![]() ![]() |
21 Oct 2004, 20:42
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Wlasnie pieklam je dzisiaj wiec tez przypominam wszystkim
Chrupiace kajzerki! 3 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 2 lyzki masla Wszystkie skladniki wymieszac w misce, wyrobic az ciasto bedzie odstawac od scianek miski. Od tego momentu yrabiac przez 5 minut, zostawic aby odpoczelo na okolo 10 minut, potem jeszcze wyrobic przez chwile, okolo 5 minut. Ciasto powinno byc prezne - o wygladzie, konsystencji i lepkosci plasteliny. Przelozyc do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawic do wyrosniecia na godzine. Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek. Piec w nagrzanym do 225ºC piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.
|
|
|
|
21 Oct 2004, 21:42
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 3.568 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 206 |
Jejku, jakie one piękne!
A zapomniałaś napisać o tych czarnych kropeczkach na nich... MzM |
|
|
|
22 Oct 2004, 07:17
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.182 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 |
Bo to mrówki zwabione zapachem bułeczek.
A te nacięcia jakie piękne. Pachną, że az ja tu czuję Mi by takie śliczne nie wyszły |
|
|
|
22 Oct 2004, 09:38
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
Jesli dobrze pamietam, Bajaderka ma "przyrzadzik" do robienia tych naciec. Inna sprawa, ze zdolna bestyjka... Sama tez by dala rade.
|
|
|
|
22 Oct 2004, 11:04
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 3.568 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 206 |
Dodałam do listy zakupów koniecznych brzytwę i suszone mrówki.
MzM |
|
|
|
22 Oct 2004, 11:29
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.416 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Grudziądz Użytkownik nr: 75 |
CYTAT(MagdazMediolanu) Dodałam do listy zakupów koniecznych brzytwę i suszone mrówki.
MzM A dlaczego sucszone ? Nie chcesz zywych ? Same sie namnoza, a ususza sie tez ... same Bajaderko pieknie kusza te blueczki |
|
|
|
22 Oct 2004, 13:17
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
Bajaderko, a co to za przyrządzik :
Bo jak pewnie pamiętasz ja mam wieczne kłopoty z piekarniczymi nacięciami. A też bym chciała takie ładne... |
|
|
|
22 Oct 2004, 13:27
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.416 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Grudziądz Użytkownik nr: 75 |
Z tego, co pamietam miala to byc forma pieczatki, takeigo stempla. Ale moze Bajaderke tym sposobem namowimy na zdjecie owego narzedzia ?
|
|
|
|
22 Oct 2004, 13:29
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Suszone mrowki drobno posiekane
Agusiu, to taki "przydas" ten moj stempelek do kajzerek - do niczego innego sie nie przyda A wyglada tak:
kamila, wyjda Ci, wyjda - a najwazniejsze, ze smaczne sa |
|
|
|
22 Oct 2004, 13:31
|
|
Bajaderko !
nie sadzilam, ze czytasz mi w myslach ! |
|
|
|
22 Oct 2004, 14:19
|
|
|
Ja to nawet nie wiedzialam, ze mam takie umiejetnosci - czytania w myslach znaczy
Ale skoro raz sie udalo, bede probowac dalej - moze cos ciekawego u kogos wyczytam |
|
|
|
22 Oct 2004, 14:26
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
CYTAT(bajaderka) Suszone mrowki drobno posiekane
Agusiu, to taki "przydas" ten moj stempelek do kajzerek - do niczego innego sie nie przyda To ja już nie będę mówiła gadżety. Będę mówiła "przydasie". Bardzo jest fajny ten Twój przydaś Bajaderko. Napisz mi jeszcze, jeśli mogę prosić, kiedy te kajzerki " przydasiem" traktujesz: przed drugim rośnięciem, czy tuż przed wsunieciem do piekarnika : |
|
|
|
22 Oct 2004, 18:04
|
|
|
Poszłam do kuchni robić szarlotkę. Ale mi się nie chciało obierać tych jabłek, to zrobiłam kajzerki.
Przyklapnęłam je chyba za mało, bo urosły w piecyku jak głupie. Kuleczki wyszły. A piekłam na kamieniu, ofkors! 8) MzM |
|
|
|
22 Oct 2004, 18:18
|
|
|
Droga Magdo , a zdjecie kajzerek ??
|
|
|
|
22 Oct 2004, 18:57
|
|
|
CYTAT(AgusiaH) Droga Magdo , a zdjecie kajzerek ??
Wstydzę się! MzM |
|
|
|
22 Oct 2004, 23:17
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.109 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 25 |
Bajaderko, kusicielko, od samego patrzenia na twoje kajzereczki, aż ślina cieknie. Może skuszę sie i jutro zrobię. A ty Magdo wklejaj swoje, coby dla potomności było i dla nauczania przyszłej braci piekarniczej
|
|
|
|
23 Oct 2004, 04:14
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.377 Dołączył: 15-September 04 Skąd: USA Użytkownik nr: 38 |
Magda, nie sciemniaj Ty sie wstydzisz : : pokaz zdjecie kejzerek please
|
|
|
|
23 Oct 2004, 17:54
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.317 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz Użytkownik nr: 83 |
Mnie jeszcze chrupiace - NIGDY nie wyszly! ale zawsze wychodza - tyle ze nie chrupa - ja sie nie bawie!
|
|
|
|
24 Oct 2004, 16:51
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.382 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
A mnie nie wyszły te kajzerki Ciasto rosło ładnie i było takie puszyste, a potem w piekarniku się spłaszczyły te bułeczki, ciągle były obrzydliwie białe, trzymałam dłużej, bo chciałam żeby choć trochę koloru złapały no to się wzięły i pod spodem zsechły. No i w środku są takie jakby ciężkie choć nie zakalcowate, ale i nie pulchne. No i nie są chrupiące ( poza tym spodem). Czy ja mam piekarnik do doopy, czy może mąka była zła? Boję się teraz, że chleb też mi nie wyjdzie
|
|
|
|
25 Oct 2004, 15:36
|
|
|
Zupelnie nie wiem jakie mogly byc przyczyny takich nieudanych buleczek Beato
Jestes pewna, ze dodalas wszystkie skladniki? Czasami brak cukru moze spowodowac, ze ciasto sie nie rumieni. Moze z drozdzmi cos nie tak? Sama nie wiem Poczytaj drozdzowe ABC w Miarach i Markach - moze cos sie skojarzy I nie zniechecaj sie |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:54 |