Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Orzeszki
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Ciasteczka
Stron: 1, 2
MałaRybka
Słuchajcie, moze to nie na temat, ale na allegro znalazlam takie foremki do orzeszkow http://www.allegro.pl/item99187013_foremki...zl_zobacz_.html

Czy z tego tez takie ladne wyjda, jak na zdjeciach wyzej?
hazo
Na Allegro jest też taka foremka.
hazo
A tutaj można podejrzeć, jak robić orzeszki nie bawiąc sie w kulki.
Agata
TAk aukcja na allegro fajna ale trzeba mieć szczęście, żeby kupić patelnię po normalnej cenie Kiedyś chciałam kupić ale aukcja skończyła się na ponad 200 zeta
kasiak73
Robie dzisiaj orzeszki na urodziny dzieci mniam
Agata
I znowu patelenka na allegro http://www.allegro.pl/item105957989_pateln...ow_okazja_.html tym razem w kształcie grzybków, więc może jest szansa, że pójdzie taniej A swoją drogą facet niezłą kasę robi, bo to już nie pierwsza patelnia jaką wystawił!
maravilla
Zdjęcia robione podczas swiąt, ale ich pysznego smaku nie da się zapomnieć, pycha



dosiazet
http://www.allegro.pl/item118832719_forma_...elo_gratis.html
Podaję adres stronki , może częsciej będzie mozna nabyć formę do orzeszków, bo to jest producent i może będzie wystawiał częściej i nie tak drogo ... ktoś pisał,że 200 zet. Nick sprzedawcy - Hajrad, jakby kiedyś link się nie wczytywał
jaxja
Maravilla, możesz podac przepis na polewę, która orzeszki są oblane? Wygladają barrrrrdzo smakowicie icon_smile.gif
ela2225
Ale narobiłyście mi ochoty na te orzeszki.
Szkoda tylko ze takiej patelni nie posiadam.
maravilla
Teraz dopiero zobaczyłam pytanie. A polewę akurat w tym przypadku robiłam z czekolady deserowej rozpuszczonej na parze z łyżką śmietanki kremówki, chciałam aby dobrze zastygła i sie nic nie kleiło. icon_smile.gif
jaxja
Maravilla, dziekuję icon_smile.gif Spapuguję Twoją polewę icon_smile.gif
katisw
witam:)
pozwole sobie wyciagnac ten temat na swiatlo dzienne icon_smile.gif

jejku uwielbiam te ciasteczka icon_smile.gif
pamietam z dziecinstwa ten smak:) jestem z pochodzenia ukrainka icon_smile.gif moja babcia czesto ich robila :D

co do ciasteczek babcia robila ciasto kruche, a do sriodka gotowala mleko skondyzowane wychodzilo takie geste karmelowe mleko icon_razz.gif

co do formy byla to patelnia teraz sprzedaja na allegro.pl od 40-60zl:) ale hmm ciezko sie robi cos takiego na kuchence elektrycznej...

wiec znalazlam takie cudo icon_smile.gif juz zamowilam :D bedzie w czwartek ... ale sie najem :D

goraco polecam ten sklep http://www.lakeland.co.uk/product.aspx/kit...icals!10372

jak tylko zrobie wkleje zdjecia :D
Agata
no to skoro wypłynął wątek, to zadam tu pytanie, które mnie nurtuje icon_razz.gif Ostatnio ceny patelni do orzeszków na allegro sporo spadły i może nawet zdecydoałabym się na zakup, ale wszyscy wystawiający piszą, że są one wykonane z aluminium, a mnie się jakoś tłucze po głowie, że te zza wschodniej granicy były żeliwne gruebel_2.gif nie chciałabym kupić jakiegoś bubla po prostu. No i co zastanawiające patelnie róznią się sposobem odlewu (nie wiem czy to ma wpływ na jakość pieczenia)!
No i żeby była jasność nigdy nie widziałam na oczy patelni "od ruskich" więc faktycznie nie wiem jak one wyglądają.

