Piwoszki

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
1 kostka margaryny
0,5 szklanki piwa
2 szklanki mąki
dżem

Margarynę zetrzeć na tarce, dodać piwo i mąkę.. Zagnieść ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować na placek grubości 1 cm, pokroić na kwadraty, w środek dżem. Składać w koperty.

Z tego ciasta można zrobić placki na napoleonkę.
Są smaczniusie :mrgreen:
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
jestem w trakcie piwoszkow, zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie brak cukru w ciescie.

U mnie w lodowce wiekszosc ddzemow jest nieslodzona, wiec moze jednak powinnam dodac go do ciasta :roll:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Znam to ciasto, jest super :!: A robię też tak, że kroję w romby, smaruję białkiem i posypuję grubym cukrem kryształem.
 

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
Robilam wczoraj te piwoszki - z podwojnej porcji - nadzialam je wisniami ze sloika - wlasnej roboty i czesc marmolada - ale juz kupna.
Polecam BARDZO - pyszne i bardzo latwe !
pozdrawiam i dzieki za super przepis!
Agama
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Kamilo, Z Twojego przepisu wynika, ze sie tych ciastek nie piecze, ale patrzac na skladniki widze, ze to nieprawda.
Mozesz dopisac informacje o pieczeniu?
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Przepis na takie ciasta dawno temu podała Kruszyna na pl.rec.kuchnia. Potwierdzam, bardzo fajne, najlepsze świeże, bo potem ciasto jednak mięknie. tez są pyszne, ale bardziej mi smakują w wersji "chrupkiej"
icon_wink.gif


Ja robiłam z tego ciasta tez koperty i nadziewałam jabłkiem - pynia
mniam.gif



"2 szkl. mąki
1 kostka margaryny,
1/2 szkl. piwa,
dżem lub powidła,
cukier puder



Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
cukrem pudrem."
Poprawka kruszyny:
"Dodaję poprawkę: temperatura pieczenia raczej w kierunku 200 st. "

Ja osobiście polecam
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

czeburaszka

Member
Mar 23, 2009
5
0
0
Piwoszki są świetne, zupelnie jak ciasto francuskie,

ja je zrobłam w wersji słodkiej - nie jako rogaliki, lecz wycięłam z ciasta szklanką koła i potem posypytwałam ty czym miałam
-gruboziarnistym cukrem
-skórką z cytryny
-czekoladą
-cynamonem
zrobiłam też w wersji trójkątnej z czekoladą i serkiem bieluch

w wersji słonej też są świetne, także robiłam je okrągłe jak zwykłe ciasteczka, smarowałam je oliwą z oliwek i posypywalam:
-gruboziarnistą solą
-sola i papryką ostrą
-solą i siołami prowansalskimi-
-świeżą cebulą i solą
-sezam i sól
-mak i sól
-czosnek granulowany i sol

świetny przepis na ciasto!!!!
poleam!!!