Cobblery

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Wiosenny Cobbler

Slodko kwasny rabarbarowo-truskawkowy deser, z pyszna chrupiaca skorupka
icon_biggrin.gif


Na wierzch:

3/4 szklanki lekko zrumienioych i grubo posiekanych orzechow (wloskich lub pekanow)
1 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki brazowego cukru
1/4 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej
1 1/2 lyzeczki otartej skorki z pomaranczy lub cytryny
1/2 kostki miekkiego masla (kostka=250g)

Owoce:
4 szkalnki pokrojonego na 2 cm kawalki rabarbaru
2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
3 lyzki maki
1/2 szklanki cukru

Rozgrzac piekarnik do 190 st.C.

Make wymieszac z cukrem, skorka pomaranczowa i galka muszkatalowa. Dodac miekkie maslo i wymieszac, ugniatajac lekko widelcem az utworzy sie grudkowata masa. Dodac orzechy i lekko wymieszac.

Szklane , plaskie naczynie o wymiarach 20 x 28cm wysmarowac maslem, wsypac owoce, dodac make i cukier i dobrze wymieszac. Posypac skladnikami toppingu i piec przez okolo 35-40 minut, az wierzch lekko sie zrumieni.
Podawac cieply z galka lodow waniliowych lub kleksem bitej smietany.

Cobbler z jablkami

Szybki i pyszny deser owocowy, jablka mozna zastapic sliwkami

4 duze jablka, pokrojone na polplasterki, okolo 5 szklanek
1/4 szklanki brazowego cukru
3 lyzki maki
1/2 lyzeczki cynamonu
troszke startej galki muszkatalowej

1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 lyzeczki galki muszkatalowej
1 rozbeltane jajko
1/2 kostki rozpuszczonego masla

Plaskie zaroodporne naczynie (pojemnosc 2 litrow) lekko posmarowac maslem, wsypac pokrojone jablka. Zmieszac brazowy cukier z maka, cynamonem i galka i posypac tym jablka delikatnie mieszajac je widelcem. Dokladnie wymieszac make, cukier, proszek do pieczenia i galke, dodac rozbite jajko i wymieszac. Posypac powstalymi okruszkami jablka i rownomiernie polac roztopionym maslem. Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 45 minut, az powierznia lekko zbrazowieje. Podawac cieply z lodami waniliowymi lub bita smietana.

Cobbler z letnich owocow

Zapiekanka z owocow z lekko chrupiacym, orzechowo-owsiankowym wierzchem

750g brzoskwin lub nektarynek, pokrojonych na osemki
3 duze sliwki, pokrojone na osemki
1 szklanka jagod
1 lyzka maki ziemniaczanej
2 lyzki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki maki
3/4 szklanki brazowego cukru
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
6 lyzek masla

3/4 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich lub pecanow

lody waniliowe lub bita smietana

Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Owoce wymieszac z cukrem, maka i sokiem cytrynowym, przelozyc do zaroodpornego naczynia o rozmiarach 33cm x 23cm.

Przygotowac ciasto do posypania:
Wymieszac wszystkie suche skladniki w misce, dodac maslo i posiekac az masa bedzie grudkowata. Dodac posiekane orzechy, wymieszac i rozlozyc rowna warstwa na owocach. Piec okolo 45-50 minut, az wierzch zacznie sie rumienic. Podawac cobbler jeszcze cieply z galka lodow waniliowych lub kleksem bitej smietany.

Zestaw owocow jest bardzo dowolny - jagody mozna zastapic jezynami, uzyc mniej nektarynek, a wiecej sliwek - wszystko wedlug wlasnych gustow i smakow. Jezeli owoce sa bardzo slodkie, mozna zmniejszyc ilosc dodanego cukru.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Nie będzie zdjęcia?
icon_sad.gif

Nie potrafie sobie wyobrazić jak wyglada ten deser.
 

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
1
0
Ja też zrobiłam dziś jabłkowy. Super. Zdjęcia nie ma bo jak pomyślałam zeby zrobić to juz w 2/3 został pochłoniety ( na gorąco). Została odrobina w misce i nie wiem czy nie lepszy na zimno
Planuję w najbliższym czasie zrobić ze śliwkami to wtedy zrobie zdjecie. A tak wogóle to bardzo podoba mi sie taki sposób pieczenia ciast. Szybko, prosto, tanio a smakuje wybornie
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Zrobiłam przed chwilą ten z owoców letnich tzn wziełam z przepisu

wierzch a dół czyli owoce to ok 1-1,2kg owoców:śliwki ,gruszki,jabłka

i banany,już do owoców nie
dałam cukru ,pychotka. :knuddel1:

Bajaderko jak Ciebie nie kochać!
 

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Ja też zrobiłam ten jabłkowy, tyle, że domieszałam śliwek, dałam zwykły cukier zamiast brązowego i nie zawracałam sobie głowy lodami.
Bajaderko - wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!! Fantastyczny! W mieszkaniu pięknie pachniało, a danie takie w sam raz na jesień - jabłka, śliwki, cynamon. Na gorąco rewelacyjne, ale na zimno też super.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Własnie z pieca wyjechała wersja jabłkowa Zapach rewelacyjny.

Nie wiem czy te okruszki dobrze mi wyszły bo raczej kluseczki przypominały :oops: Jabłka trafiły się jakies zielone na wskroś :mrgreen:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Kurcze zdjęcia nie ma czemu zrobić bo to był deserek an szybko póki piekarnik po pizzy nie wystygł. Zjedli jeszcze bardzo gorący z lodami bo im sie łądnie topiło. Nastepnym razem będe pamiętać o foto.

Ewentualnie moge poszukac w net takich profesjonalnych fotek bo to jest taki deserek co to fotogenicznym dopiero trzeba go zrobić :mrgreen:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
aha to on taki ;)
wizyty u profesjonalisty wymaga :lol:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
applecinnamoncobbler-01.jpg


tak np wygląda zupełnie zwyczajnie.

Jak go troche ufryzują to juz sie prezentuje całkiem okazale :mrgreen:

r26736fp.jpg


ala-zing_apple-cobbler.jpg