A tak swoją drogą to już kiedyś na cc pochwaliłam się, że będę miała patelnię, bo dotarłam do pewnej pani zza wschodniej granicy, która zgodziła się mi to ustrojstwo sprowadzić, ale ostatecznie zrezygnowałam, bo pani zażyczyła sobie 80 zł za patelnię na osiem orzeszków baa.gif A tak zjadłabym orzeszka ehh
katisw
icon_smile.gif
te co teraz sprzedaja na allegro sa bardzo podobne do tych ze wschodu icon_razz.gif

mysle ze te aluminiowe poprostu szybciej mozna "rozbojac" czyli rozgrzac a niz te zeliwne... no i raczej rzywotnosc tej patelni bedzie troche krotrza... patelnia mojej babci (zeliwna) nadal wyglada jak nowa a ma chyba z 30 lat jak nie wiecej icon_smile.gif
ewalukas
Ja póki co mam foremki do pieczenia w piekarniku icon_rolleyes.gif Chciałabym patelnię, ale tą rosyjską icon_lol.gif Chociaż moim koleżankom bardziej smakują te orzeszki z piekarnika, bo twierdzą, że robią się fajnie miękkie i rozpływają się w ustach fiesgrins.gif
Agata
CYTAT(katisw @ 6 Jul 2007, 15:54 ) *
icon_smile.gif
te co teraz sprzedaja na allegro sa bardzo podobne do tych ze wschodu icon_razz.gif

mysle ze te aluminiowe poprostu szybciej mozna "rozbojac" czyli rozgrzac a niz te zeliwne... no i raczej rzywotnosc tej patelni bedzie troche krotrza... patelnia mojej babci (zeliwna) nadal wyglada jak nowa a ma chyba z 30 lat jak nie wiecej icon_smile.gif

katisw no i właśnie w tym cały problem, żeby patelnia którą zakupię wyglądała po tych 30 latach jak patelnia Twojej Babci bussi.gif
Zeliwo może i dłużej się nagrzewa ale też dłużej utrzymuje temperaturę no i im starsze tym lepsze fiesgrins.gif
ewakulas ja raczej wolę patelnię, przynajmniej mam motywację żeby szukać icon_lol.gif
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi, będę szukać dalej anbetung.gif
katek
A ja swojej maszynki nie zamieniłabym na patelnię (chyba gruebel_2.gif )
Piecze się w niej bez problemu - 1 wsad ok. 8 minut.
Tu pisałam

katisw
jak i obiecalam icon_smile.gif zdjecia orzeszkow :D

urzadzenie przyszlo dzisiaj icon_smile.gif i bardzo sie ciesze z tego powodu


orzeszki sa przepyszne...
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Akulka
Fajne wychodzą, takie podłuzne icon_wink.gif Moja patelka jednak robi inne icon_wink.gif
katisw
zapomnialam napisac ze mam inny przepis na ciasto icon_smile.gif
ciasto "piaskowe"

2 jajka
100gr cukru (jak dla mnie wyszlo za slodkie, nastepnym razem dam 50:))
200gr masla
cukier waniliowy
soda (zagaszona octem)
2 lyzki majonezu
maka ... niestety na oko icon_smile.gif

2 zoltka utrzec z cukrem
maslo zetrzec i dodac do zoltek
bialka ubic na sztywna piane i dodac do masy
dadac majonez, sode i make
wyrobic ciasto icon_smile.gif

majonez ( przynajmniej tak mi sie wydaje) robi ciasto bardziej kruche icon_smile.gif
katek
A jak robiłaś masę?
katisw
CYTAT(katek @ 11 Jul 2007, 12:18 ) *
A jak robiłaś masę?

hmm chodzi o nadzienie?
Akulka
Na mój gust, to karmel z gotowanego mleka w puszce zahnlos.gif
katisw
CYTAT(Akulka @ 12 Jul 2007, 12:21 ) *
Na mój gust, to karmel z gotowanego mleka w puszce zahnlos.gif


