Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Masa do robienia ozdób na ciasta i torty
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Masy i kremy, nie tylko do tortów
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
ewa_
ja mam pytanie czy mozna zrobic sobie jakies ozdobki...wysuszyc i schowac gdzies zeby sluzyly tylko i wylacznie na ozdobe?;] a jak tak to jak,gdzie i ile najdluzej mozna je przechowywac?;]
Cinka
Można - jak najbardziej.
Z tej masy ozdoby schną troszkę dłużej niż zrobione z masy cukrowej z żelatyną ale też wyschną. Ostatnio robiłam tę cukrową masę ( http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=566422 tylko z podwójnej porcji całego cukru nie udało mi się wgnieść ale masa była dość twarda i elastyczna i prawie nie musiałam podsypywać cukru przy wałkowaniu) stwierdziłam że różyczki na 3 dzień były już tak sztywne i twarde jak baranki cukrowe icon_smile.gif
A po wysuszeniu ozdoby zarówno z jednej jak i z drugiej masy można trzymać np w pudełku czy puszcze (żeby się nie połamały niechcący) wieki całe icon_smile.gif
ewa_
dzieki bardzo;]
zrobilam z pol porcji, swietna masa i jak na mnie-poczatkujaca- baaardzo prosta;p
ewa_
To moje pierwsze ozdobki...wiem,wiem,troche malo ambitne ale mysle ze nastepnym razem beda lepsze icon_biggrin.gif


Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Cinka
Ewa na pewno wiesz że praktyka czyni mistrza icon_biggrin.gif
olcikstn
CYTAT(Cinka @ 31 Jul 2008, 18:57 ) *
Ewa na pewno wiesz że praktyka czyni mistrza icon_biggrin.gif

Mam pytanie a jak sie robi zeby było tak ładnie, chodzi mi o to ze chciałabym na cały tort połozyc ta mase ale chche zeby wszedzie było gładkie a nie ciasto jedno na drugimm , jak je wygladzic? woda?odpiszcie prosze...
olcikstn
CYTAT(Cinka @ 31 Jul 2008, 18:57 ) *
Ewa na pewno wiesz że praktyka czyni mistrza icon_biggrin.gif

Mam pytanie a jak sie robi zeby było tak ładnie, chodzi mi o to ze chciałabym na cały tort połozyc ta mase ale chche zeby wszedzie było gładkie a nie ciasto jedno na drugimm , jak je wygladzic? woda?odpiszcie prosze...
Cinka
Hmmm trudno mi powiedzieć bo ja tą masą nie pokrywałam całego tortu - robiłam z niej jak dotąd wyłączie ozdoby, ale widziałam że dziewczyny pokrywały i tort.
Co do wygładzania - jak ją rozwałkujesz ładnie to ona będzie równiutka i gładka i raczej bym czymś tłustym ją w wałkowaniu potraktowała niż wodą (żeby się nie przyklejała do podłoża) bo ona tłusta jest trochę już sama w sobie.
meliphera
Witam wśród miłośników ozdabiania tortów, właśnie jestem po premierze wykorzystania przepisu, oto efekt:Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Dzięki serdeczne!!!
Cinka
meliphera Piękny tort! Brawo freu.gif
Czy brązowe pokrycie tortu to też ta masa? czy coś innego?
Pięknie wyszło icon_smile.gif
meliphera
Tak, to też masa z dodatkiem kakao, natomiast różowy kolor otrzymałam dodając kisiel wiśniowy. Zrobiłam masę z podanych proporcji i jeszcze trochę masy zostało, zamroziłam ją a za parę dni wyjmę i zobaczę czy nadaje się do użytku. Dzięki za uznanie!!!
Cinka
O to świetnie!
Podziel się koniecznie swoimi doświadczeniami z mrożeniem tej masy bo prawdę powidziawszy sama jestem ciekawa czy po rozmrożeniu wszystko z nią będzie ok icon_smile.gif
Taka informacja z pewnością przyda się wielu osobom icon_smile.gif
meliphera
Masa po rozmrożeniu nie straciła swoich właściwości a nawet powiedziałabym, że fajniej się lepiło.Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kolejny torcik powstanie za tydzień lecker.gif , pozdrawiam...
Cinka
Meliphera - piękny! Brawo! freu.gif
Siostra_Ducket
sliczny! anbetung.gif
terjon
meliphera.Bardzo ładnie już na początek. A co dopiero bedzie później.
meliphera
Chyba znalazłam nowe hobby - a wszystko za sprawą masy - dzięki Cinka!!!
Cinka
Ach nie ma za co - polecam się na przyszłość icon_lol.gif
Widać że masz tzw dryg do tego więc takie hobby to jak najbardziej wskazane - w dodatku smaczne icon_biggrin.gif
olcikstn



Cinka a czym pokrywasz cały tort? Widziałam na jednym zdjęciu że cały miałas pokryty czymś czym to było? anbetung.gif
Cinka
Masą cukrową pokrywałam - jest bielusieńka jak śnieg, prosta i bardzo wdzięczna w obróbce icon_smile.gif http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414
meliphera
Torcik dla mojej siostrzenicy:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
olcikstn
Cinka a cyz ta masa jest równie słodka jak ta do przygotowywania ozd,ób?
I czy ta nie będzie mi pekać?? Tamtą położyłam na tort ale mui popękała w kilku miejscach:( i była bardzi słodka,....icon_sad.gif
terjon
CYTAT(meliphera @ 18 Aug 2008, 08:07 ) *
Torcik dla mojej siostrzenicy:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Super.Konik jak żywy.
Cinka
Konik faktycznie jak żywy! icon_biggrin.gif

Olcikstn - "moja" masa jest mniej słodka bo dużą część masy stanowi zaparzona mąka - a ta cukrowa to prawie sam cukier przecież icon_smile.gif
Robiąc masę cukrową nie dodałam całości cukru pudru bo po prostu nie dałabym rady go wgnieść, więc jak zobaczyłam że masa już jest dość twarda, nie lepi się itd resztę cukru zostawiłam. Gotowa masa nie pękała mi praktycznie wcale - tylko same brzegi przy wałkowaniu rozszerzając się lekko pękały - no ale to nie problem bo były i tak do obcięcia.
Jedząc torcik pokryty tą masą cukrową masę zostawialiśmy niezjedzoną bo nikt nie był w stanie takiego ulepku przełknąć icon_lol.gif ale to nie był żaden problem. Jako dekoracja masa jest prześwietna - do jedzenia niekoniecznie icon_smile.gif

Z tej "mojej" masy (w której wątku jesteśmy) robi się tzw sztuczny marcepan - dodając olejek migdałowy, albo i trochę drobniutko zmielonych migdałów można robić np takie wisienki jakie są na 1 stronie jako zupełnie zjadliwą dekorację patery z ciasteczkami - w moich stronach często robiło się takie na wesela i jak pamiętam wszyscy się objadaliśmy tymi wisienkami aż miło icon_biggrin.gif jest słodka ale nie tak jak sam cukier.
otylla
Mój tort dla siostrzenicy na drugie urodziny.
Cinka
Jaki bajkowy! Siostrzenica na pewno była zachwycona freu.gif icon_biggrin.gif
otylla
Dzięki! Była zachwycona, jednak najbardziej tymi kolorowymi drażetkami icon_mrgreen.gif Nie ma dziewczę uznania dla wysiłku cioci lecker.gif
Cinka
icon_lol.gif podrośnie to doceni icon_biggrin.gif
Ilona
CYTAT(otylla @ 18 Aug 2008, 19:32 ) *
Była zachwycona, jednak najbardziej tymi kolorowymi drażetkami icon_mrgreen.gif Nie ma dziewczę uznania dla wysiłku cioci lecker.gif

Mi też się one pierwsze w oczy rzuciły icon_mrgreen.gif
To chyba dlatego,ze takie kolorowe i mocny ten kolor icon_wink.gif
Ale cały tort mi się również podoba icon_biggrin.gif
meliphera
Moja też była zachwycona, najbardziej oczywiście koniem, do tego stopnia, że nie pozwoliła go pokroić...
olcikstn
CYTAT(meliphera @ 19 Aug 2008, 09:41 ) *
Moja też była zachwycona, najbardziej oczywiście koniem, do tego stopnia, że nie pozwoliła go pokroić...




Cinka a z które przepisu robisz tą mase?
Jak ją nakładasz na ciasto? Zawijasz na wałek ?
Cinka
Olcikstn odpowiedziałam już tu icon_wink.gif http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=739259
Na tort nakładałam ją przy pomocy wałka jak piszesz ale jak masz do dyspozycji czyjeś pomocne ręce to można ją wziąć w 4 ręce i przenieść - ona jest bardzo trwała - tzn po rozwałkowaniu tworzy bardzo spójny płat i spokojnie można nią pokryć trocik, powygładzać, docisnąć boki itd - obcinając nadmiar masy zwróc uwagę tylko by nie obciąć jej zbyt wiele - tak z zapasem odcinaj bo ja za dużo odchlastałam i później nie mogłam jej ponaciągać i gdyby nie wstążka okalająca dół to byłoby kiepsko icon_smile.gif
otylla
Ilona dzięki:)
meliphera no bo jak można takiego pięknego konia pokroić?? Samej byłoby mi żal:)
olcikstn
CYTAT(otylla @ 19 Aug 2008, 19:30 ) *
Ilona dzięki:)
meliphera no bo jak można takiego pięknego konia pokroić?? Samej byłoby mi żal:)


