Semifrio de aguardente czyli zimny deser z winogronową wódką

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Jedna z wielu odmian semifrio ( w dosłownym tlumaczeniu: pół zimne), czyli puszystych kremów na bazie bitej śmietany, czasami przekładanych herbatnikami lub biszkoptami.
liczba porcji: 4-6

4-5 listków żelatyny
0.5l śmietany kremówki
3 jajka
200g cukru
150ml Aguardente ( wódki z winogron), można zastąpić grappą, brandy lub whisky
bita śmietana do przybrania

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.Ubić mikserem żółtka i 100g cukru i alkohol.Ogrzewać 3min na parze ( w bain -marie), ciągle ubijając do zgęstnienia.Dodać żelatynę, zdjąć z ognia. Ostudzić.Ubić białka z 50g cukru i wymieszać je ze śmietaną również ubitą z 50g cukru. Białka ze śmietaną dodać do żółtek z alkoholem. Wlać do formy kesowej wyłożonej folią aluminiową lub przezroczystą kuchenną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy i udekorować bitą śmietaną.
Można też formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami.

dodatkowe informacje: Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone. Pyszne z kawą.