Ciabatta
4 chlebki po 300g
Zaczyn:
5g drozdzy w
250ml letniej wody rozpuscic
350g maki typ 550 dodac i dobrze wymieszac.
Zostawic na 12 godzin
10g drozdzy w
5 lyzkach mleka rozpuscic.
550g maki pszennej typ 550 razem z
3-4 lyzkami oliwy z oliwek
4 lyzeczkami soli i rozpuszczonymi drozdzami dodac do zaczynu.
400ml letniej wody dodac do calosci i zagniesc gladkie, miekkie ciasto.
Ciasto podzielic na pol. Kazda z czesci wlozyc do wysmarowanych oliwa misek i zostawic na ok.2 – 2,5 godziny do wyrosniecia.
Wyrosniete ciasto wyrzucic z misek na posypany maka arkusz pergaminu, splaszczyc do zyczonej sobie wielkosci i przepolowic. Uformowac delikatnie chlebki (juz bez zagniatania) i natychmiast wyrzucic je na goracy kamien / blache. Zabrac pergamin.
Po pierwszych 10 min. piecznia skropic chlebki woda. Piec 25-30 min. w 240 ° gora-dol.
4 chlebki po 300g
Zaczyn:
5g drozdzy w
250ml letniej wody rozpuscic
350g maki typ 550 dodac i dobrze wymieszac.
Zostawic na 12 godzin
10g drozdzy w
5 lyzkach mleka rozpuscic.
550g maki pszennej typ 550 razem z
3-4 lyzkami oliwy z oliwek
4 lyzeczkami soli i rozpuszczonymi drozdzami dodac do zaczynu.
400ml letniej wody dodac do calosci i zagniesc gladkie, miekkie ciasto.
Ciasto podzielic na pol. Kazda z czesci wlozyc do wysmarowanych oliwa misek i zostawic na ok.2 – 2,5 godziny do wyrosniecia.
Wyrosniete ciasto wyrzucic z misek na posypany maka arkusz pergaminu, splaszczyc do zyczonej sobie wielkosci i przepolowic. Uformowac delikatnie chlebki (juz bez zagniatania) i natychmiast wyrzucic je na goracy kamien / blache. Zabrac pergamin.
Po pierwszych 10 min. piecznia skropic chlebki woda. Piec 25-30 min. w 240 ° gora-dol.