Chleb wiejski

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Chleb wiejski (wg starego przepisu)

Dzieżę wykadzić krupami jęczmiennymi i kminkiem, potem popłukać letnią serwatką, albo kwaśnym mlekiem. W tak przygotowaną dzieżę wlać serwatki ciepłej 2 i pół kwarty, wsypać mąki żytniej 5 kwart, wmieszać kwaterkę dobrych drożdży, rozczyn dobrze rozrobić i zostawić na 8 godzin, aby się ciasto dobrze ruszyło, potem wsypać pół kwaterek soli i garstkę kminku, a wlawszy znowu drugą kwaterkę drożdży, dosypać mąki 7 kwart, mieszać, aż od rąk odstanie i gdy się dobrze ruszy, wyrobić na stolnicy, mąkąa podsypaną i wyrobić ładne bochenki. Jak wyrośnie na krążku, poparzyć wrzącą wodą, gotowaną z sianem i w piec wsadzić. Chleb potrzebuje pieca gorącego i trzyma się go krócej niż ciasta słodkie.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Przypuszczam, że 1 kwarta to objętość 250 ml. Do dzisiaj w niektórych gwarach mówi się kwaterka np. wódki, czyli ćwiartka.
Bahus
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Bahusie ,robiles moze ten chlebek?? i czy musze sie dokladnie trzymac przepisu z ta dzieza i krupami jęczmiennymi ??
pozdrawiam belle
ps
jak ktos zrobi ten chlebek to ja poprosze o zdjecie , jestem wzrokowcem :cheers:
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Za treść nie biorę odpowiedzialności, przepis pochodzi ze starej przedwojennej (1927) książki. Ale myśląc kategoriami starych książek to "dobre drożdze" to drożdże już rozmnożone, i tu chyba chodzi o kwartę zaczynu
Bahus
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Miary staropolskie:
1 kwarta = 0,94 litra = 4 kwaterki

wg: www.infokalisz.internetdsl.pl/kronika/aneks4.htm
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
No i wszystko jasne, dzięki Peniu
icon_smile.gif

Bahus