- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Z książki " Domowe przetwory" ( nie robiłam)
2 kg świeżych śledzi
gruba sół
15 dag mąki żytniej
0,5 l oleju
2 cebule
1/2 butelki octu
woda przyprawy ( listek, ziele, pieprz)
1 łyżeczka cukru
Oczyszczone, sprawione śledzie posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju na brązowo, przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ugotować zalewę z ocyu, wody, cebuli, przypraw i cukru. Śledzie ułożyć w kamiennym garnku, zalać zalewą i zostawić na co najmniej 2 dni
2 kg świeżych śledzi
gruba sół
15 dag mąki żytniej
0,5 l oleju
2 cebule
1/2 butelki octu
woda przyprawy ( listek, ziele, pieprz)
1 łyżeczka cukru
Oczyszczone, sprawione śledzie posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju na brązowo, przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ugotować zalewę z ocyu, wody, cebuli, przypraw i cukru. Śledzie ułożyć w kamiennym garnku, zalać zalewą i zostawić na co najmniej 2 dni
Ostatnią edycję dokonał moderator: