Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Placek na maślance
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Ciasta
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Tobatka
Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.

Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny (ja używam najchętniej Kasi)
mąka
cukier

Ugniatać, aż wyjdzie kruszonka - mąki i cukru dając "na oko" icon_smile.gif

Na ciasto wyłożyć owoc jakiś - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

Ciasto to robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste, cudnie wilgotne w środku, udaje trochę drożdżowca (wiele osób się dziwi, jak udało mi siuę upiec tak wilgotnego drożdżowca) icon_smile.gif

Poniżej wersja z jabłkami startymi jak na szarlotkę, z ciepnięta tu i ówdzie truskawką icon_smile.gif




PS. Moja blacha ma wymiary 36x26 cm, lekko zwężająca sie ku dołowi ;)

PPS. Dopisuję tutaj, bo lepiej mieć wszystko w jednym miejscu.
Przetestowane udane zastępniki maslanki: jogurt, kefir icon_smile.gif

PPPS. Są problemy z kruszonką, więc podrzucam, co już się w ninejszym wątku pojawiło na ten temat:

CYTAT(AgusiaSz @ 12 May 2007, 09:46 ) *
ja robię z takiego icon_mrgreen.gif
Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.
można również dodać trochę cukru waniliowego.


CYTAT(yoanka @ 12 May 2007, 16:39 ) *
Polecam kruszankę bajaderki. Zawsze robię tylką tą. Jest np. w tym przepisie:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7...p;hl=rabarbarem


A tu wyciąg z linkowanego przez Yoankę przepisu Bajaderki, żeby nie trzeba było szukać - wszystko w jednym miejscu icon_smile.gif

CYTAT(bajaderka @ 11 Jul 2005, 23:55 ) *
Kruszonka:

185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy

Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. (...) Ciasto posypac pokruszoną kruszonką (...)
Sinistra
Czy zawsze piekłaś tylko na maślance? Używałaś może kiedykolwiek jogurtu?

CYTAT(Tobatka @ 9 Feb 2007, 22:09 ) *
Wszystko wrzucić do miski, dobrze wymieszać i wylać na blachę.


Wszystkie składniki na raz do miski i zmiksować? Jak długo?
Tobatka
Tylko na maślance. Nie testowałam z jogurtem...

A miksować, aż się wszystko połączy... Nie musi byc wyrobione na gładką masę, nawet nie powinno.. Ja czasem ręką tylko wymieszam, choc wolę mikserem...
zuza
CYTAT(Tobatka @ 11 Feb 2007, 01:19 ) *
Tylko na maślance. Nie testowałam z jogurtem...

A miksować, aż się wszystko połączy... Nie musi byc wyrobione na gładką masę, nawet nie powinno.. Ja czasem ręką tylko wymieszam, choc wolę mikserem...


Upikłam i potwierdzam Bardzo smaczne ciasto, bardzo ładnie wyrosło jest fajnie puszyste. Piekłam na maslance.
Polecam i dziękuję za przepis bussi.gif
Tobatka
Zuza, cieszę się że wyszło, że smakuje, że zadowolona jesteś icon_smile.gif
Ilona
Tobi a jakiej firmy (spółdzielni) masz maślankę icon_question.gif
Czasem są baaaaaaaaaardzo wodniste czego nie lubie icon_sad.gif a pewnie to też wpływa na konsystencję ciasta fiesgrins.gif
Tobatka
Jedyna kupowana przeze mnie to firmy Jana. Mój mąż maślankopij twierdzi, że najlepsza. I rzeczywiście jest gęsta i fajna icon_smile.gif
Ilona
OSM Czarnków - moja ulubiona mniam.gif mniam.gif mniam.gif

A tu reszta ich produktów
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

P.S. nie mam nic wspólnego z tą mleczarnią fiesgrins.gif
AgusiaSz
CYTAT(Ilona @ 11 Feb 2007, 20:30 ) *
OSM Czarnków - moja ulubiona mniam.gif mniam.gif mniam.gif

A tu reszta ich produktów
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

P.S. nie mam nic wspólnego z tą mleczarnią fiesgrins.gif

jaką prowizję pobierasz od reklamy, przyznaj się icon_lol.gif
Ilona
CYTAT(AgusiaSz @ 11 Feb 2007, 20:35 ) *
jaką prowizję pobierasz od reklamy, przyznaj się icon_lol.gif

Chciałabym...
A jakby płacili za puste kartoniki od maślanki to byłabym milionerką icon_rolleyes.gif
AgusiaSz
CYTAT(Ilona @ 11 Feb 2007, 20:37 ) *
Chciałabym...
A jakby płacili za puste kartoniki od maślanki to byłabym milionerką icon_rolleyes.gif

spytaj może skupują rofl.gif
Ilona
CYTAT(AgusiaSz @ 11 Feb 2007, 20:57 ) *
spytaj może skupują rofl.gif

Na papier toaletowy fiesgrins.gif

rofl.gif


Jejq, przepraszam za zaśmiecanie... Ide spać, bo głupawki dostaje fiesgrins.gif fiesgrins.gif fiesgrins.gif
Tobatka
Zaśmiecajcie, ubawiłam się tą wymianą zdań icon_smile.gif
Janka
Dostałam ten przepis i jest prawie identyczny.
Wszystko tak samo,tylko u mnie jest 1 szklanka oleju.
Który przepis jest dobry?(dla mnie pół szklanki więcej,to jest różnica,prawda?)
Nie piekłam jeszcze tego placka,więc chcę się upewnić.
Sinistra
CYTAT(Janka @ 11 Feb 2007, 23:45 ) *
Który przepis jest dobry?(dla mnie pół szklanki więcej,to jest różnica,prawda?)