Dziękuję Ci Cinka za odpowidź. wiem że mi podałas strone pytałam bo tam było kilka przepisów:) A jak dajesz na wałek to podssypujesz czyms?
Cinka
Przy wałkowaniu podsypywałam cukrem pudrem - ogólnie bardzo mało się ta masa kleiła więc po rozwałkowaniu nie było z nią żadnego problemu by przenieść na tort.
catparker
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam masę do wykonywania ozdób. Po bardzo długiej weryfikacji, wybór padł na tą masę.
Właśnie skończyłam lepienie różyczek. Masa jest rewelacyjna, łatwa do wyrobienia, no i nie jest słodka.
A tu moje dzieło (jeszcze nie na torcie, bo ten będę robić jutro) icon_mrgreen.gif
Cinka
W tej zieleni wyglądają rewelacyjnie!!! freu.gif freu.gif Śliczne zdjęcia - gratuluję icon_biggrin.gif
meliphera
Bomba!!!
Misiowa
No to już wiem co zrobię siostrze na urodzinki!! sesessseee fiesgrins.gif
iwki
pomalu szykuje sie do zrobienia tortu dla mojego Dwulatka i wyszukuje "materialy" na tort. Chce wykonac ozdoby z tej masy , ale zastanawiam sie czy rowniez moge rozwalkowac ja i pokryc rowniez wieksze czesci tortu ?
Cinka
http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=727538
http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=734840
Tak - dziewczyny pokrywały również całe torty tą masą i wyszło im to bardzo ładnie - tak więc można pokryć cały tort icon_biggrin.gif
ankar
Robiłam dzisiaj tort na urodziny córci Marysieńki i pokryłam go całego tą masą.
Jest smaczna ale do obkładania całych tortów wolę masę cukrową, ta rwała się i pękała.
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
izabelagw
witajcie
jako nowa osóbka na forum, szukałam pomysłu na tort, krem ozdoby i wykorzytsałam właśnie masę, wyszłą mi za pierwszym razem, niestety miałam to co w domu i zabarwiłam ją kakao, wieć wyszło jak wyszło... ale jak na pierwszy raz - pochwalę się zdjęciami, któe już zamieszczałam na wątku z masą do przekładania ciasta lecker.gif

post na masę do przekłądania
iwki
ja znowu z pytankiem. Mase zrobilam , wyszla dosc miekka, ale zastanawiam sie jak teraz z niej lepic? Jezeli chodzi o platki rozyczek , czy mam ja jakos walkowac ( miedzy folia ) , czy jakos tak formowac w palcach ? Prosze o oswiecenie , bo ja poczatkujaca w tym , naczytalam sie to i owo i jedem misz -masz mam .
Cinka
A to już jak ci wygodniej - można wałkować i wycinać kieliszkiem np. (póżniej w palcach spłaszczyć brzegi żeby nie były takie toporne) a można też urywać z masy małe kuleczki i rozpłaszczać w palcach na placuszki - pierwszy placuszek zwijasz w rulonik i jest to środek róży, nastepne doklejasz dookoła ściskając później każdy płatek pod spodem żeby się skleiły - na końcu nadmiar masy od spodu odrywasz/ucinasz, rozchylasz ewentualnie płatki troszkę bardziej i gotowe icon_smile.gif
iwki
anbetung.gif za szybka odpowiedz.
Czeka mnie troche zabawy w lepienie. Tylko wyniku sie troche obawiam, pozyjemy zobaczymy.
Cinka
Będzie dobrze! To wbrew pozorom proste jest icon_biggrin.gif
iwki
taki wyszedl mi torcik dla mojego Synka

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

tak do koncy nie bylam pewna jak ma wygladac tort , mam nadzieje , ze nastepny raz bede miala bardziej sprecyzowana "wizje". Ale Synek rozpoznal w moim " dzielu" samochodziki i to najwazniejsze icon_wink.gif
Anastasia
Ech, mnie masa wyszla klejaca.
Wyciagajac z garnka byla fajna ale czym wiecej cukru pudru dodawalam tym bardziej sie lepila do rak. dontknow.gif

Jaka make uzywasz do tej masy ? Ja wzielam 405.

Tak tez sie zastanawiam czy tu maslo-margaryna nie jest powodem.
Ja zrobilam z margaryny, ale margaryna sama w sobie jest mieksza niz maslo.

Jak to bylo u Was ?

Pozdr.
Anastasia
Mialam jeszcze wszystkie skladniki, wiec zagniotlam jeszcze raz mase (z polowy porcji) tym razem z maslem a nie z margaryna.
Jest dobra, nie klei sie do rak. icon_biggrin.gif
Moge z niej ladnie modelowac, troche sie sypie (pomimo, ze nawet 250g cukru nie wgniotlam) ale przy modelowaniu dodaje troche wody a jak dodam barwnik to znowu wtedy trzeba troche cukru. Ale to juz nie problem, mozna z taka pracowac.
Tak wczesniejsza sie do niczego nie nadawala, tylko do kosza. ;)

Pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.