To przepisik mojej mamy, może oklepany- jak go znacie to wykasujcie. Mojemu meżusiowi smakuje pozostałym też.Zaryzykujcie
Produkty:
biszkopty 2 opakowania
serek 500g-homogenizowany
3 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru(jeżeli ser jest kwasny to wiecej)
1/2 kostki masła
żelatyna 24g
4 łyżeczki kawy(może byc rozpuszczalna)
alkohol do smaku likier malibu,amaretto...)
Przygotowanie:
1.Żelatyne rozpuscic w małej ilosci wody,dobrze rozmieszac.
2.Białka ubic na sztywno mikserem ze szczypta soli i dwiema łyzkami cukru.
3.Żółtka i cukier zmiksowac,dodać ser i masło-zmiksowac,dodac żelatyne(jak zacznie tężec-chłodna powoli dolewac i cały czas miksowac dodac białko ubite i miksowac na małych obrotach mozna tylko wymieszac).
W międzyczasie:
Biszkopty ułożyc na dnie(nie nasączone)-pod nimi wyłozyc folię aluminiowa. Kawe rozpuscic w miseczce poczekac aż ostygnie,dolac alkohol(wódka, likier malibu,amaretto co masz w domu).
Do kawy z alkoholem dodawać biszkopty, czekac aż dobrze nasiakna płynem.
Nastepnie wylac masę na tortownice do 1/2 wysokosci i przekładać namoczonymi biszkoptami, na to wylac mase i ozdobic owocami można wylac na góre galaretke.
Wstawic do lodówki.
Smacznego!!!
Produkty:
biszkopty 2 opakowania
serek 500g-homogenizowany
3 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru(jeżeli ser jest kwasny to wiecej)
1/2 kostki masła
żelatyna 24g
4 łyżeczki kawy(może byc rozpuszczalna)
alkohol do smaku likier malibu,amaretto...)
Przygotowanie:
1.Żelatyne rozpuscic w małej ilosci wody,dobrze rozmieszac.
2.Białka ubic na sztywno mikserem ze szczypta soli i dwiema łyzkami cukru.
3.Żółtka i cukier zmiksowac,dodać ser i masło-zmiksowac,dodac żelatyne(jak zacznie tężec-chłodna powoli dolewac i cały czas miksowac dodac białko ubite i miksowac na małych obrotach mozna tylko wymieszac).
W międzyczasie:
Biszkopty ułożyc na dnie(nie nasączone)-pod nimi wyłozyc folię aluminiowa. Kawe rozpuscic w miseczce poczekac aż ostygnie,dolac alkohol(wódka, likier malibu,amaretto co masz w domu).
Do kawy z alkoholem dodawać biszkopty, czekac aż dobrze nasiakna płynem.
Nastepnie wylac masę na tortownice do 1/2 wysokosci i przekładać namoczonymi biszkoptami, na to wylac mase i ozdobic owocami można wylac na góre galaretke.
Wstawic do lodówki.
Smacznego!!!