![]() ![]() |
25 Oct 2004, 14:48
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Bawarskie ciasto serowe z jablkami
Pyszne polaczenie smakow - to jedno z tych niepozornych ciast, ktore smakuje o niebo lepiej niz sie prezentuje Spod: 1/2 kostki masla 1/3 szklanki cukru 1 lyzeczka cukru waniliowego 1 szklanka maki Masa serowa: 225g roztartego bialego twarozku 1/4 szklanki cukru 2 duze cale jajka 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii Masa jablkowa: 4 kwaskowate jablka, obrane i pokrojone na cienkie polplasteki 1/3 szklanki cukru 1 lyzeczka mielonego cynamonu 4 lyzki platkow migdalowych Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Tortownice o srednicy 23cm wysmarowac maslem. Skladniki spodu posiekac razem (najlepiej w malakserze), wsypac powstale okruszki do tortownicy i wylepic nimi dno i 1 cm wysokosci scianek. Lekko podpiec, ciasto nie musi byc zrumienione, okolo 10 minut. Wyjac i przestudzic. Ser utrzec z cukrem, jajkami i wanilia na gladka mase, wylac na podpieczony spod. Jablka wymieszac z cukrem i cymanonem i wylozyc rowna warstwa na masie serowej. Posypac platkami migdalowymi i piec okolo 45-55 minut, az bedzie lekko zrumienione i patyczek wetkniety w srodek bedzie suchy. dodatkowe informacje Pyszne gorace, cieple lub na zimno
|
|
|
|
24 Feb 2005, 19:57
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.815 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 |
Raz robiłam, mąż się zachwycał. Muszę zrobic ponownie. Super, polecam
|
|
|
|
24 Feb 2005, 20:07
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1.464 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 74 |
Brzydki Silver brzydki opini nie dodał
Ciasto jest wspaniałe, pyszne i rewelacyjne. Jedno z moich najulubieńszych ciast. |
|
|
|
24 Feb 2005, 20:35
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.138 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Hamburg/Niemcy Użytkownik nr: 16 |
to ja musze sprobowac
|
|
|
|
27 Feb 2005, 10:05
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.138 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Hamburg/Niemcy Użytkownik nr: 16 |
No i zrobilam, ciasto jest przepyszne, robi sie bardzo szybko i smakuje cuuuuuuuudo
|
|
|
|
1 Mar 2005, 15:00
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 856 Dołączył: 29-October 04 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 143 |
Jestem winna opinię Bajaderce, i to nie tą jedną chyba
Piekłam je już dawno, jeszcze w czasach mniamowych i jest pyszne! Radzę zrobić z podwójnej porcji w większej blaszce bo stanowczo za szybko sie kończy |
|
|
|
1 Mar 2005, 22:39
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.057 Dołączył: 28-October 04 Skąd: Podkarpacie Użytkownik nr: 141 |
Pyyyyyyszne!!!
Jestem zachwycona tym bardziej, że po raz pierwszy byłam zadowolona z ciasta kruchego - robiłam w malakserze Ostrożnie zrobiłam z przepisowej porcji i żałuję, mąż od razu zjadł 1/4. |
|
|
|
4 Mar 2005, 09:37
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.102 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
Zrobiłam wczoraj to ciasto, wyszło mi takie ( troszkę mi się spód podpalił za bardzo
Załączone pliki
|
|
|
|
4 Mar 2005, 10:24
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.819 Dołączył: 22-October 04 Skąd: Sopot Użytkownik nr: 128 |
Dziś wieczorem będę piekła to ciasto na jutrzejsze moje i Oliwki imieniny.
|
|
|
|
4 Mar 2005, 14:28
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Ciesze sie, ze smakuje Beato - na pewno kwasnosc od jablek zalezy i pewnie tez od tego czy sere jest kwaskowaty Malinno - mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac |
|
|
|
7 Mar 2005, 09:55
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.819 Dołączył: 22-October 04 Skąd: Sopot Użytkownik nr: 128 |
Bajaderko, smakowało mi bardzo, choć było półsurowe.
Niestety musiałam wyrzucić je razem z blachą nawet nie w połowie pieczenia. Moja stara tortownica zaczęła przeciekać i topiące się masło wyciekało na blachę pod spodem. W domu była chmura dymu... i ten paskudny zapach! Musiałam przerwać pieczenie, niestety. Idę kupić nową, małą tortownicę i spróbuję raz jeszcze. |
|
|
|
3 Jul 2005, 19:50
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 456 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 13 |
Zrobiłam dzisiaj - już nie ma
Nie miałam jabłek więc zrobiłam z musem jabłkowym ze słoika - też pysznie, chociaż pewnie trochę słodsze wyszło niż z surowymi jabłkami. Podałam ciepłe z lodami waniliowymi i bitą śmietaną - odlot. Z drugiej strony - nad ciastem chyba jakiś maleńki pech wisi, bo mi też - podobnie jak Malinnie - zaczęła w trakcie pieczenia przeciekać tortownica. Na szczęście niewiele, więc ciacho się pięknie dopiekło, a kuchnia szybko wywietrzyła Hmmm...Trzeba by odczarować... No, kto się podejmie? |
|
|
|
4 Jul 2005, 19:45
|
|
ja o tym przeciekaniu nic nie pisalam bo myslalam ze tylko ze mnie taka gapa moja tortownica tez przepuscila maslo i zanim sie zorientowalam to zdazylam zadymic pol kuchni, ale dopieklam ciasto do konca uparta jestem piekarnik na szczescie doczyscilam
|
|
|
|
4 Jul 2005, 22:41
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 456 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 13 |
No mówiłam, że to jakieś magiczne ciasto
Ale dzięki temu mam od dziś dwie nowe tortownice - 22 i 28 cm! |
|
|
|
5 Jul 2005, 20:59
|
|
|
Ziarenko, ciesze sie, ze smakowalo
Z tym przeciekaniem to kolejna zagwozdka, nie straszcie mnie dziewczyny ;) Nic mi nie wyciekalo, ani nie przeciekalo - a robie je dosc czesto jablkowa pora jesienna |
|
|
|
5 Jul 2005, 21:57
|
|
|
Bo Ciebie to ciasto najwyraźniej lubi, a z nami musi się dopiero oswoić
|
|
|
|
31 Jul 2005, 11:41
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
jako osoba uzależniona od tego przepisu, dodam swoje trzy grosze. Jak zwykle: hit. Nawet moja Mama, która nigdy nie chciała piec tart, robi tę bez przerwy. Ostatnio codziennie:)
|
|
|
|
31 Jul 2005, 11:43
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
ja robię je w formie do tart, wtedy nic nie przecieka. A do sera można dodać łyżkę mąki, wtedy tym bardziej nie przecieknie
|
|
|
|
9 Aug 2005, 14:21
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.546 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 40 |
Zuzia pozwoliła mi upiec
Niestety, wyszła tak smaczna, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia... Polecam. |
|
|
|
9 Aug 2005, 16:08
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.662 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 |
Zrobiłam w sobotę, nic nie przeciekło. Nie miałam płatków migdałowych wiec dorobiłam pół porcji ciasta i posypałam wierzch tą kruszonka.
Najlepsza jednak na ciepło. Na drugi dzień dość mocno odwilgotniała, ale też została pochłonięta. Do ostatniego okrucha! |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th February 2010 - 02:11 |