Panellets

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Przepis dostalam od kolezanki Anny z Katalonii. W zeszlym roku robilam wielki asortyman roznych ciasteczek na swieta i wlasnie panellets znikly jako pierwsze.

Tradycyjnie w Katalonii panellets robi sie na Wszystkich swietych.

Masa:
- pol kilo mielonych migdalow
- 300 g cukru
- 200 g ziemniakow - ugotowac w skorupkach, obrac, przerobic na puree
- 1 zoltko

Na wierzch:
- 1 bialko do smarowania

Ze skladnikow na mase zrobic ciasto. Nie dodawac wody. Formowac male kulki, smarowac bialkiem i wkladac do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, a nastepnie zostawic pod grillem jeszcze na 5 minut az powierzchnia robi sie ladnie zoltawa.

Kulki beda wydawaly sie nie wystarczajaco pieczone i zbyt miekkie, ale takie wlasnie powinne byc. Zostawic na noc - w tym czasie troche twardnieja.

Zdjecie z netu:



Jak widac na zdjeciu panellets przed podaniem mozna otaczac w posiekanich migdalach i podobnym, ale i bez tego sa bardzo dobre.
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
ad 1: Wielkosc: okolo 3 centymetry.

ad 2: Jak dlugo: nie wiem! Bo zabraklo od razu. Mysle ze przez pare dni spokojnie moga stac (np. robic dzisiaj na Wszystkich swietych), ale nie mialabym odwagi robic teraz na swieta.

ad 3: Trzymalam je w pudelku, tak jak wszystkie ciasteczka. Zadnych specjalnych wskazowek mi nie podano, mysle wiec ze to nie jest takie istotne. W sklepach cukierniczych w Barcelonie wszedzie widzialam te ciasteczka trzymane na polkach, nie w lodowce.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ooo, ziemniaki na deser :lol:
 

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Uzupełniam o zdjęcie
2115.jpg