Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Torty-dekoracje, raz jeszcze
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Masy i kremy, nie tylko do tortów
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
poczatkujaca22
anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif

jestem pod wrazeniem.jestescie wielkie icon_wink.gif

pierwszy raz trafilam tu dawno temu.zalogowalam sie, ogladalam,czytalam,slinilam sie na klawiature...a potem was zgubilam dump.gif
ale wczoraj znow was znalazlam i od wczoraj mam atak slinotoku freu.gif

nigdy nie robilam tortow( z reszta ciast tez prawie wcale), ale w przyszlym miesiacu moj maz ma urodzinki,wiec chce go zaskoczyc (siebie tez icon_mrgreen.gif ). i licze ze z wasza pomoca sie uda
Monsai
tradycyjny czekoladowo kokosowy tort
burek
CYTAT(poczatkujaca22 @ 23 Jan 2009, 11:27 ) *
anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif

jestem pod wrazeniem.jestescie wielkie icon_wink.gif

pierwszy raz trafilam tu dawno temu.zalogowalam sie, ogladalam,czytalam,slinilam sie na klawiature...a potem was zgubilam dump.gif
ale wczoraj znow was znalazlam i od wczoraj mam atak slinotoku freu.gif

nigdy nie robilam tortow( z reszta ciast tez prawie wcale), ale w przyszlym miesiacu moj maz ma urodzinki,wiec chce go zaskoczyc (siebie tez icon_mrgreen.gif ). i licze ze z wasza pomoca sie uda

Uda się uda. Czytaj i ucz się, a się uda icon_biggrin.gif I nicka zmień na bardziej spersonalizowanego zahnlos.gif bo za 2000 postów już nie będziesz początkująca przecież icon_wink.gif
chachu
CYTAT(Monsai @ 23 Jan 2009, 12:43 ) *
tradycyjny czekoladowo kokosowy tort

Bardzo ładne kwiaty, czy one sa z.... takiego jak to nazwać... opłatka, andruta??
Monsai
CYTAT(chachu @ 23 Jan 2009, 19:25 ) *
Bardzo ładne kwiaty, czy one sa z.... takiego jak to nazwać... opłatka, andruta??

jedne są z tych opłatków, jak mówisz, a jedne z masy cukrowej icon_smile.gif
poczatkujaca22
eh, zebym to ja wiedziala, jak zmienic ten nic gruebel_2.gif
a z reszta, przy was zawsze bede nowicjuszka anbetung.gif
Madzia1975
[quote name='chachu' date='21 Jan 2009, 18:20 ' post='808938']
...i jeszcze takie:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Ten sliczny!
zunia
Na urodzinki:
illy
w piatek ma urodziny moj maz, a ja wciaz zastanawiam sie jaki tort mu zrobic...ma ktos jaki pomysl icon_smile.gif
terjon
CYTAT(zunia @ 4 Feb 2009, 11:53 ) *
Na urodzinki:

Bardzo ładny i pomysłowy.
buli224
Witam, dzisiaj zrobiłam tort-boisko. Brat obchodzi 11 urodziny, a że jest zagorzałym fanem piłki nożnej to bardzo się ucieszył z niespodzianki. Biszkopt tradycyjny, przełożony kremem czekoladowym, wierzch przykryty bitą śmietaną z barwnikiem. Bramki i linie są zrobione z lukru a piłkarz wycięty z kart, które były kiedyś w czipsach.
buli224
A ten torcik był na urodziny mojego ukochanego...
Madzia1975
Sliczne torciki Buli.
buli224
CYTAT(Madzia1975 @ 13 Mar 2009, 18:51 ) *
Sliczne torciki Buli.

Serdeczne dzięki icon_smile.gif
chachu
A ja wkońcu miałam okazje zrobić cycuszki rofl.gif

I mam takie tylko pytanko. Czy ktoś kto piekł biszkopt w prostoktnej foremce może mi podać proporcje składników?
buli224
CYTAT(chachu @ 15 Mar 2009, 01:18 ) *
A ja wkońcu miałam okazje zrobić cycuszki rofl.gif

I mam takie tylko pytanko. Czy ktoś kto piekł biszkopt w prostoktnej foremce może mi podać proporcje składników?

