podudzia faszerowane+ instruktaż luzowania*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
podudzia z kurczaka
dowolny farsz lub mój pieczarkowy:
na 10 podudzi
ok. 0,5 kg pieczarek
1 cebula,
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku

Pieczarki i cebulę poszatkować, podsmażyć na tłuszczu, aż odparuje cały sok, przestudzić. Wbić jajko, dosypać trochę bułki tartej ( tyle żeby związać wszystko razem ale żeby nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie-np. 2 łyżki), doprawić do smaku.
Wytrybowane z kości podudzia, posolić, popieprzyć, nadziać farszem, panierować w mące, jajku i bułce tartej albo innej panierce, np. z orzechów, sezamu, itp. Podsmażyć na rumiano i dopiec w piekarniku ok. 45 minut, lub wg własnego uznania (czas pieczenia dostosować do własnego piekarnika ;) Można upiec podudzia bez panierki.
A teraz istruktaż :
podudzia_001.jpg

podudzia_002.jpg

podudzia_003.jpg

podudzia_004.jpg

podudzia_005.jpg
 

Załączniki

  • podudzia_001.jpg
    podudzia_001.jpg
    93.2 KB · Wyświetleń: 9
  • podudzia_002.jpg
    podudzia_002.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 9
  • podudzia_003.jpg
    podudzia_003.jpg
    92.2 KB · Wyświetleń: 9
  • podudzia_004.jpg
    podudzia_004.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 9
  • podudzia_005.jpg
    podudzia_005.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
jak juz sa ze skorka to i panierka niech bedzie.

ty jestes fachowiec jesli chodzi o sekcje kurczakow. chorobcia :cheers:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Można zrobić bez skórki jak ktoś życzy sobie, ja lubię ze skórką

c.d zdjęć:
podudzia_006.jpg

podudzia_008.jpg

podudzia_009.jpg

podudzia_010.jpg

i z nów się nie mieści, będą niżej
 

Załączniki

  • podudzia_006.jpg
    podudzia_006.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 7
  • podudzia_008.jpg
    podudzia_008.jpg
    114.8 KB · Wyświetleń: 7
  • podudzia_009.jpg
    podudzia_009.jpg
    104.4 KB · Wyświetleń: 7
  • podudzia_010.jpg
    podudzia_010.jpg
    111.2 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
niektorzy lubia, ale pan doktor nie pozwala ;)
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
ty jestes fachowiec jesli chodzi o sekcje kurczakow. chorobcia
tez zawsze podziwiam Beatke :mrgreen: co ona z tym kurczakiem potrafi zrobic ;)

ja jakos nie bardzo sie do tego chce zabrac ,to chyba trudno tak mu kosci wyciagnac :dump:
;)
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja wczoraj byłam u pani doktor, cholesterol mam ponad normę, ale co tam
icon_exclaim.gif
;) <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> <!--emoid:cheers:--><!--endemo-->

następna część zdjęć:

podudzia_011.jpg

podudzia_012.jpg

podudzia_013.jpg


w panierce sezamowej:
podudzia_014.jpg


zdjęcie w przekroju będzie niżej
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • podudzia_011.jpg
    podudzia_011.jpg
    110.5 KB · Wyświetleń: 6
  • podudzia_012.jpg
    podudzia_012.jpg
    104.7 KB · Wyświetleń: 6
  • podudzia_013.jpg
    podudzia_013.jpg
    115.8 KB · Wyświetleń: 6
  • podudzia_014.jpg
    podudzia_014.jpg
    112.2 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja jakos nie bardzo sie do tego chce zabrac ,to chyba trudno tak mu kosci wyciagnac  
dump.gif
 
;)
No właśnie o to chodzi, że łatwo, dlatego ten instruktaż, krok po kroku dałam....

.... który właśnie w tym miejscu się kończy
icon_wink.gif



podudzia w panierce z bułki tartej:
podudzia_015.jpg

no i w przekroju:
podudzia_016.jpg
 

Załączniki

  • podudzia_015.jpg
    podudzia_015.jpg
    107.2 KB · Wyświetleń: 3
  • podudzia_016.jpg
    podudzia_016.jpg
    114.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jeśli kurczaka całego wyluzowałam, to takie pałki wyluzować to betka...
Ależ to wygląda! Zaśliniłam się cała... :mniam:

P.S.
A w mieszkaniu nadal pachnie sałatką małorosyjską... :roll: :mniam:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o żesz! Beata, super!!!! To wyższa szkoła jazdy w ogóle, gdzie ja tam bym dała rady zrobić coś takiego!!! No szczęka mi opadła!!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Mała, nie gadaj gupot :roll: jak takie piękne chleby potrafisz upiec ( z takimi pięknymi nacięciami jak np. ten na kapuście ) to co dla Ciebie taka mała sekcja zwłok :!: ;) :mrgreen:
 

Lunia

Member
Cze 7, 2005
127
0
16
Wiecie co.., zrobilam.., sama.. i wyszlo :shock: Jestem z siebie taka dumna - bo to pierwszy raz luzowalam. I pyszniutkie, i piknie wizualnie, i taka inna propozycja na drób. Dzieki za przepis :anbetung: , na pewno czesto bede z niego korzystala :lol:
 

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Też zrobiłam Pyszne, baaardzo pyszne

A tak szczerze powiedziawszy - nigdy drobiu w żaden sposób nie luzowałam bo mi się to straaasznie trudne wydawało. No nawet nie próbowałam :dump: Dzięki Twoim Beatko instruktażom obrazkowym się zdecydowałam i okazało się to całkiem łatwe :lol:

Dzięki wielkie :anbetung: :herz:
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Zaraz sie biore za wyciaganie kosci ,Beatko powiedz mi czy to dopiekanie to moge w piekarniku w żaroodpornym naczyniu zrobic?????Naczynie podlac troszke tłuszczykiem????Pozdrawiam
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
przepraszam, że nie zajrzałam tu wcześniej, nawet PW nie zauważyłam, byłam czymś innym zajęta :oops:
Możesz w żaroodpornym dopiekać, tylko raczej bez przykrycia bym radziła, bo panierka może poodpadać, powinno być raczej takie chrupiące a nie uparowane. Ja te podudzia zawsze na blaszce układam i tak piekę.