( wlasnie! sos dosmaczylam cukrem i pieprzem- ale chyba jeszcze malo
icon_mrgreen.gif
)
- to bedzie bez zarzutu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: