Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zimowa kawa czekoladowa*
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Do karafki i słoika > Wysoko- i niskoprocentowe
Azazelle
A taki banał, ale bardzo lubię.
Wpisuję, bo w kawiarni, do której wybrałam się z koleżanką, "kawa z pomarańczą" okazała się, delikatnie mówiąc, mało zjadliwa.

Na kubek:
- czubata łyżeczka kawy (ja - rozpuszczalna Valvet Jacobsa);
- mniej czubata łyżeczka gorzkiego kakao;
- 1/3 szklanki gorącego mleka;
- skórka z pomarańczy zestrugana nożem, kawałek wielkości palca icon_wink.gif
- cukier/miód do smaku;
- opcjonalnie - korzenne przyprawy.

Do kubka wsypać kawę, kakao, włożyć skórkę z pomarańczy, zalać gorącą wodą, dopełnić mlekiem. Dobrze wymieszać. Posłodzić wedle gustu i odstawić na pięć minut.

Przyznaję, że słodzę toto tak trochę bez umiaru i traktuję trochę jak czekoladę. Deserowo znaczy.
Smacznego. Może ktoś się skusi icon_smile.gif
iwonka_sz
Ja chyba się skuszę, bo uwielbiam kakao icon_mrgreen.gif
Problem jedynie tkwi w tym, zę aktualnie nie posiadam pomarańczy na stanie icon_neutral.gif Czy bez pomarańczowej skórki też będzie OK? gruebel_2.gif
Azazelle
Pewnie icon_wink.gif Tyle tylko, że nie będzie pomarańczowa.
A.S.
Baardzo przyjemny rozgrzewacz. Lyzka miodu, przyprawa do szarlotki Kamisa, kawa kolumbijska ze zdelezowanego ekspresu. Skorka pomaranczy pasuje jak najbardziej icon_smile.gif
aga9999
Bradzo dobra chociaż dla mnie to bardziej czekolada o smaku kawowo-cytrusowym icon_razz.gif pomarańcze wyszły, dałam mandarynki icon_smile.gif
dzięki Azazelle wink.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
abbra
Muszę spróbować - ostatnio na pomarańczowe smaki mnie wzięło icon_smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.