składniki:
paczka soczewicy czerwonej (2 szklanki)
mąka kukurydziana (ok 2 łyżek)
bułka tarta (na oko, tak aby była konsystencja kotletów mielonych)
łyżka sosu sojowego
posiekana podsmażona cebulka
jajko
sól
pieprz
sos:
pieczarki, 25 dkg
kostak bulionu warzywnego
natka
łyżka gęstej śmietany
mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki)
pieprz
uwaga: z podanych składników wychodzi kotletów na 2 obiady dla 4 osób, można więc zrobic z połowy. Ja robię tyle i połowę zamrażam.
Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Cebulkę szklimy. Studzimy jedno i drugie.W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,solimy, następnie zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, dusimy, dodajemy natkę, zagęszczamy mąką wcześniej rozmieszaną z zimną wodą i jeszcze dusimy ok. 15 min. Pieprzymy, ewentualnie solimy. Na koniec dodajemy śmietanę.
Jak sos się dusi przygotowujemy dalej kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, dodajemy mąkę, jajko, sos sojowy, pieprz, sól, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Kotlety podajemy z ziemniakami i polewamy sosem. Jako dodatek pasują ogórki kiszone.
paczka soczewicy czerwonej (2 szklanki)
mąka kukurydziana (ok 2 łyżek)
bułka tarta (na oko, tak aby była konsystencja kotletów mielonych)
łyżka sosu sojowego
posiekana podsmażona cebulka
jajko
sól
pieprz
sos:
pieczarki, 25 dkg
kostak bulionu warzywnego
natka
łyżka gęstej śmietany
mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki)
pieprz
uwaga: z podanych składników wychodzi kotletów na 2 obiady dla 4 osób, można więc zrobic z połowy. Ja robię tyle i połowę zamrażam.
Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Cebulkę szklimy. Studzimy jedno i drugie.W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,solimy, następnie zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, dusimy, dodajemy natkę, zagęszczamy mąką wcześniej rozmieszaną z zimną wodą i jeszcze dusimy ok. 15 min. Pieprzymy, ewentualnie solimy. Na koniec dodajemy śmietanę.
Jak sos się dusi przygotowujemy dalej kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, dodajemy mąkę, jajko, sos sojowy, pieprz, sól, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Kotlety podajemy z ziemniakami i polewamy sosem. Jako dodatek pasują ogórki kiszone.