Bułeczki filipińskie

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Składniki
  1. bez laktozy
Spodobały mi się, bo inne :)

Bułeczki flipińskie – Pan de sal



Składniki na 10 – 12 sztuk:

  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (650g)
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody ( 250 g + 80 g do drożdży)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (60g)
  • 1,5 łyżeczki cukru ( 5 g do drożdży)
  • 1 łyżeczka soli ( z lekką górką 9 g)
  • 7 g ( jedna saszetka) drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • bułka tarta, do obtoczenia
W misce zrobić rozczyn z drożdży, cukru i wody oraz 2 łyżek mąki. Jak się podniesie dodać olej, wodę, sól; wymieszać i wsypać mąkę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton). Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 – 12 części. Każdą bułeczkę ‘ umoczyć’ w tartej bułce od strony cięcia. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Źródło https://www.mojewypieki.com/przepis/pan-de-sal ( z moimi niewielkimi zmianami) .

20220219_142209.jpg20220219_190359.jpg20220219_142306.jpg

Sorki z kolejność, ale mi się upiera...