Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Torty-dekoracje, raz jeszcze
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Masy i kremy, nie tylko do tortów
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
buli224
CYTAT(terjon @ 18 Apr 2009, 20:33 ) *
Buli.Bardzo porządnie i ładnie wygląda Twój tort.Jaki krem masz na zewnątrz?Wygląda mi to na bitą śmietanę ale nie jestem pewna.

Tak, to bita śmietana, a w środku krem śmietanowy i czekoladowy z przepisu LeNinki. Rodzinka i znajomi dosłownie zakochali się w tym kremie. Co chwilka wyszukują jakiekolwiek okazje, aby tylko był tort albo cokolwiek z tym kremem.
terjon
Dzięki Buli.Jeśli możesz to wklej linka na ten krem LeNinki.Czy to ten ?Masz jakieś swoje spostrzeżenia i uwagi do tego kremu?Czy coś dodałaś do bitej śmietany na zewnątrz tortu dla jej utrwalenia?Dopytuję się bo mam właśnie zrobić dla kogoś tort na bazie lekkiego kremu i bitej śmietany.
buli224
CYTAT(terjon @ 19 Apr 2009, 12:26 ) *
Dzięki Buli.Jeśli możesz to wklej linka na ten krem LeNinki.Czy to ten ?Masz jakieś swoje spostrzeżenia i uwagi do tego kremu?Czy coś dodałaś do bitej śmietany na zewnątrz tortu dla jej utrwalenia?Dopytuję się bo mam właśnie zrobić dla kogoś tort na bazie lekkiego kremu i bitej śmietany.

Tak, to ten krem. Spostrzeżenie jedno, a w sumie tylko mała zmiana... nie miałam czasu na zrobienie swojego budyniu, więc wzięłam gotowy, ale jeden na pół litra mleka to za mało i rzadki był, więc dodałam łyżkę mąki pszennej. A do kremu czekoladowego użyłam budyniu czekoladowego. Nie słodziłam, bo potem dodaje się nutellę (ja dałam zwykły krem czekoladowy z biedronki lecker.gif ) i było wtedy w sam raz, nie za słodkie.
Co zaś tyczy się bitej śmietany, to musi być mocno schłodzona. Ubijałam ręcznie z dodatkiem fix-u wymieszanym z cukrem pudrem, bo się kurde belek nie chciała mikserem ubić.
I to chyba wszystko na ten temat.
Życzę pysznego torcicha... i zadowolenia innych. Pozdrawiam
buli224
A tu torcik, którego zrobiłam chrześnicy na urodziny.
Pierwszy raz kryłam tort masą cukrową i niestety zrobiłam jej za mało (starczyło tylko na przód). Chrześnica jednak znalazła rozwiązanie i wykończyła brzegi kremem oraz ozdobiła kwiatkami z lukru. Oczywiście nie oparła się pokusie i obskubała lewy brzeg hehe...
terjon
Dzięki buli za cenne uwagi.
buli224
CYTAT(terjon @ 20 Apr 2009, 21:25 ) *
Dzięki buli za cenne uwagi.

Nie ma za co... Zawsze służę pomocą.. icon_smile.gif
zunia
Dzisiaj zrobiłam taki tort dla znajomej na 40 urodziny
zunia
a takie na komunię:
Agata
zuniu, świetne te Twoje torty, takie bardzo dopracowane i świetne kolorystycznie.
A i mam jeszcze pytanie, czy pokrycie to bita śmietana?
zunia
Ja zawsze daję na wierzch bitą śmietanę, a na to wydruk. Miło, że komuś się podoba.
karibe
Zuniu śliczne torciki robisz a czym utrwalasz tą śmietanę? żelatyną czy fix-em? wydruki posiadasz na opłatku czy paście? jeśli na opłatku to czy smarujesz pod żelem? jeśli nie to na ile przed podaniem je nakładasz na śmietanę? ciekawi mnie jeszcze czy one się nie gofrują czy coś się z nimi nie dzieje jak tak poleżą sobie dłużej na śmietanie?
zunia
CYTAT(karibe @ 3 May 2009, 12:44 ) *
Zuniu śliczne torciki robisz a czym utrwalasz tą śmietanę? żelatyną czy fix-em? wydruki posiadasz na opłatku czy paście? jeśli na opłatku to czy smarujesz pod żelem? jeśli nie to na ile przed podaniem je nakładasz na śmietanę? ciekawi mnie jeszcze czy one się nie gofrują czy coś się z nimi nie dzieje jak tak poleżą sobie dłużej na śmietanie?