Wiadomo, że ten z mniejszą ilością tłuszczu daumen.gif
Czyli Tobatki icon_mrgreen.gif
Joanna
To ja mam w takim razie jeszcze lepszy przepis na ciasto maślankowe, bo bez grama tłuszczu.... icon_mrgreen.gif
Sinistra
CYTAT(Joanna @ 12 Feb 2007, 00:53 ) *
To ja mam w takim razie jeszce lepszy przepis na ciasto maślankowe, bo bez grama tłuszczu.... icon_mrgreen.gif


A dlaczego jeszcze go nie wklepałaś? Oczywiście jako osobny wątek!!!
Wklepiesz?

anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif
Joanna
CYTAT(Sinistra @ 12 Feb 2007, 01:01 ) *
A dlaczego jeszcze go nie wklepałaś? Oczywiście jako osobny wątek!!!
Wklepiesz?

anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif

Wklepałam:
http://www.cincin.cc/index.php?act=ST&...=18750&st=0
Tobatka
O, już sobie zaklepałam na przyszły tydzień do wypróbowania Twoje ciasto, Joanno icon_smile.gif
Ilona
CYTAT(Joanna @ 12 Feb 2007, 00:53 ) *
To ja mam w takim razie jeszcze lepszy przepis na ciasto maślankowe, bo bez grama tłuszczu.... icon_mrgreen.gif

Ale ta śmietankaaaaaaaaaaaaaaaaa fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif
Joanna
CYTAT(Ilona @ 12 Feb 2007, 09:01 ) *
Ale ta śmietankaaaaaaaaaaaaaaaaa fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif

Kto by tam zwracał uwagę na takie drobiazgi...... icon_mrgreen.gif

Zastąp jogurcikiem..... icon_mrgreen.gif
Ilona
CYTAT(Joanna @ 12 Feb 2007, 10:06 ) *
Kto by tam zwracał uwagę na takie drobiazgi...... icon_mrgreen.gif

rofl.gif
AgusiaSz
CYTAT(Joanna @ 12 Feb 2007, 00:53 ) *
To ja mam w takim razie jeszcze lepszy przepis na ciasto maślankowe, bo bez grama tłuszczu.... icon_mrgreen.gif

tzn bez grama tłuszczu typu masło/margaryna/olej rofl.gif
ja to jak zwykle zastąpię jogurtem i mam nadzieję, że będzie równie dobre daumen.gif
owieczka
upieklam na maslance, niczego nie zastepowalam, wyszlo wilgotne i smaczne:)
AgusiaSz
ostatnio zaczęłam się uzależniać od maślanki więc to ciasto jest następne w kolejce icon_mrgreen.gif
Ilona
CYTAT(AgusiaSz @ 17 Feb 2007, 22:57 ) *
ostatnio zaczęłam się uzależniać od maślanki

daumen.gif
AgusiaSz
CYTAT(Ilona @ 18 Feb 2007, 04:07 ) *
daumen.gif

a to wszystko przez Ciebie/dzięki Tobie strafe.gif bussi.gif
Ilona
CYTAT(AgusiaSz @ 18 Feb 2007, 09:01 ) *
a to wszystko przez Ciebie/dzięki Tobie strafe.gif bussi.gif

icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Właśnie moją ulubioną jem icon_lol.gif
AgusiaSz
CYTAT(Ilona @ 18 Feb 2007, 15:39 ) *
icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Właśnie moją ulubioną jem icon_lol.gif

a jaka to ?? gruebel_2.gif icon_wink.gif
Ilona
CYTAT(AgusiaSz @ 18 Feb 2007, 15:59 ) *
a jaka to ?? gruebel_2.gif icon_wink.gif

icon_mrgreen.gif
Annaa


z małych modyfikacji dodałam dużą paczkę cukru waniliowego (32g) nie całe opakowanie wiórek kokosowych (80g) i , nie całe dwie szklanki maślanki, wyszło naprawne pyszne ciasto anbetung.gif fiesgrins.gif mniam.gif
Tobatka
Cieszę się, że smakuje.. Apetycznie wygląda... Aż nabrałam ochote na upieczenie - ale obiecałam, że następnym razem wypróbuję wersję Joanny icon_smile.gif
ela2225
Chyba super muszę jutro wypróbować bo ja na dietce jestem.
Ale kawałek ciasta z rana jak smietana(zrymowałam)
Ilona
Jaka blacha, jaka blacha icon_question.gif fiesgrins.gif

