Pszenne buleczki "szostki" wg Petry

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
Pszenne szóstki wg Petry
Tlumaczenie
Zrodlo :http://www.petras-brotkasten.de

400g wody
24g drożdży świeżych
15g suchego zakwasu
6g słodu
12g soli
30g oleju
660g maki pszennej 550

ze składników zagnieść ciasto na końcu dodając olej. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Całość podzielić na 12 kawałków i uformować w lekko wydłużone bułeczki. Ułożyć po 6 sztuk obok siebie na wysypanej mąką ściereczce, przykryte zostawić do ponownego wyrosniecia. Po wyrośnięciu nakroić bułeczki w poprzek jednym pociągnięciem przez cały rząd. Piec w temperaturze 230stC do uzyskania złocistego koloru (ok. 40 minut).
Chlebek smakuje najlepiej świeży, reszta daje się dobrze zamrozić.
________________________________________________

15 g suchego zakwasu zamieniłabym na 1-2 łyżki zakwasu płynnego dodając zamiast słodu 1 łyżkę melasy. Najciekawszy w tym chlebku jest sposób łączenia poszczególnych bułeczek w zgrabny podluzny chleb.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
Byc moze tak...
Jest to tlumaczenie na zamowienie, nie pieklam, staralam sie w miare wiernie odtworzyc przepis. Trzeba wyprobowac.
Z drugiej strony te buleczki tworza wlasciwie dlugi bochenek chleba (jesli widzialas oryginalne zdjecie) ale tak na zdrowy rozum to pol godziny tez wydaje mi sie wstarczajace.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Bedziemy probowac
icon_biggrin.gif
Dzieki Mirabbelko za tlumaczenie. :anbetung:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Super Mirabbelko, jestes kochana
icon_biggrin.gif
Jak bedziesz miala wolna chwile, to tlumacz i wrzucaj, ja na pewno wyprobuje, mamy podobny gust chlebowy :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Mirabbelki, ja też mam prośbę... składniki sobie przetlumaczę, ale gdybyś mogla zerknąć cyz w procedurze robienia są jakieś nietypowe manewry...
icon_smile.gif


http://www.petras-brotkasten.de/Brotsfsd.htm


mi się podobają jeszcze chlebki Maggie Glezer, a ten który podalas mocnorazowy byl przepyszny.
Wkleje je tu sobie,zeby ciągle nie szukac na tej stronie Peyty, rzeczywiście maaasa ich tam jest!
http://www.petras-brotkasten.de/Brotacmebaguette.htm
http://www.petras-brotkasten.de/Brotfilone.html
http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html
http://www.petras-brotkasten.de/Brotcolumb.html
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
Mirabbelki, ja też mam prośbę... składniki sobie przetlumaczę, ale gdybyś mogla zerknąć cyz w procedurze robienia są jakieś nietypowe manewry...
icon_smile.gif


http://www.petras-brotkasten.de/Brotsfsd.htm


mi się podobają jeszcze chlebki Maggie Glezer, a ten który podalas mocnorazowy byl przepyszny.
Wkleje je tu sobie,zeby ciągle nie szukac na tej stronie Peyty, rzeczywiście maaasa ich tam jest!
http://www.petras-brotkasten.de/Brotacmebaguette.htm
http://www.petras-brotkasten.de/Brotfilone.html
http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html
http://www.petras-brotkasten.de/Brotcolumb.html
ten pierwszy mam juz dawno przetlumaczony, bo mialam go zamiar zrobic. To moze sprobojesz, wkleic ???
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Mirabbelki, ja też mam prośbę... składniki sobie przetlumaczę, ale gdybyś mogla zerknąć cyz w procedurze robienia są jakieś nietypowe manewry...
icon_smile.gif


http://www.petras-brotkasten.de/Brotsfsd.htm


mi się podobają jeszcze chlebki Maggie Glezer, a ten który podalas mocnorazowy byl przepyszny.
Wkleje je tu sobie,zeby ciągle nie szukac na tej stronie Peyty, rzeczywiście maaasa ich tam jest!
http://www.petras-brotkasten.de/Brotacmebaguette.htm
http://www.petras-brotkasten.de/Brotfilone.html
http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html
http://www.petras-brotkasten.de/Brotcolumb.html
ten pierwszy mam juz dawno przetlumaczony, bo mialam go zamiar zrobic. To moze sprobojesz, wkleic ???
ja coś dziś mam problemy z mysleniem... co mam wkleić!?
icon_smile.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
To chyba ja zle sie wyrazilam przepraszam.


recepture chleba, ktorym jestes zainteresowana mam juz dawno przetlumaczona, tylko nie mialam czasu go sama wyprobowac. Wiec zamieszcze ten przepis przeze mnie przetlumaczony, a ty go wyprobujesz, zgoda ??
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zgoda! Mam tę druga ksiązkę Reinharta i on naprawdę jest mistrzem
icon_smile.gif
Napewno jego przepis na chleb San Francisco będzie super (nawet bez tych ich specjalnych bakterii
icon_smile.gif


Jak będziesz kiedyś miała ochotę na najpyszniesze bagietki na świecie (wilgotne, z dziurami i z fenomenalnie wyciągniętym podstawowym smakiem pszenicy) to ja tu wpiszę jego Pain A L'Ancienne... metoda szokująca , nawet dla samego Reinharta (podpatrzona gdzies w Paryżu), ale efekt niesamowity.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Jak będziesz kiedyś miała ochotę na najpyszniesze bagietki na świecie (wilgotne, z dziurami i z fenomenalnie wyciągniętym podstawowym smakiem pszenicy) to ja tu wpiszę jego Pain A L'Ancienne...
Wpisz wpisz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Muszę zacząć coś innego piec bo już popadłam w monotonię ostatnio :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no to najpier Pain A'L ancienne czy to Pugliese?

wpisze obydwa, ale treaz MUSZE skonczyc rozdizal pisac magisterki
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Malgosimi, Ty sie nie pytaj, tylko wpisuj. Wiesz, ze tu sepy czekaja na kazdy wyprobowany przepis chlebowo-bulczanny :mrgreen:
 

dana

Member
Sie 9, 2005
53
0
0
Z rozpędu upiekłam i te bułeczki. Jak zrozumiałam nie piekłaś ich więc myślę, że moje uwagi przydadzą się:
Wszystko zrobiłam w/g przepisu ale dodając zakwas w płynie i miód gryczany zamiast słodu. Piekłam w tem 200 st. C i nie około 40 min. tylko 20. Pozdrawiam
bulki9jv.jpg