![]() ![]() |
6 Nov 2005, 17:48
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.476 Dołączył: 14-March 05 Użytkownik nr: 409 |
To jest moje najnowsze odkrycie...... jest bardzo pyszne.... <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje ;) Kulki tiramisu 2 lyzki kawy rozpuszczalnej ok.130- 140 g podluznych biszkoptow 250g mascarpone 1 lyzka cukru pudru 1 paczuszka cukru waniliowego 3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu. Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo". Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... <!--emoid:lol:--><!--endemo--> <!--emoid:lol:--><!--endemo--> <!--emoid:lol:--><!--endemo--> Wychodzi ok. 30 trufelkow
kulkitiramisu5lx.jpg ( 116.06K )
Suma pobrań: 53A to w przekroju ;)
kulkitiramisu18zq.jpg ( 106.59K )
Suma pobrań: 19 |
|
|
|
6 Nov 2005, 18:14
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.522 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Ciechocinek-dom / Szczecin-studia Użytkownik nr: 778 |
o kurcze ale smacznie wygląda a czym można zastąpić to mascarpone? bo to chyba u mnie w małej miescince nie do zdobycia
|
|
|
|
6 Nov 2005, 18:59
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.375 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 |
uwielbiam tiramisu, to moge tylko sobie wyobrazic jak to cudownie smakuje
|
|
|
|
6 Nov 2005, 19:16
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
No no... ciekawe. Do sprobowania.
|
|
|
|
6 Nov 2005, 20:48
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.847 Dołączył: 1-November 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 160 |
zrobię.
|
|
|
|
6 Nov 2005, 21:04
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.476 Dołączył: 14-March 05 Użytkownik nr: 409 |
Sylwio, prawde mowiac.... nigdy nie zamienialam mascarpone na jakis inny serek. Do tiramisu tylko i wylacznie uzywam ten rodzaj... Z innym, to juz nie bedzie tiramisu... ;)
Choc na upartego, slyszalam, ze moznaby sprobowac z jakims innym serkiem homo...ale prosze, nie pytaj mnie, bo nie mam pojecia, jakim Moze jeszcze ktos doradzi..... ;) Kobitki... Mam nadzieje, ze te kulki beda Wam smakowac tak, jak nam... |
|
|
|
6 Nov 2005, 21:09
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.926 Dołączył: 9-November 04 Skąd: W-wa Użytkownik nr: 179 |
wygląda barrrddzzo zachęcająco i myślę, że tak samo smakuje:)
|
|
|
|
6 Nov 2005, 21:35
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 12.658 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Tąd Użytkownik nr: 151 |
Bardzo ciekawy przepis i na pewno bardzo smaczne
|
|
|
|
6 Nov 2005, 21:54
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.085 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
brzmi megapysznie! i jakie proste!
|
|
|
|
7 Nov 2005, 02:00
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 23.181 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 |
prostota to to co mnie pociaga w wykonaniu
jaka konsystencje ma ten serek? bo ja tylko moge "pojechac" na kozim. Nie dosc, ze ostrym to do tego slonym ale nic. Kubek chatke puchatka z niego rabie, to i to zje. Ale bardzo scisly ten ser wiec na pewno musze dodac mleka. Znaczy soi |
|
|
|
7 Nov 2005, 10:51
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 12.658 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Tąd Użytkownik nr: 151 |
Mascarpone też jest dość ścisły i bardzo kremowy.W zasadzie to ma konsystencję jak dość miękkie masło
|
|
|
|
7 Nov 2005, 15:31
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Nie da rady, trzeba robić. |
|
|
|
7 Nov 2005, 16:34
|
|
"Jaka konsystencje ma ten serek? "
Dziunia bardzo trafnie odpowiedziala.... jest bardzo kremowy i podobny do masla A ja sie zastanawialam, jak to ujac A u mnie kulki juz sie znowu chlodza
;) ;) ;) |
|
|
|
7 Nov 2005, 17:42
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 422 Dołączył: 25-February 05 Użytkownik nr: 363 |
o rety, brzmi pysznie będzie robione
|
|
|
|
7 Nov 2005, 18:19
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.902 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 |
CYTAT(sylwia18) o kurcze ale smacznie wygląda a czym można zastąpić to mascarpone? bo to chyba u mnie w małej miescince nie do zdobycia
Sylwia, a może sprobujesz przerobić ten przepis..? ;) |
|
|
|
7 Nov 2005, 19:16
|
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.323 Dołączył: 8-February 05 Skąd: Peru Użytkownik nr: 298 |
ło matko Izuś toć to przepis idealny dla maniakalnej wyjadaczki tiramisu
dzięki Kochana jutro robię |
|
|
|
7 Nov 2005, 20:33
|
|
Robta, robta Kobitki... ;) Czekam na Wasze opinie
Hihiii, tylko nie zapomniaj, ze na nastepny dzien sa jeszcze lepsze ;) ;) ;) Nie wyjadaj wszystkiego na raz ;) |
|
|
|
7 Nov 2005, 21:05
|
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.323 Dołączył: 8-February 05 Skąd: Peru Użytkownik nr: 298 |
CYTAT(Caritka) Robta, robta Kobitki... ;) :lol: :lol: :lol: Czekam na Wasze opinie :lol: :lol: :lol:
Hihiii, tylko nie zapomniaj, ze na nastepny dzien sa jeszcze lepsze ;) ;) ;) Nie wyjadaj wszystkiego na raz ;) ło matko to muszę podwójną porcję zrobić bo jedna na 100% pójdzie zaraz po zrobieniu |
|
|
|
7 Nov 2005, 21:12
|
|
Ja bym Ci to nawet proponowala, bo niby 30 kulek wychodzi, ale to jest takie dobre, ze szybko znika... Serio....
Chyba dluzej je mialam w lodowce ( bo je zrobilam i poszlam spac )- niz poza nia ... |
|
|
|
8 Nov 2005, 12:00
|
|
|
trufelki tiramisu gotowe już pochłonęłam 12 no taka jedna trufelka to u mnie jeden kęsik pysznościowe są cholerka
pozdrawiam maniaczka tiramisu p/s chyba nick sobie zmienię heheeeeeeeeeee |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th February 2010 - 13:51 |