bravo :D

wlasnie to jest to :D slodkie ze az zaslodkie... jezeli ktos chce sprobowac to do ciasta stanowczo mniej cokru trzeba dac icon_smile.gif
dzisiaj znowu zrobilam icon_smile.gif mniaaaam czy to moze sie znodzic?? w takim tempie to w spodnie miescic sie nie bede icon_razz.gif
Akulka
Co do za słodkości, to może wymieszać z kawą, albo kakao? Są tez mleka w puszce kakaowe - miodzio, polecam. mniam.gif
Masę można też skręcić z masłem, wtedy jest mniej słodkie. Słyszałam, ze niektórzy też mieszają z kwaśnym dżemem np. z porzeczek lub agrestu i zdobywa wtedy masa karmelowa na smaku icon_wink.gif
MałaRybka
KATEK, pod jakim hasłem mam szukac tego cuda na allegro? Szukam i szukam, ale nie potrafię znaleźć. Takich ręcznych, "od ruskich" tez nie potrafię znależć.
katek
ciastkownica icon_mrgreen.gif

ale teraz nie widzę jej na allegro
Agata
Jest teraz na allegro ale pod nazwą toster do wypieku ciastek biggrinflip.gif
MałaRybka
Ciastkownica? Toster? Przecież to takie proste, dlaczego na to nie wpadłam :D dump.gif gruebel_2.gif
Kosztuje 75 zł+przesyłka

http://www.allegro.pl/item215084266_urzadz...enne_plyty.html
MałaRybka
Trochę mnie nakierowałyście i odrazu sie kilka znalazło icon_smile.gif
tu za 60 zł
http://www.allegro.pl/item215096327_urzadz...rma_schott.html

lub 97 zł+gofrownica+choinki i gwiazdki icon_smile.gif
http://www.allegro.pl/item215096327_urzadz...rma_schott.html
spider523
podnoszę, żeby potem nie szukać, bo zakurzył się już ten przepis strasznie icon_mrgreen.gif
Aseret
A ja mam trochę inny przepis na te orzeszki, są one nadziewane masą orzechową:
* mąka - 3 szkl,
* masło lub margaryna - 25 dag,
* jaja - 2 szt,
* cukier kryształ - 1/2 szkl,
* soda - 1/4 łyżki stołowej,
* ocet - 1 łyżka.

Nadzienie - masa orzechowa:

* cukier puder - 1 szkl,
* masło lub margaryna - 40 dag,
* mleko - 1,5 szkl,
* mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.

oraz

(ale niekoniecznie):

* czekolada gorzka -1 tabliczka,
* lub polewa czekoladowa


Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.

Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę.
Wyrobić gładkie ciasto.


Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją.
Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.

Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami)..
Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.


Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem.


Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
Gotową masę nakładamy do orzeszków.

Przepraszam za nieład na kuchence, ale czasami tak jest, czyli zdarza się, że przy pieczeniu tłuszcz spływa....

UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu...

A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
ela2225
A taką patelnią można piec na płycie ceramicznej czy tylko na gazie?
Chciałabym kupić a nie wiem czy jest sens skoro nie mam gazu ?
ANNEBLACK
Elu - chyba tylko na gazie - ale są na allegro takie patelnie na prąd (wygladają jak gofrownica) - ja taką mam i jest super - kupiłam ze 2 lata temu na allegro za 40 zł.
_Gonia_
Chciałabym zrobic takie orzeszki, ale również nie mam gazu, a na allegro znalazłam ciastkownice za 165,- zł (troche dużo jak się robi takie ciasteczka rzadko).
miglietta
ja też nie mogę takiej taniej znaleźć icon_sad.gif . szkoda, bo ciasteczka wyglądają smakowicie mniam.gif
miglietta
już niedługo mam urlop więc będę miała więcej czasu na szukanie patelni. muszę je upiec! to jest silniejsze ode mnie
miglietta
..A taką patelnią można piec na płycie ceramicznej czy tylko na gazie?..
KUPIŁAM PATELNIĘ i w instrukcji jest napisane, że na płytach ceramicznych też można piec, a ja idę teraz wypróbować nową zabaweczkę!!
ela2225
CYTAT(miglietta @ 20 Feb 2011, 08:29 ) *
..A taką patelnią można piec na płycie ceramicznej czy tylko na gazie?..
KUPIŁAM PATELNIĘ i w instrukcji jest napisane, że na płytach ceramicznych też można piec, a ja idę teraz wypróbować nową zabaweczkę!!