Więc od początku: do śmietany dodaję fix (według mnie nie zmienia smaku), wydruki zamawiam w K-2 w Warszawie (mają rewelacyjne wzory i ceny po prostu szok, a obsługa wyśmienita, wogóle oni tam wszystko do ciast i tortów mają), ja z reguły mam opłatki waflowe, raz miałam opłatki z pasty cukrowej, ale są droższe; opłatków nie smaruję żelem, raz tak zrobiłam i opłatek według mnie stracił na wyglądzie, opłatek należy nałożyć minimum 4 godziny przed podaniem, ale zdarza mi się nakładać go 8 godzin i nic mu się nie dzieje; a "gofrują się" jak najbardziej (trzeba je docisnąć, ale z wyczuciem), ale po krótkim czasie się prostują, pamiętam, gdy pierwszy raz nakładałam opłatek i mi się zmarszczył to się popłakałam, ale po kilku, kilkunastu minutach wszystko wróciło do normy; ale ważne jest to, aby wierzch tortu był równy, wtedy opłatek wygląda ładniej; to chyba wszystko, jeśli masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem, (o ile będę znała odpowiedź, gdyż cukiernikiem nie jestem, to tylko moje hobby), pozdrawiam.
zunia
A tu jeszcze jeden torcik
karibe
Kolejny uroczy torcik icon_smile.gif dziękuję za odpowiedź. Tez tam czasem zamawiam. Kusi mnie własnie spróbowanie zabawy z opłatkami tylkojak do tej pory nie miałam odwagi.
zunia
Dzisiaj kolejne dwa torty, mogłabym je robić dniami i nocami, choć wiem, że nie są idealne.
aaricia
Chrzest bojowy przeszłam, dziękuję za wszystkie rady i za pomoc w technicznym opanowaniu masy cukrowej. Pracy było bardzo dużo ale efekt nawet mnie zaskoczył, przyznaję bez sztucznej skromności. Tort trochę krzywy, no i nie jakiś supergładki (za mało tej masy miałam, mogłam więcej jeszcze kupić), ale doświadczenie - bezcenne icon_smile.gif

Jeszcze raz wielkie dzięki anbetung.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

bo66
Piękny tort.Gratuluje zdolności.
kini1812
Aariciu eek2.gif eek2.gif chylę czoła!
jestem pod wrażeniem realności stópek dzieciątka...
karibe
aaricia torcik przepiękny!!!!!!!!!!!! czym zdobiłaś boki torcika?
aaricia
Fenkju fenkju, zasługa głównie dla Cina icon_smile.gif
tort na bokach ozdobiłam lukrem z białka i cukru pudru ubijanego przez 20 minut (myślałam, że mnie i mikser cos trafi baa.gif )
Dzidziusia nie dałam pożreć, tylko go odłożyłam na półkę i fajnie skamieniał.

Teraz będę próbować z jakimś mniej mokrym przełożeniem, możecie coś polecić? I jest tu gdzieś przepis na taki tradycyjny angielski tort, mam na myśli środek (bez ozdób). Słyszałam że są paskudne ale może dotarły do mnie jakieś nieprawdziwe wieści gruebel_2.gif
Cinka
Aariciu pięękny po prostu gratulacje! icon_biggrin.gif

A o angielskich tortach tez to słyszałam icon_lol.gif
Siostra_Ducket
aaricia to chyba najpiekniejszy tort jaki widziałam anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif
Margot
Aricia, popieram Siostrę to jeden z najpiękniejszych tortów jaki widziałam
Bea73
eek2.gif
monisia.zz
pięęękny!
Kasiula_bittersweet
aaricia, az się nie chce wierzyć, że to Twój debiut, niektórzy całe lata nie dochodzą do takiej perfekcji eek2.gif
amisia
Aaricia, to był Twój pierwszy tort? Aż nieprawdopodobne. Ale masz talent.
aaricia
Dziękuję dziewczyny za słowa uznania icon_smile.gif
W pychę to już na pewno nie wpadnę, a to za sprawą wczorajszego tortu, drugiego w karierze, który był totalną porażką icon_rolleyes.gif
Po prostu wyszedł taki knot, że szkoda gadać..No ale życie uczy nas pokory, przyda mi się na przyszłość.

