Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Torty-dekoracje, raz jeszcze
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Masy i kremy, nie tylko do tortów
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Jo_anna1
Dziękuję za dobre słowo:)
Choć nie mam w tym kierunku żadnego przygotowania zawodowego to zawsze to była moja cicha pasja. Zdaję sobie jednak sprawę z własnych niedoskonałości. Swego czasu marzyła mi się spokojna, przytulna cukiernia-kawiarenka z przeróżnymi, domowymi wypiekami, deserami, kawą podawaną na 50 różnych sposobów i dobrym winem. Ale cóż po zrobieniu rekonesansu stwierdziłam, że nie w mojej mieścinie coś takiego się nie przyjmie. Może to zabrzmi dziwnie ale specyficzne wiejskie środowisko sprawia, że pójście do kawiarni to zbędny wydatek. Przecież kawę to można zrobić i wypić w domu:( a ze znajomymi to spotkać się na piwie icon_sad.gif
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów cukiernictwa wink.gif Dziękuję wszystkim forumowiczom za pożyteczne i smakowite rady udzielane na tych stronach:)
granola
CYTAT(Jo_anna1 @ 19 Jul 2009, 16:02 ) *
Dziękuję za dobre słowo:)
Choć nie mam w tym kierunku żadnego przygotowania zawodowego to zawsze to była moja cicha pasja. Zdaję sobie jednak sprawę z własnych niedoskonałości. Swego czasu marzyła mi się spokojna, przytulna cukiernia-kawiarenka z przeróżnymi, domowymi wypiekami, deserami, kawą podawaną na 50 różnych sposobów i dobrym winem. Ale cóż po zrobieniu rekonesansu stwierdziłam, że nie w mojej mieścinie coś takiego się nie przyjmie. Może to zabrzmi dziwnie ale specyficzne wiejskie środowisko sprawia, że pójście do kawiarni to zbędny wydatek. Przecież kawę to można zrobić i wypić w domu:( a ze znajomymi to spotkać się na piwie icon_sad.gif
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów cukiernictwa wink.gif Dziękuję wszystkim forumowiczom za pożyteczne i smakowite rady udzielane na tych stronach:)

Widze ze marzenia podobne icon_mrgreen.gif ale prawda ludzie uwazaj to za zbytek a ja spotykam sie
z opinia ze wylacznie ciasta z cukierni to jest to bo domowe to juz raczej nie, rece opadaja cry_1.gif
Jo_anna1
CYTAT(granola @ 20 Jul 2009, 07:58 ) *
Widze ze marzenia podobne icon_mrgreen.gif ale prawda ludzie uwazaj to za zbytek a ja spotykam sie
z opinia ze wylacznie ciasta z cukierni to jest to bo domowe to juz raczej nie, rece opadaja cry_1.gif

Tak, tak dla mnie to straszne. Ciasta z cukierni były i będą mi się kojarzyły z margaryną. Kiedy w naszym markecie przechodzę obok stoiska z ciastami zawsze patrzę na torty. Czemu? Bo mam nadzię że w końcu zobaczę coś nowego, orginalnego. Jak do tej pory to tylko się rozczarowuję. w witrynie stoi cały rząd czegoś na kształt mało regularnego kopczyka, dokoła ochlapane nie wiadomo czym. Różnica polega tylko na tym że różopodobny kształt jest umieszczany na środku kopczyka lub trochę z boku. Gratuluje tak prymitywnej wyobraźni producentowi. Masówka. Okropne.
granola
CYTAT(Jo_anna1 @ 20 Jul 2009, 08:17 ) *
Tak, tak dla mnie to straszne. Ciasta z cukierni były i będą mi się kojarzyły z margaryną. Kiedy w naszym markecie przechodzę obok stoiska z ciastami zawsze patrzę na torty. Czemu? Bo mam nadzię że w końcu zobaczę coś nowego, orginalnego. Jak do tej pory to tylko się rozczarowuję. w witrynie stoi cały rząd czegoś na kształt mało regularnego kopczyka, dokoła ochlapane nie wiadomo czym. Różnica polega tylko na tym że różopodobny kształt jest umieszczany na środku kopczyka lub trochę z boku. Gratuluje tak prymitywnej wyobraźni producentowi. Masówka. Okropne.

Zgadzam sie z Toba w 100%, co do wygladu i co do margaryny,
robia bez polotu:( za grosz finezji i calej reszty. Ale jak chcesz cos innego to wtedy potrafia i oczywiscie cene winduja na 3 razy wieksza-hymm. Masówka to jest to co im wychodzi najlepiej.
Ale prawda jest taka, ze niezbyt duza grupa osob docenia ta innosc tego tortu, wiem to z doswiadczenia
i ubolewam nad tym.
Ja rozumiem ze ma byc przede wszystkim smaczny ale jak bedzie ladnie "opakowany"
to tym bardziej cieszy oko i podniebienie.
Jo_anna1
CYTAT(granola @ 20 Jul 2009, 08:47 ) *
Zgadzam sie z Toba w 100%, co do wygladu i co do margaryny,
robia bez polotu:( za grosz finezji i calej reszty. Ale jak chcesz cos innego to wtedy potrafia i oczywiscie cene winduja na 3 razy wieksza-hymm. Masówka to jest to co im wychodzi najlepiej.
Ale prawda jest taka, ze niezbyt duza grupa osob docenia ta innosc tego tortu, wiem to z doswiadczenia
i ubolewam nad tym.
Ja rozumiem ze ma byc przede wszystkim smaczny ale jak bedzie ladnie "opakowany"
to tym bardziej cieszy oko i podniebienie.

