![]() ![]() |
26 Oct 2004, 13:05
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 |
dzieki uprzejmosci marceliny mam przepis na swoje ciasto to je tu wam wklejam:
CIASTO CIEPANE LIDQI 5 jajek + szklanka cukru + cukier waniliowy ubic utrzec 20 dag margaryny, dodac te jajka z cukrem i potem poltorej szklanki maki 6 lyzek miodu podgrzac dodac poltorej lyzeczki sody powino sie spienic tak na bialo. I to do ciasta piec 3 placki. Powinno urosnac. PIec w 170 stopniach jakies 15 minut. TO ciasto jest dziwne bo jest w czasie pieczenia biale i biale a potem jest ok w ciagu 2 minut wiec lepiej pilnowac. wyjmujesz placek smarujesz zwykla smietana na goracy placek, potem przywalasz kolejny i to ci sie skleja Jesli ci nierowno wyrosnie to mozesz sciac gorke a okuszki wsadzic w dolinke to sie potem i tak skleja na amen i nic nie widac. odradzam pieczenie jednego plcka i rozcinanie go bo po pierwsze ciasto sie na goraco zle kroi a po drugie to miod sprawia ze ono jest po wierzchu bardziej brazowe niz w srodku i potem jak sie j poskleja to sa sliczne paski |
|
|
|
26 Oct 2004, 13:09
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.054 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 |
Zawsze jak czytam ten przepis to się uśmiecham. Ty to tak pięknie opisujesz
Sama go nie robiłam, ale jadłam w wykonaniu Aliny - [size=18]super, choć nie wygląda na to po przepisie |
|
|
|
26 Oct 2004, 15:03
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Ja tez zawsze sie usmiecham jak czytam ten przepis
Robie je czesto - bo latwe i szybkie i pyszne Nastepnym razem zrobie zdjecie to wkleje |
|
|
|
26 Oct 2004, 23:28
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.377 Dołączył: 15-September 04 Skąd: USA Użytkownik nr: 38 |
Bajaderko czekam na zdjecie
ja jestem obrazowa raczej lubie widziec cos zanim zrobie no ale to tak juz jest ze mna belle |
|
|
|
27 Oct 2004, 07:15
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.773 Dołączył: 18-September 04 Skąd: Lublin (dom) <-> Warszawa (studia) Użytkownik nr: 65 |
Jak pierwszym razem to piekłam, to spaliłam na amen, bo wydawało mi sie niemożliwe, że tak szybko się to piecze... Poza tym nie wiem czemu, ciasto potwornie sie klei do wszystkiego w okól, nie da się praktycznie oddzielić od papieru do pieczenia, a pieczenie trzech placków i układanie ich na siebie to horror. Ale że ma taki smak że ach, nie poddałam sie i skorzystałam z rad innych- piekę zawsze 1 placek i zwijam w roladę. Mniej roboty, a i efekt moim zdaniem lepszy. Ciasto nigdy nie doczekało któregoś tam dnia po upieczeniu, kiedy to ma byc ponoć lepsze. Zżerane zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
|
|
|
|
27 Oct 2004, 07:54
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 |
od papieru ci sie nie odkleja???????????? to jaki ty masz ten papier skoro mi sie odkleja
inna sprawa ze ono naprawde sie przykleja np do talerza czy deski dawno go nie pieklam................... |
|
|
|
27 Oct 2004, 08:31
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.084 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 37 |
Dojrzałam do zrobienia tego ciasta :twisted:
Dziś po południu będę piec ciepane |
|
|
|
27 Oct 2004, 09:25
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1.464 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 74 |
Mi sie tez nie odklejało od papieru a papier raczej mam dobry, inne rzeczy ładnie z niego schodza, a ciasto jest przepyszne.
|
|
|
|
27 Oct 2004, 09:37
|
|
|
anusiaczku nie trzeba bylo tego pisac! teraz sie bede stresowala! TO jest ilosc na keksowke chyba, prosze malych blaszek uzywac!
|
|
|
|
27 Oct 2004, 10:03
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 910 Dołączył: 24-September 04 Skąd: Wrocław-ND Użytkownik nr: 96 |
Zrobiłam go tydzień temu, i smakowało i takie fajne ciepnięte było(też do papieru się kleiło) ale bardzo ładnie wyglądało i smakowało
|
|
|
|
27 Oct 2004, 10:42
|
|
|
ale kleic to ono sie klei, ale ochodzi, zostawiajac tylko takie cieniusienkie cos na papierze, nigdy mi nie wyszlo zeby jakis kawalek sie oderwal np
|
|
|
|
27 Oct 2004, 13:41
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.084 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 37 |
CYTAT(lidqa) anusiaczku nie trzeba bylo tego pisac! teraz sie bede stresowala! TO jest ilosc na keksowke chyba, prosze malych blaszek uzywac!
Nic się nie stresuj! Właśnie zabieram się do roboty, tylko przepis druknę |
|
|
|
27 Oct 2004, 13:45
|
|
|
a jzu prawie zapomnialam ze ty to dzis robisz/............
|
|
|
|
27 Oct 2004, 15:37
|
|
banana
Ameryki pewno nie odkryję, jak napiszę, że ciasto jest genialne Dobrze mi się zdaje, że jutro ma być jeszcze lepsze? |
|
|
|
27 Oct 2004, 15:53
|
|
|
az oddech wstrzymalam jak zobaczylam ze napisalas cos.......
beddzie naprawde lepsze za dwa dni. schowaj jeden kawalek do lodowki i zobacz |
|
|
|
27 Oct 2004, 16:00
|
|
To chyba drugie muszę upiec, bo pierwsze nie dotrzyma się
Przyznam się, że mialam chwilę zwątpienia w to ciasto, bo na surowo masa była taka jakaś zważona strasznie. Upiekłam na jednej wielkiej blaszce, udało mi się podzielić na idealnie równe trzy kawałki, od papieru odeszło bez problemu. W smaku REWELACJA banana Powiedz mi jeszcze ile tej śmietany miałam zużyć, bo dałam w sumie cały pojemniczek |
|
|
|
27 Oct 2004, 16:05
|
|
|
mneij wiecej tyle. ot nie jest takie wazne
|
|
|
|
28 Oct 2004, 08:44
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.635 Dołączył: 20-September 04 Użytkownik nr: 73 |
a ta śmietana to jaka niby?12, 18, 22, 24, 30 %??????????no czy odkleje to cudo od takiej blachy z piekarnika niczym nie wyłożonej?????czy mam smarować blachę?jak mus to kupie ten papier magiczny co sie bez niego obywam...
|
|
|
|
28 Oct 2004, 09:08
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 128 Dołączył: 21-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 86 |
Ja bym radzila - zdecydowa nie piec na papierze (latwiej zwinac - przynajmniej dla mnie. A śmietany uzywam - takiej jaka aktualanie mam w lodowce, czyli jaka kolwiek!
Pozdrawiam Agama |
|
|
|
28 Oct 2004, 09:19
|
|
Śmietanę dałam kwaśną oczywiście, miałam 18% i okazała się ok
Agama, naprawdę lepiej bez papieru??? Ja to sobie nie wyobrażam, żeby to miało tak z samej blaszki odejść Od pergaminu super mi się odkleiło. Ale ja wszystkio piekę na pergaminie, więc moze to kwestia przyzwyczajenia i wydaje mi się, że inaczej nie można |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th February 2010 - 02:11 |