Apetitka

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
morelki2_130.jpg
Apetitka
przepis mam z z bloga Licencja na gotowanie
przepyszne

5 kg pomidorów
1 kg papryki
1 strączek ostrej papryki
1 cebula
1 łyżka czubricy
sól, pieprz
1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki i miksujemy. Przekładamy do płaskiego szerokiego garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż sos zgęstnieje. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Oba rodzaje papryk kroimy na kawałki, dodajemy do cebuli i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż wszystko zmięknie. Doprawiamy czubrycą, solą i pieprzem. Cebulę z papryką dokładamy do pomidorów, zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, ustawiamy do góry dnem, owijamy kocem i pozostawiamy do ostygnięcia.
morelki2_035.jpg
 

Załączniki

  • morelki2_130.jpg
    morelki2_130.jpg
    195 KB · Wyświetleń: 100
  • morelki2_035.jpg
    morelki2_035.jpg
    256.8 KB · Wyświetleń: 91

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Ja dodatkowo ściągam skórę z papryki, bo nawet gdy jest drobno pokrojona to ja ją i tak czuję. No i ja robię z około kilograma pomidorów.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Ja też dodałam wcześniej upieczoną paprykę bez skórki.
Składniki na oko, ale mniej więcej zgodnie z przepisem. Wyszło mi 12 słoiczków, właśnie się pasteryzują (bo przetwory z cebulą i bez octu wolę dla pewności zapasteryzować).