Pyszny dyniowo orzechowy pie

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
To jest najlepszy pie dyniowy jaki jadlam - prawdziwa korzenna slodycz
icon_smile.gif



2/3 szklanki brazowego cukru
1/2 szklanka cukru bialego
2 lyzki maki
1/2 lyzeczki soli

1 lyzeczka cynamonu
1/4 lyzeczki ziela angielskiego
1/4 yzeczki gozdzikow
1/4 lyzeczki imbiru
1 1/2 szklanki dyniowego puree
2 lyzki molasy
3 duze jajka
1 szklanka kremowki
ciasto kruche na pie- ja kupilam gotowe, sprzedawane zamrozone, od razu w okraglej aluminiowej formie

Nagrzewamy piekrnik do 230 C. W misce mieszamy 8 pierwszych skladnikow az sie polacza. Nastepnie dodajemy dynie, molase, jaja i kremowke. Calosc wlewamy do naszego zamrozonego ciasta.Pieczemy przez 10 minut a nastepnie zmniejszamy temperature do 170C i pieczemy przez nastepne 40-45 minut

Pekanowy wierzch:
2/3 szklanki syropu kulinarnego
1/2 szklanki cukru
2 jaja 3 lyzki masla
1/2 lyzeczki aromatu waniliowego
1 szklanki pekanowych polowek

Wszystkie skladniki ubic, polaczyc z orzechami .Wylac na wierzch dyniowego pie po pierwszych 10 minutach pieczenia w wysokiej temperaturze.




 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no i guzik
icon_sad.gif

kremowka

Przy okazji: jaka dynie kupujesz, Paulo?
Zupe z mlekiem raz robilam, ale nie byla dobra. Polskie dynie jakies slodsze i bardziej aromatyczne.
A moze ja wybrac nie umiem?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a czemu sie pukasz
Jarek by zjadl od razu cala.
Tak, zebym nie miala klopotu z przechowywaniem czy moze by sie nie zmarnowalo.
Nie ucieszylas mnie z ta dynia. Bo z puszki, to juz chyba wartosci zdrowotnych nie zachowa
icon_sad.gif
. Ale przynajmniej wiem, ze nie mam co z ciastem kombinowac ;)