Bułeczki pszenne z makiem i sezamem

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Rozczyn:
1i 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 650)
szklanka mąki krupczatki
2 szklanki wody ciepłej
20g drożdży


Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 650)
1 i 2/3 szklanki mąki krupczatki
czubata łyżka soli
10g drożdży
jajko
łyżka oleju
maka do podsypywania
łyzka sezamu
łyżka maku


Rozczyn: składniki wymieszać, przykryć i zostawic na noc.

Ciasto: obie maki przesiać do jednej miski, dodać sól, pokruszone drożdże i szkalnkę letniej wody. Wymieszać odstawić na 10 minut do wyrośnięcia (tak, żeby ciasto ruszyło). Dodać rozczyn i dokładnie połączyć, gdyby ciasto było za wolne i nie dalo sie uformować kuli )niestety to zależy od mąki) nalezy podsypać mąką pszenną. Uformować kulę, posmarować ją olejem i pozostawic dow yrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (ilośc drożdży jest nieduża dlatego ciasto będzie powoli rosnąć, ale to do siebiema ciasto chlebowe lub bułkowe robione w tradycyjny sposób)
Gdy ciasto wyrosnie, jeszcze raz je wyrobić i zostawić 1,5 godziny.
Zagnieśc, podzielić na 18 części i uformować bułeczki. Odstawic na 40 minut, posmarowac jajkiem posypac ziarnami. Piec 20 minut w 200 stopniach.