Rozumiem że masz płytę ceramiczną?
Dasz znać jak poszło ?
Też bym chętnie kupiła i na ceramicznej używała.
miglietta
nie mam płyty ceramicznej, ale w instrukcji jest napisane, że nadaje się również do płyty ceramicznej. upiekłam dzisiaj, są pyszne. zdjęcie będzie później eek2.gif
miglietta
CYTAT(miglietta @ 20 Feb 2011, 21:34 ) *
nie mam płyty ceramicznej, ale w instrukcji jest napisane, że nadaje się również do płyty ceramicznej. upiekłam dzisiaj, są pyszne. zdjęcie będzie później eek2.gif

Elzunia
Ela2225 to urzadzenie do pieczenia orzeszkow mozna uzywac na plycie ceramicznej - sprawdzone na wlasnej plycie.
Jezeli moge cos powiedziec - do tego ciasta nie nalezy dawac masla tylko margaryna - tez sprawdzone. Maslo dajemy jak zwykle do masy.
Ja orzeszki robie tylko w czasie adwentu i dostaja je moi przyjaciele w prezencie wiec jest to dla mnie tak bardziej bozonarodzeniowo.
Buka
Elżuniu, mogę zapytać, w jaki sposób jest sprawdzone to dodawanie margaryny zamiast masła? Co sie dzieje?
Nigdy nie używam margaryny, orzeszki robię z masłem, ale nie zauważyłam niczego złego.
Elzunia
Witaj Buka! Dawniej tez robilam ciasto na masle bo mi sie wydawalo, ze bedzie lepsze ale tak jak to ktoras z cinek pisala przy pieczeniu tluszcz sie wylewa z formy i smierdzi i plonie itd.... Tak to bylo! Az razu pewnego znajoma poradzila mi zebym zmienila maslo na margaryne. I wydaje mi sie, ze jest lepiej.
Ja mam troszke inny przepis na ciasto - u mnie nie ma smietany i jest mniej cukru ale masa orzechowa jest slodka.
Buka, podoba mi sie twoja technika (odciety rowniutki waleczek z tego odcinane kawaleczki i podejrzewam, ze z tego dopiero robisz kulki do "orzeszkownicy". Ja robie kawal ciasta, dzieci siadaja przy stole i odrywaja po kawalku i formuja kulki a ja pieke.. i pieke....i pieke icon_smile.gif
Buka, sprobuj raz upiec na margarynie, zobaczymy jakie Ty zrobisz doswiadczenie a pozniej porownamy, pozdrawiam
weerka
nie daruję sobie ,że będąc w straszliwym mieście Chełm (wszędzie pod górę albo z góry),
nie nabyłam patelni.
za to dostałam foremki do pieczenia w piekarnku,tylko one są płaskie z jednej strony i teraz nie wiem czy mam je kłaść na blachę "wypukłością" czy lepiej "spodem" gruebel_2.gif
Buka
A hoj, Elżuniu! icon_smile.gif
Chyba jednak nie sprobuję. icon_smile.gif Raz, że nie lubię smaku margaryny, a dwa, że mnie się nic nie wylewa i nie przypala. Nabrałam wprawy i nawet niezbyt pachniało w domu tym pieczeniem.
Wałeczek z ciasta usprawnia pracę i nawet nie trzeba toczyć kulek. To mój patent, jako że brak do pomocy dzieci w odpowiednim wieku. icon_mrgreen.gif
Elzunia
Pewnie masz racje Buka, to kwestia wprawy - ja zanim doszlam do wprawy zmienilam, margaryny tez nie czuje, kazdy ma jakies tam swoje patenty.
Dobrze, ze pokazalas twoja technike bo moje dzieci tez juz dorosle sie zrobily i sie im krzywduje takie "kulkowanie" wiec w razie czego wiem jak sobie ulatwic, dzieki.
ela2225
CYTAT(Elzunia @ 16 Aug 2012, 21:25 ) *
Ela2225 to urzadzenie do pieczenia orzeszkow mozna uzywac na plycie ceramicznej - sprawdzone na wlasnej plycie.
Jezeli moge cos powiedziec - do tego ciasta nie nalezy dawac masla tylko margaryna - tez sprawdzone. Maslo dajemy jak zwykle do masy.
Ja orzeszki robie tylko w czasie adwentu i dostaja je moi przyjaciele w prezencie wiec jest to dla mnie tak bardziej bozonarodzeniowo.



Ojej jak dobrze.
Kocham Cie normalnie za tę wiadomosć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.