Ja swój tort z cycuszkami zrobiłam z tego przepisu: 140 g mąki pszennej, 5 jajek, płaska łyżka proszku do pieczenia, 130 g cukru pudru.
Jajka ubić z cukrem pudrem na gładką masę (ubijać ok. 5-7 minut), następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upiekłam dwa placki bo miałam dużą prostokątną blachę.
Madzia1975
Dziewczyny super biusty wam wyszly!
Rusalka
a ja mam 1 pytanko dziwne moze..
jak robicie te biusty icon_smile.gif
pieczecie np w jakis miseczkach takie biusty czy to sa "skrawki" tortu...?
Ilona
CYTAT(Rusalka @ 18 Mar 2009, 14:44 ) *
pieczecie np w jakis miseczkach takie biusty czy to sa "skrawki" tortu...?

To są galaretki, które w miseczkach zastygają fiesgrins.gif
aaricia
nie wiem czy tu można zadawać pytania tortowe... gruebel_2.gif

no ale dobra, zadam je i prosze Was kochane o pomoc:

będę robić tort dla mojej córeczki na chrzciny. Mały acz piętrowy (24 i 18 cm). Chcę go pokryć masą cukrową i planuję kupić w tortowni taką gotową masę - jak myślicie wystarczy mi pół kilo na pokrycie i drugie pół kilo na dekoracje?

Chciałabym zrobić kwiotki takie (same pąki): http://www.tortownia.pl/galeria.php?id=343...amp;uid=404#gal (hehe, już czuję jak mi to wyjdzie dump.gif )
A w środku wcinąć takiego "motylka": http://www.tortownia.pl/galeria.php?id=343...amp;uid=404#gal

Które barwniki sa lepsze: squirel kitchen czy wiltona? Chodzi mi o to aby miały "ludzkie" kolory a nie jakieś takie jak farbki dla małych dzieci (kupiłam w grudniu takie barwniki, po prostu masakra)?
Na cinie jest kilka przepisów na mase cukrową: chciałabym przy okazji wypróbowac taką własnoręcznie zrobioną ale szukam przepisu na matową, pół-matową, absolutnie nie błyszczącą..Która jest która?
I czy ten przepis na masę cukrową http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...post&p=5864 daje w efekcie masę matową? I czy nada sie do pokrycia tortu?

Tak czy inaczej zamówię w tortowni taki gotowy lukier plastyczny na wypadek gdybym cusik schrzaniła. Dziękuję Wam za pomoc i obiecuję fotki, jakiekolwiek dziwadło mi wyjdzie (a możliwe że wyjdzie bo ja nawet biszkopta w życiu nie piekłach cheers.gif ).
Madzia1975
Pół kg wystarczy na 18cm,24 mysle ze ok 750dkg. Najlepiej gdybys miala 1,5kg lukru plastycznego.Pracowalam na nim,jest bardzo fajny ale tak jak napisalam 1,5kg musisz miec zeby zrobic torty i zostalo na dekoracje.Ja uzywam barwnikow Wiltona sa bardzo fajne.Najepsza masa jest z przepisu
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Ta porcja starczy Ci na tort 24cm ,dla pewnosci zrob z poltorej porcji.
Jak cos pisz postaram sie pomoc.
Madzia1975
Tutaj tort ,ktory robilam na szkoleniu w Tortowni.
JotHa
Madziu, bardzo mi sie podoba. Delikatny i prosty w formie, a jaki wytworny.
Madzia1975
dziekuje icon_redface.gif
h-elen
Madziu, widać, że masz rękę do tortów. A swoją drogą szkoda,że mam daleko do Warszawy... icon_frown.gif
Madzia1975
h-elen ja tez mam kawałek,mieszkam w Toruniu ale postanowilam zrobic cos dla siebie i zafundowalam sobie takie szkolenie,było warto,dowidzialam sie sporo ciekawych rzeczy i poznalam milych ludzi,do tego mam dyplom ukonczenia kursu zdobienia w stylu angielskim.Swietny wypad na poprawe samopoczucia. biggrinflip.gif
Anka
Madzia sliczny jest ten tort.
Madzia1975
dziekuje,ciesze sie że wam sie podoba.
Rusalka
Madzia..
a ile kosztowal taki kurs?
co dokladie bylo na nim?
Madzia1975
Rusałko koszt kursu to 360 zł, przywozisz swoje ciasto a reszte zapewnia organizator tzn.lukry,narzedzia itd. Agnieszka Klimczak krok po kroku mowi jak przygotowac tort,my robilismy serduszka wiec najpierw wyciecie szablonu,pozniej wykrojenie biszkoptu,nastepna faza posmarowanie masa maslana i oblozenie lukrem plastycznym na koniec dekoracja.Niby wszystko to wiedzialam bo wczesniej robilam juz takie torty,ale jednak bardzo przydało mi sie to szkolenie.Sa pewne detale ktore ciezko jest zobaczyc na zdjeciach czy filmikach.Dla mnie miła przygoda i jezeli zrobi kolejny kurs jak nam obiecala dla takich juz lekko zaawansowanych to na pewno pojade. icon_biggrin.gif
aaricia
Madziu, piękny tort! I dzięki za odpowiedź.