Przypiliło mnie fiesgrins.gif
Na jutro do pracy wymyślam co upiec fiesgrins.gif
Ilona
Tobi, Tobi wink.gif
jeszcze tu mi napisz, bo widzę że weszłaś icon_mrgreen.gif

bussi.gif
Tobatka
Zaraz lecę mierzyć icon_smile.gif

36x26 cm, lekko zwężająca sie ku dołowi ;)
Ilona
CYTAT(Tobatka @ 7 Mar 2007, 13:47 ) *
Zaraz lecę mierzyć icon_smile.gif

36x26 cm, lekko zwężająca sie ku dołowi ;)

Dzięki bussi.gif

Maślankę i jajca muszę po pracy nabyć - resztę mam fiesgrins.gif


A blachę to chyba folią alu wyłożę gruebel_2.gif
Tobatka
No ja wykładam, bo ostatnio drażni mnie zapach blachy, który wyczuwam w plackach.. Ale to ja - ostatnio węch mi się wyostrzył icon_smile.gif
Ilona
CYTAT(Tobatka @ 7 Mar 2007, 14:00 ) *
No ja wykładam, bo ostatnio drażni mnie zapach blachy, który wyczuwam w plackach.. Ale to ja - ostatnio węch mi się wyostrzył icon_smile.gif

Ja mam blachę, którą tylko raz użyłam (do szarlotki Sini) i boję się, że może być jeszcze nie "przepalona" icon_wink.gif a ciasto musi icon_exclaim.gif wyjść icon_mrgreen.gif


Ja bardzie czuję "posmak" blachy fiesgrins.gif też nie lubię icon_mrgreen.gif
Tobatka
Ilona, nie będziemy sie licytować, która bardziej czuje, bo i tak bym wygrała pfeif2.gif
Ilona
CYTAT(Tobatka @ 7 Mar 2007, 15:32 ) *
Ilona, nie będziemy sie licytować, która bardziej czuje, bo i tak bym wygrała pfeif2.gif


Nie no nie mam w planie się licytować icon_razz.gif

Za to - ciasto jest super icon_exclaim.gif icon_exclaim.gif icon_exclaim.gif
Zrobiłam z potrkowanymi icon_wink.gif jabłkami.
Polewa z cukru pudru i kolorowe cukierki na górze icon_mrgreen.gif
Ledwo postawiłam na stołówce a już prawie nie ma fiesgrins.gif
Dodam, że koleżanka robiła rafaello ale jakoś maślanek icon_wink.gif szybciej schodzi icon_mrgreen.gif

Ludzie robcie to ciasto bo szybkie, łatwe i jak widać baaardzo smaczne icon_mrgreen.gif


Tobi - gratuluję bussi.gif
icon_wink.gif
Tobatka
Ilona, cieszę się, że smakowało... Jak tylko się dziś obudziłam, to z myslą, że muszę Cię spytać icon_smile.gif
Ilona
CYTAT(Tobatka @ 8 Mar 2007, 09:14 ) *
Ilona, cieszę się, że smakowało... Jak tylko się dziś obudziłam, to z myslą, że muszę Cię spytać icon_smile.gif

icon_mrgreen.gif

Już po placku - kawałek mamie chomikuję fiesgrins.gif fiesgrins.gif fiesgrins.gif

Świetny przepis. Pewnie bede czesto robić - z modyfikacjami (jakieś rodzynki, wiórki itp. icon_mrgreen.gif )
bussi.gif
kasiak73
Piecze się moje ciasto z malinami i borówką amerykańska icon_razz.gif
Jaki zapach icon_rolleyes.gif
Tobatka
O... Owoce mniamuśne! icon_smile.gif

Ja upiekłam znowu w miniony weekend dla znajomych, których odwiedzaliśmy... Zniknęło w mgnieniu oka zostawiając w tyle strasznie słodkie ciasto, które oni upiekli fiesgrins.gif
kasiak73
Upieczone ,wystudzone jakie pyszne mniam lecker.gif
Wcinamy z mezem teraz do kawki icon_razz.gif
Wchodzi na stale do moich ulubionych ciast dzieki za przepis anbetung.gif
Chocolaterie
Tobatko, dziękuję bardzo za ten przepis bussi.gif

po pierwsze: pyszne ciasto lecker.gif . Zrobiłam z jabłkami i z kruszonką z przepisu sweetie. PYCHA

po drugie pięknie mi wyrosło banana.gif , a od długiego czasu wszystko czego dotknęłam kończyło się zakalcem. Normalnie jakbym tym ciastem się odczarowała icon_mrgreen.gif
Tobatka
Bardzo się cieszę, Choco, że moje ciasto Cię odczarowało!! icon_smile.gif

Kasia icon_smile.gif
Lis
Idę piec, z truskawkami.
Znalazłam w lodówce maślankę, a to rzadki gość, więc korzystam icon_wink.gif
Tobatka
No to smacznego - jeden kawałek proszę zjeść w moim imieniu icon_smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.