Nie wiem jak w innych ale w naszej cukierni to muszę przyznać, że opakowanie i smak rzeczywiście idą w parze -jedno i drugie jest okropne icon_sad.gif , a ludzie kupują ....bo nie mają innej alternatywy. Cieszę się, że są takie stronki jak ta. Gdzie naprawdę można nacieszyć oko a przy okazji uzyskać porady specjalistyczne.
Linn
Torty na temat:
http://wwwtortedecorate.blogspot.com/
buli224
Jej, wszystkie poprzednie torciki są cudne. Gratuluję wszystkim!!! Ja wrzucam swoje dwa najnowsze. Policyjne autko na 3 urodzinki, a ten piersiasty to tak na szybkiego wczoraj w nocy robiłam.
A wracając do wątku o ciastach z cukierni to zgadzam się, że są one niezbyt dobre (przynajmniej te z cukierni w moim miescie). Po pierwsze za słodkie, po drugie za bardzo smakują masłem czy margaryną. No i ta dekoracja!!! Machną ze trzy kleksy z kremu, rzucą jakąś niechlujną wisienkę koktailową, zapakują w kartonowe pudelko, które nasiąka i często gęsto się rwie. I to, według nich, jest cudny tort. Aż mnie skręca, jak wchodzę do cukierni (po świeczki, nie po ciasto). U mnie odkąd pamiętam ciasto było w sumie codziennie. I robione własnoręcznie, a nie kupowane. Wszyscy zawsze sie dziwili, że Nam (tzn. mnie, mamie czy babci) chce się siedzieć w domu i piec. A dla mnie były to i nadal są najlepsze chwile. Ileż to się nauczyłam od babci... Dzięki niej potrafię nieźle gotować i piec najróżniejsze ciasta. Wszyscy są zadowoleni. Tak więc jak najbardziej polecam domowe ciasta, torty i wszystko inne...
zunia
A oto mój ostatni tort:
aurinko19
Cudowne są wszystkie!! Zazdroszczę talentów!! Obecnie też jestem w temacie,gdyż chciałabym stworzyć jakieś dzieło na urodziny młodszego brata,więc szukam inspiracji i trafiłam tu:
http://www.coolest-birthday-cakes.com/cool...day-cake-5.html
buli224
A tu torcik na urodziny Teściowej, jutro ma...
Mam nadzieję, że się spodoba, bo to tort niespodzianka jest. Wszystko robione w całkowitej konspiracji z resztą rodziny.
buli224
Kurczę... zapomniałam o zdjęciach hehe. Cóż... to już ta pora, kiedy myslenie mnie opuszcza... dump.gif Dodam jeszcze, że kwiatki po raz pierwszy robiłam z samego kremu, dlatego takie koślawe.
aurinko19
piękny tort!! teściowa musiała być zadowolona icon_smile.gif
a kwiaty z kremu...mistrzostwo!:) grtuluję!
buli224
Dziękuję aurinko19. A czy Teściowa będzie zadowolona to się dowiem dopiero po 13 hehe. Teraz tylko sie przyszykować, prezent zapakować i w drogę... Pozdrawiam serdecznie!!! wink.gif
Jo_anna1
Ja bym się ucieszyła gdybym taki dostała icon_razz.gif . Jak dotychczas to zawsze sama sobie robię torty, na urodziny także. A jeżeli chodzi o róże z masy maślanej to zawsze masę schładzam dość dobrze i wtedy róże wychodzą "stojące". Trzeba wyczuć optymalną temperaturę kiedy masa jest dobra do wyciskania. Ale Twoim różom nic nie brakuje, są ok. mniam.gif Ostatnio jednak eksperymentuję z masą cukrową:
granola
CYTAT(Jo_anna1 @ 9 Aug 2009, 10:13 ) *
Ja bym się ucieszyła gdybym taki dostała icon_razz.gif . Jak dotychczas to zawsze sama sobie robię torty, na urodziny także. A jeżeli chodzi o róże z masy maślanej to zawsze masę schładzam dość dobrze i wtedy róże wychodzą "stojące". Trzeba wyczuć optymalną temperaturę kiedy masa jest dobra do wyciskania. Ale Twoim różom nic nie brakuje, są ok. mniam.gif Ostatnio jednak eksperymentuję z masą cukrową:

