Ciasto czekoladowo pomaranczowe

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Przepis wg Barefoot Contessa Parties! troszeczke zmienionyna wlasne potrzeby
icon_smile.gif


Bardzo smaczne ciasto do popoludniowej kawy



25 dag masla
2 szklanki cukru
4 duze jaja
1/4 szklanki pomaranczowej skorki startej
3 szklanki maki + dodatkowe 2 lyzki
1/2 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody do pieczenia
1 lyzeczka soli
1/4 szklanki soku z pomaranczy
3/4 szklanki maslanki
1 lyzeczka waniliowego aromatu
2 szklanki gorszkiej czekolady pokrojonej na male kaweczki
1 szklanki posiekanych orzechow (opcjonalnie)



Syrop do nasaczania:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z pomaranczy


Polewa:

okolo 23 dag gorzkiej czekolady ( pokrojonej na male kawalki)
1/2 szklanki slodkiej smietanki
1 lyzeczka kawy
3 lyzki alkoholu( rum , likier lub inny ulubiony)
1,5 lyzki syropu kukurydzianego (niekoniecznie)



Ucieramy maslo z cukrem az powstanie jasna , kremowa masa. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas ucierajac i skorke pomaranczowa.

Do sredniej wielkosci miseczki przesiewamy 3 szklanki maki, proszek do pieczenia, sode i sol.

W innej misce razem laczymy sok pomaranczowy, maslanke i wanilie.

Nastepnei do malsanej masy dodajemy na zmiane make i miksture maslankowa( zaczynamy i konczymy na dodawaniu maki).Czekolade i orzechy posypujemy 2 lyzki maki i dodajemy do ciasta. Ciasto przekladamy do formy babkowej wczesniej natluszczonej i posypanej maka i pieczemy przez okolo 45 do 60 minut w 175 C. .

Studzimy przez okolo 10 minut

W tym samym czasie robimy syrop do nasaczenia naszego ciasta.W malym rondelku na srednim gazie laczymy cukier i sok, gotujemy az cukier sie rozpusci. Studzimy a nastepnie nasaczamy ciasto


Polewa:

Gorzka czekolade i smietanke polaczyc w miseczce a nastepnie podgrzewamy na parze czesto miekszajac az czekolada sie rozpusci. Kiedy czekolada sie rozpusci, zdejmujemy miseczke z gazu , dodajemy syrop kukurydziany i razem wszystko mieszamy. Kawe rozpuszczamy w 3 lyzkach alkoholu , dodajemy do czekolady i mieszamy.

Polewa czekoladowa polewamy ciasto tak aby cale bylo pokryte.

P.S syrop kukurydziany nadaje naszej polewie gladkosci i ladnego polysku
Smacznego


 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
no to jadlam u Pauli - pyszna babka - pyszna pachnie pomaranczami - smakuje jak czekolada i pomarancze - bardzo dobra polecam - upieke chyba na swieta jako swiateczna babke - bo ona tak pachnie

Paula - bardzo dobry przepis i ciasto - :mrgreen:
 

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
Robiłam na święta... PYYYYCHAAA!
lecker.gif
Zrezygnowałam z polewy ale za to dodałam do środka trochę likierku pomarańczowo-waniliowego i kakao. Do nasączenia też dodałam likieru
fiesgrins.gif
Pysznie czekoladowo-pomarańczowe, mięciutkie i wilgotne, jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych. Dziękuję za dodanie pryepisu
cvety.gif


czekoladowo_pomaranczowe.jpg
 

Załączniki

  • czekoladowo_pomaranczowe.jpg
    czekoladowo_pomaranczowe.jpg
    393.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: