Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb karmelowy z orzechami laskowymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 81767" data-attributes="member: 131"><p>składniki</p><p>50 dkg mąki,</p><p>płaska łyżeczka soli,</p><p>5 dkg drożdży</p><p>5 dkg orzechów laskowych</p><p>pół szklanki karmelu</p><p>pół szklanki mleka lub maślanki</p><p>1-2 łyżki oleju</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Przesiać do miski mąkę, posolić i usypać z mąki kopczyk. W mące zrobić dołek.</p><p>Drożdże rozpuścić w mleku lub maślance i pozostawić w cieple na 15 minut.</p><p>Posiekać orzechy na połówki (kilka pozostawić całych) i wsypać wszystkie do mąki.</p><p>Drożdże wlać do dołka, następnie karmel i energicznie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dalej wyrabiać już rękami do całkowitego połączenia się składników. Na końcu dodać olej i jeszcze lekko wyrobić.</p><p>Przełożyć ciasto do podłużnej, wysmarowanej olejem formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia (przykryć blachę ogrzaną ściereczką) na 40 minut.</p><p>Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C, włożyć ciasto i piec około 40 minut, w temperaturze nie przekraczającej 220 stopni. Po upieczeniu (można sprawdzić patyczkiem - czy suchy- wyjąć chleb, przy pomocy pędzelka posmarować go letnią wodą (troszeczkę) i od razu wyłożyć na deskę aby wyparował, najlepiej ułożyć na węższym boku.</p><p></p><p>dodatkowe informacje</p><p>Jeżeli surowe ciasto wydaje się zbyt twarde (ponieważ są różne gatunki mąki) można przy wyrabianiu dodaż 2 łyżki ostudzonej gorzkiej kawy.</p><p></p><p>KARMEL</p><p>6 łyżek cukru, szczypta cynamonu,</p><p>pół szklanki zimnej wody</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Należy postawić na gazie czystą suchą patelnię i wsypać do niej cukier z cynamonem. Ostrożnie podrzewać aż cukier zacznie się topić i brązowieć. Gdy już całkowicie się stopi i mocno zbrązowieje, szybko zdjąć z ognia i powoli wlać wodę.</p><p>Uważać na parę. Zamieszać ponownie na ok. 1 minutę postawić patelnię na gazie, aby karmel dobrze się rozpuścił. Po ostudzeniu wlać do buteleczki. Można przechowywać bardzo długo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 81767, member: 131"] składniki 50 dkg mąki, płaska łyżeczka soli, 5 dkg drożdży 5 dkg orzechów laskowych pół szklanki karmelu pół szklanki mleka lub maślanki 1-2 łyżki oleju sposób przygotowania Przesiać do miski mąkę, posolić i usypać z mąki kopczyk. W mące zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w mleku lub maślance i pozostawić w cieple na 15 minut. Posiekać orzechy na połówki (kilka pozostawić całych) i wsypać wszystkie do mąki. Drożdże wlać do dołka, następnie karmel i energicznie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dalej wyrabiać już rękami do całkowitego połączenia się składników. Na końcu dodać olej i jeszcze lekko wyrobić. Przełożyć ciasto do podłużnej, wysmarowanej olejem formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia (przykryć blachę ogrzaną ściereczką) na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C, włożyć ciasto i piec około 40 minut, w temperaturze nie przekraczającej 220 stopni. Po upieczeniu (można sprawdzić patyczkiem - czy suchy- wyjąć chleb, przy pomocy pędzelka posmarować go letnią wodą (troszeczkę) i od razu wyłożyć na deskę aby wyparował, najlepiej ułożyć na węższym boku. dodatkowe informacje Jeżeli surowe ciasto wydaje się zbyt twarde (ponieważ są różne gatunki mąki) można przy wyrabianiu dodaż 2 łyżki ostudzonej gorzkiej kawy. KARMEL 6 łyżek cukru, szczypta cynamonu, pół szklanki zimnej wody sposób przygotowania Należy postawić na gazie czystą suchą patelnię i wsypać do niej cukier z cynamonem. Ostrożnie podrzewać aż cukier zacznie się topić i brązowieć. Gdy już całkowicie się stopi i mocno zbrązowieje, szybko zdjąć z ognia i powoli wlać wodę. Uważać na parę. Zamieszać ponownie na ok. 1 minutę postawić patelnię na gazie, aby karmel dobrze się rozpuścił. Po ostudzeniu wlać do buteleczki. Można przechowywać bardzo długo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb karmelowy z orzechami laskowymi
Top
Bottom