kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
składniki:
paczka soczewicy czerwonej (2 szklanki)
mąka kukurydziana (ok 2 łyżek)
bułka tarta (na oko, tak aby była konsystencja kotletów mielonych)
łyżka sosu sojowego
posiekana podsmażona cebulka
jajko
sól
pieprz

sos:
pieczarki, 25 dkg
kostak bulionu warzywnego
natka
łyżka gęstej śmietany
mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki)
pieprz

uwaga: z podanych składników wychodzi kotletów na 2 obiady dla 4 osób, można więc zrobic z połowy. Ja robię tyle i połowę zamrażam.


Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Cebulkę szklimy. Studzimy jedno i drugie.W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,solimy, następnie zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, dusimy, dodajemy natkę, zagęszczamy mąką wcześniej rozmieszaną z zimną wodą i jeszcze dusimy ok. 15 min. Pieprzymy, ewentualnie solimy. Na koniec dodajemy śmietanę.
Jak sos się dusi przygotowujemy dalej kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, dodajemy mąkę, jajko, sos sojowy, pieprz, sól, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Kotlety podajemy z ziemniakami i polewamy sosem. Jako dodatek pasują ogórki kiszone.
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
mąki kukurydzianej możesz w ogóle nie dawac ale bułka jest potrzebna, żeby zagęścic, może spróbuj z czerstwą bułką namoczoną w mleku.
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
aha , a co dajesz do kotletów mielonych zamiast bułki? może to coś będzie pasowac, ewentualnie jak będą się dobrze lepiły bez bułki to też może byc.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kamila, zamiast bulki tartej dodaj zmielony granulat sojowy... super do mielonych z pieczarka i cebulka, to do tego tez beda dobre

pzdr
yenn
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
albo jakies okruchy z dozwolonego pieczywa
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Odkopalam przepis i zrobilam dzis kotleciki. Doprawilam ostra papryka i spora iloscia pieprzu, dodalam tez koperku do srodka. Zjedlismy z dzikim ryzem. Bardzo smaczne!
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
ja też odkopuję przepis, szukam czegoś z soczeiwcy, ale mam tylko zieloną (już namoczona), ale chyba ją będę musiała nieco rozdrobnić po ugotowaniu, bo zielona się chyba tak nie rozpada.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Zrobilam z zielonej soczewicy, pyszne! Dopiero niedawno odkrylam soczewice i to jest super alternatywa dla miesa.