Zaczęło się od tego, że zamiast kupić sobie znowu gotowy lukier plastyczny pokusiłam się o wyprodukowanie własnego, z przepisu Alki bodajże, nie mając w zapasie ani grama gotowca.
W piątek w nocy go robiłam.. Wszystko po kolei, jak w przepisie, dokładnie odmierzone, i może ta dokładność mnie zgubiła. Bo był moment kiedy została mi jeszcze niepełna szklanka cukru pudru a masa była już wg mnie dostatecznie plastyczna, ale nie, ja goopia baba uparłam się wgnieść w masę całość i wyprodukowałam kamień.. Próbowałam się ratować icon_rolleyes.gif Rozwałkowałam toto, ale nie dało się zbyt cienko, i było TO sztywne i się rwało - porażka. Poleciało z hukiem do kosza, a ja jak normalnie stronię od alkoholu tak wyduldałam pół butli węgierskiego winka, o 2 nad ranem, coby zapić stres i żal icon_smile.gif
Dobrze, że masy do tortu zrobiłam więcej (BTW masa też mi się zważyła, ale ją ratowałam ubijaniem na parze) bo go przynajmniej obsmarowałam i udekorowałam kremem ze szprycy, ale to już było takie bez pomysłu.
Generalnie na roczek córeczki zrobiłam kijowy tort w kolorze jasnego kakao, obsypałam go perełkami które się roztopiły, ble ble ble. Dobrze, że był chociaż smaczny (biszkopt Hichotki i krem Leninki) bo bym sie już wogóle rozwałkowała własnym wałkiem ugly_08.gif
Powiem tak: jak ktoś nie ma doświadczenia z wyrobem masy cukrowej to absolutnie nie polecam robienia jej bez zapasu gotowego lukru plastycznego. Żadna oszczędność i do tego stresior straszny icon_sad.gif
Następny tort za to przywalę taki, że norrrmalllnieeee!! Ino wykupię cały zapas lukru z tortowni i heja!!
Cinka
Aariciu ale byłoby cudnie i wszystko ok gdybyś tego cukru w całości nie dodała! Ja jak robiłam tę masę to też nie dałam całego cukru bo widziałam że będzie go za dużo - cukru jeszcze zostało a ja już miałam ślicznie elastyczną i spójną jednolitą masę i przy tym zostałam - i dobrze bo była idealna.
Nie załamuj się i nie poddawaj tylko rób następnym razem na wyczucie z dodawaniem cukru - wyjdzie napewno! icon_smile.gif
ankar
W tygodniu piekłam tort dla znajomego chłopca na urodziny do zerówki:

Mały był zachwycony, a dzieci pochłonęły całe boisko.
Madzia1975
śliczny torcik!
Madzia1975
Zunia ale sie rozszalałaś z tortami! Piękne!
hokusik
A to moje pierwsze w życiu torcikowe dzieło.

granola
a to zrobilam ostatnio
Anusiaa

Witam, jestem tu nowa i chciałam Wam powiedzieć, że robicie fenomenalne torty. Szczególnie mnie zadziwił ten z tym dzidziusiem! I hciałam od razu zapytać, zy robiąc go korzystałaś z jakiegoś instruktarza?
hokusik
No i po urodzinkach icon_smile.gif a tak wyglądał tort mojego małego gryfity
granola
sliczne torcicho Hokusik icon_smile.gif mniam mniam
zunia
Z okazji 15 rocznicy ślubu:

h-elen
zunia, nic się nie wyświetla icon_sad.gif
Poprawiam icon_smile.gif
już się otworzyło...
Piękny. Gratulacje z okazji rocznicy!
Siostra_Ducket
fajny pomysł na tort w ksztalcie dwoch serc, na pewno kiedys wykorzystam icon_smile.gif

to wczorajszy tort, jaki zrobilam dla mamy z okazji okreglych urodzin

w srodku zmodyfikowana masa prince polo (bez cukru + gorzka czekolada)
calosc posmarowana czekoladową masą maslana
biszkopt nasaczony herbata "wisnie w rumie" z wodka
wierzch: masa cukrowa (pokrycie tortu+ rozyczki) i motylkoi wg bakerlady

h-elen
O!!!! ale cudo!!!
Siostra_Ducket - Gratulacje.
GosiaN
A Siostra Ducket znowu szaleje...
Piękne! icon_biggrin.gif
Jo_anna1
Witam wszystkich. Na bazie masy podanej na forum udały mi się takie róże.
h-elen
[......motylkoi wg bakerlady

icon_sad.gif a ja nie wiem jaka to metoda...
chachu
Miał być Złomek i taki oto jest:

Jo_anna1
Eksperymentuję nadal i tak to wygląda:
Jo_anna1
A dzisiejszy tak mi się udał.
granola
Jo_anno1 sliczne sa twoje torciki, bardzo podoba mi sie ten pietrowy icon_razz.gif
gratulacje zdolnych raczek fiesgrins.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.