Sliczne torciki mniam, ja wczoraj robilam ze swinkami na wierzchu, cos jak dziewczyny tutaj ten swinski tort.
Tylko ze moj byl z wierzchu z bita smietana ale blotko i swinki byly icon_mrgreen.gif
Jo_anna1
Kolejny eksperyment. Musiałam zobaczyć jak się sprawdza polewa czekoladowa w różnych wariantach.
buli224
Dzięki za komplementy icon_lol.gif Ta ciężarówka też jest super (fajny pomysł na wykończenie), nie wspomnę już o tych ze wstążeczką. Też będę musiała takie zrobić. Co do temperatury kremu to wiem, że ma on być schłodzony. Ale nie mam pojęcia w jaki sposób te kwiatki wyciskać i jaka tylką. Czy zacząć od środka kwiatu, czy od zewnątrz? Pozostało mi jedynie pokombinować. I tak oto wyszły... Ale teściowej bardzo się spodobał, a całej reszcie smakował... tort zniknął momentalnie.
Może któraś z Pań mi doradzi w sprawie wyciskania tych kwiatków??? Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
ZielonaTruskawka
A oto moje dwa weekendowe dzieła:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
karibe
eek2.gif
JustynaW
Witam

ja też szukam szczęki na podłodze eek2.gif

a to moje dzieła:

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...400#entry886822
Jo_anna1
Buli224- ja podglądałam filmiki na You Tube. Wpisując dekoracje tortów trzeba mieć....dużo wolnego czasu bo oglądanie wciąga. Pokazane róże z masy maślanej są m.in. na:
http://www.youtube.com/watch?v=LJ6gpEb69ts...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=KnNDXZU8p0g...feature=related
Zyczę miłego oglądania wink.gif

buli224
CYTAT(Jo_anna1 @ 3 Sep 2009, 08:39 ) *
Buli224- ja podglądałam filmiki na You Tube. Wpisując dekoracje tortów trzeba mieć....dużo wolnego czasu bo oglądanie wciąga. Pokazane róże z masy maślanej są m.in. na:
http://www.youtube.com/watch?v=LJ6gpEb69ts...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=KnNDXZU8p0g...feature=related
Zyczę miłego oglądania wink.gif

Oj wiem, że to wciąga... Już niejeden raz zatraciłam się na cały boży dzień przeglądając tego typu strony. Dziękuję za linki, na pewno skorzystam i podpatrzę co nieco. Pozdrawiam
buli224
A tu moja biedronka, też pierwszy raz robiłam taki torcik. Teraz to mam mnóstwo zamówień na torty 3D. Niektórych nawet nie zdążyłam sfotografować na pamiątkę i do udokumentowania icon_sad.gif
karibe
Wow jaka śliczna biedroneczka !!!!
lilka
Ja zrobiłam moim synom tort koszykówka, zachwytu było co niemiara.
buli224
Lilka super ciacho!!! Czego dałaś do kremu, że taki mocny, żywy kolor Ci wyszedł???
Iva
buli biedronka cudna!!!!!!!
moge sciągnąc pomysl na urodzinki mojej Oli?
lilka
Buli224 krem to jest z mieszanka dwóch różnych barwników, jeden wisniowy a drugi kolor bordowy, z tym że ja barwniki kupowałam na bazarku u jednej pani. Kolor chciałam inny a wyszedł mi taki jak widać i już dalej nie eksperymentowałam i zostawiłam tak jak jest. Pozdrawiam.
buli224
CYTAT(Iva @ 7 Sep 2009, 17:59 ) *
buli biedronka cudna!!!!!!!
moge sciągnąc pomysl na urodzinki mojej Oli?

Oczywiście, że możesz ściągnąć.... bardzo mnie to cieszy, że Wam się podoba.
Iva
Dzięki anbetung.gif
piekłaś biszkopt w kształcie półkuli czy wykladalas kawałkami biszkoptu miskę?
Alll
Nigdy niestety nie byłam w tej cukierni, nie miałam też okazji aby spróbować tych śliczności. Wszystko wygląda tak apetycznie. Zazdroszczę wrocławianom.
Zajrzyjcie http://www.uspychaly.pl/
buli224
CYTAT(Iva @ 9 Sep 2009, 09:25 ) *
Dzięki anbetung.gif
piekłaś biszkopt w kształcie półkuli czy wykladalas kawałkami biszkoptu miskę?

Upiekłam dwa biszkopty w kształcie koła, jeden mniejszy, jeden większy. Potem przekroiłam każdy na 3 placki i przy pomocy talerzy różnej wielkości wycięłam koła. I normalnie przełożyłam kremem i dżemem układając od największego do najmniejszego. Zrobiłam jeszcze garb z galaretki w misce, ale juz same biszkopty ładnie mi się ułożyły i stworzyły śliczny garbek, więc z galaretki zrezygnowałam. Przełożyłam, udekorowałam i gotowe... Torcik ponad 3 kg ważył.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.