![]() ![]() |
11 Oct 2005, 10:20
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.382 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
składniki
20 dkg margaryny ( może być trochę mniej ) 1 szkl. cukru 2 jajka 20 dkg powideł śliwkowych(słoiczek) 3 łyżki kakao 1 szkl. mleka 3 szkl. mąki 1 1/2 łyżeczki sody przyprawa do piernika sposób przygotowania Jajka utzreć z cukrem na puch, dodać powidła, ucierać. Dolać mleko, wsypać kakao, mąkę, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, na końcu sodę rozpuszczoną w łyżce wody, przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać,. Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 50 min. Sprawdzić patyczkiem czy suchy. dodatkowe informacje Można nie dawać przypraw korzennych i też jest dobre. |
|
|
|
10 Nov 2008, 20:19
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.360 Dołączył: 19-May 08 Użytkownik nr: 9.193 |
Zrobiłam. To jeden z bardzo wielu bardzo podobnych przepisów, ale jednak smakuje
Załączone pliki
|
|
|
|
23 Dec 2008, 18:52
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.699 Dołączył: 7-February 06 Skąd: Tobatkowo :) Użytkownik nr: 1.354 |
Dobrze, że nie wklepałam swojego przepisu na piernik wylewany
U mnie tylko nie jest zastrzeżone, że mają być powidła, wrzucam różne dżemy, najbardziej lubię do środka i przełożenia z czarnej porzeczki. No i przyprawy zazwyczaj więcej daję, bo lubię mocno korzenne O, dopatrzyłam się, że proporcje minimalnie mam inne. Pozwolę sobie tu wcisnąć moja wersję, bo po co zakładać osobny wątek? Może być, imienniczko droga? Piernik wylewany. 1/2 kost margaryny ( może być trochę mniej ) 1 szkl. cukru 4 jajka 1/2 słoika dżemu 3 łyżeczki kakao 1 szkl. mleka 3 szkl. mąki 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika dżem do przełożenia - słoik Utrzeć masło z cukrem i jajkami, dodać przesiane sypkie składniki, dobrze wymieszać. Piec ok 40 min w 180 st. Po wystudzeniu przekroić, przełożyć dżemem, polać polewą czekoladową. Dziś do ciasta poszedł dżem pomarańczowy z kawałkami skórki, a do przełożenia z czarnej porzeczki.. Na wierzchu polewa cinki z żelatyną..
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:46 |