Z tego co napisałaś rozumiem, że 1,5 kg masy cukrowej z tortowni wystarczy mi na pokrycie piętrowego tortu składającego się z dwóch części o średnicach 18 i 24 cm? Dobrze kombinuję?
Co do barwników Wiltona nie widziałam ich na tortowni ale w sklepie mniam mniam są, tyle że tam znowu nie ma lukrów więc będę musiała dwa razy płacić za przesyłkę icon_neutral.gif

Czy ta masa którą podałaś wychodzi błyszcząca czy matowa?

I jeszcze jedno pytanie: czy dekorację (kwiaty i motylka) mogę zrobić kilka dni wcześniej? Jeśli tak, to jak przechowywać coby się nie rozpadły? I jak się je montuje/klei na torcie?
Madzia1975
tak 1.5kg wystarczy na oba torciki,mysle ze mozesz zamowic barwniki z tortowni,mam klej tej firmy i jest super!zobacz jeszcze na smacznym,albo w PAN centrum slodkiej dekoracji,masa ktora podalam wychodzi matowa tylko w porownaniu z lukrami plastycznymi jest ciezka w obrobce.dekoracje mozesz zrobic szybciej,jest to bardzo wygodne,ja gotowe dekoracje przechowuje w woreczku foliowym szczelnie zawinietym w lodowce,tylko musisz uwazac zeby w nie nie uderzyc bo sie pokrusza,wyjmuje je kilka godzin wczesniej,ja wszystko przyklejam klejem jadalnym (tortownia)jest rewelacyjny i niezastapiony przy wymyslnych dekoracjach.jak cos pytaj chetnie pomoge.
Rusalka
Moj pierwszy tort z CC icon_smile.gif
Masa Cinki
Krem Dziuni

To 1 proba do urodzin synka...
wyszedl taki torcik..

Pyszczek powinien miec zoltawy kolor ale nie barwilam masy bo mi konsystencje zmieniala..
dopracuje to do czerwca icon_smile.gif

Madzia1975
Śliczny!
karibe
Madziu uroczy Twój torcik subtelny, uroczy i delikatny ŚLICZNY!!!!!!!!!!
Madzia1975
Karibe ogromne dzięki.
mariwanna
http://www.confetti.od.ua/node/107 może się przyda komuś icon_smile.gif
ZielonaTruskawka
A to moje torcicho na 7 urodzinki chrześniaczki:

Monsai
Truskaweczko, cudne koniki!! anbetung.gif daumen.gif
Madzia1975
Truskaweczko śliczny torcik.
Madzia1975
Piłka dla kolegi mojego syna.
Madzia1975
Z resztek,które mi zostały od pliki zrobiłam mini torcik kwiatek.
aaricia
Ale fajne te Wasze torty icon_smile.gif
No to ja w tym tygodniu będę stawać do boju icon_smile.gif Mam pytanie: czy zamiast kleju jadalnego można użyć czegoś bardziej domowego? Np. lukru z białka i cukru pudru? Białka się nie boję bo i tak będę robić na tej masie cukrowej ażurki lukrowe ze szprycy (przynajmniej mam taki plan, ale zobaczymy co z tego wyjdzie).

I jeszcze jedno: jak masę cukrową z przepisu to jak bezpiecznie ja przechowywać i jak długo? Zastanawiam się czy nie zrobić jej np w czwartek i jakoś przechować (chrzest jest w niedzielę wielkanocną).
Pozdrawiam ciepło icon_smile.gif
zunia
Taki tort zrobiłam dzisiaj:
zunia
a to jeszcze kilka wczorajszych tortów:
zunia
i jeszcze jeden:
buli224
Jeny, super wyszły Wam te torciska!!! Jestem pod wrażeniem. anbetung.gif
Mój dzisiejszy jest na jutrzejsze wesele kuzyna. Oby dotrwał icon_mrgreen.gif
terjon
Buli.Bardzo porządnie i ładnie wygląda Twój tort.Jaki krem masz na zewnątrz?Wygląda mi to na bitą śmietanę ale nie jestem pewna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.