Babka z amarantusa (z owocami)
(Przepis polecam wszystkim, ale przede wszystkim dzieciom i dorosłym bezglutenowcom)
Składniki (mała porcja):
4 całe jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z amarantusa (jeśli jej nie masz, to 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/4 szklanki oleju (lub innego stopionego tłuszczu: masła lub margaryny)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce - te ulubione (brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, maliny)
Jajka ubić na gęsty krem kogel-mogel.
Następnie, ciągle mieszając mikserem, kolejno dodawać, mąkę kukurydzianą, mąkę z amarantusa, proszek do pieczenia, na końcu schłodzony roztopiony tłuszcz.
Ciasto wlać do formy i udekorować owocami (wystarczy np. 1 brzoskwinia).
Formę wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika.
Piec 45-50 min.
Po wystudzeniu ciasto można przyprószyć cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Amarantus (inaczej: szarłat), jest starą rośliną zbożową. Jej historia sięga 3000 lat. Znana była Indianom Ameryki Środkowej i Południowej.
Roślina ma ciekawy, wysoki i intetsywnie różowy, kremowy lub złoty kwiatostan.
Mąka z amarantusa jest doskonałą alternatywą dla celiaków - osób nie mogących jeść pieczywa glutenowego (z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa).
Białko nasion amarantusa jest nawet cenniejsze w aminokwasy niż białko tradycyjnych zbóż. Ponadto zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa nią w pszenicy.
Smacznego
(Przepis polecam wszystkim, ale przede wszystkim dzieciom i dorosłym bezglutenowcom)
Składniki (mała porcja):
4 całe jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z amarantusa (jeśli jej nie masz, to 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/4 szklanki oleju (lub innego stopionego tłuszczu: masła lub margaryny)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce - te ulubione (brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, maliny)
Jajka ubić na gęsty krem kogel-mogel.
Następnie, ciągle mieszając mikserem, kolejno dodawać, mąkę kukurydzianą, mąkę z amarantusa, proszek do pieczenia, na końcu schłodzony roztopiony tłuszcz.
Ciasto wlać do formy i udekorować owocami (wystarczy np. 1 brzoskwinia).
Formę wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika.
Piec 45-50 min.
Po wystudzeniu ciasto można przyprószyć cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Amarantus (inaczej: szarłat), jest starą rośliną zbożową. Jej historia sięga 3000 lat. Znana była Indianom Ameryki Środkowej i Południowej.
Roślina ma ciekawy, wysoki i intetsywnie różowy, kremowy lub złoty kwiatostan.
Mąka z amarantusa jest doskonałą alternatywą dla celiaków - osób nie mogących jeść pieczywa glutenowego (z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa).
Białko nasion amarantusa jest nawet cenniejsze w aminokwasy niż białko tradycyjnych zbóż. Ponadto zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa nią w pszenicy.
Smacznego