Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1040329" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Piwo? Dla umartwienia</strong></p><p> </p><p></p><p> O ile picie wina regulowały w zakonach ścisłe nakazy, piwo – z początku niezbyt smaczne – podawano nawet w Wielkim Poście. Z czasem jednak zdolni bracia tak udoskonalili fabrykację słodu jęczmiennego, że piwo stało się cenionym trunkiem. Nie bez powodu stolicą brytyjskiego piwowarstwa jest Burton-on-Trent, gdzie już w XIII wieku benedyktyni warzyli jasne piwo.</p><p></p><p> Piwo rozpowszechniło się tam, gdzie z powodów klimatycznych zakonnikom nie udawała się uprawa winnej latorośli. I tak Belgowie swoje słynne piwa zawdzięczają cystersom. Wspaniałe piwo typu Triple do dzisiaj warzą trapiści we wsi Westmalle, a jedno z najmocniejszych piw belgijskich pochodzi z klasztoru św. Sykstusa w uroczym, wiejskim zakatku Flandrii. Okna klasztoru wychodzą na chmielnik, a w sieni stoją skrzynie z butelkami, które można kupić od ręki. Najsłynniejszy i największy browar klasztorny w Belgii znajduje się w Chimay. Zgodnie z klasztorną tradycją wytwarza się tu mocne piwa górnej fermentacji typu &#8222;ale&#8221;. Mnisi z opactwa Notre Dame de Scourmont byli pierwszymi zakonnikami w Belgii , którzy sprzedawali swoje piwo na skalę handlową i wprowadzili nazwę &#8222;Trappist Beer&#8221; (piwo trapistów). Dobrą markę ma w Niemczech Kolsterbier, &#8222;piwo klasztorne&#8221;, warzone przez zakonników, choć przez długie stulecia trunek ten uważany był przez mnichów za zło konieczne. </p><p></p><p> Żrodłó: &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1040329, member: 10341"] [B]Piwo? Dla umartwienia[/B] [B] [/B] O ile picie wina regulowały w zakonach ścisłe nakazy, piwo – z początku niezbyt smaczne – podawano nawet w Wielkim Poście. Z czasem jednak zdolni bracia tak udoskonalili fabrykację słodu jęczmiennego, że piwo stało się cenionym trunkiem. Nie bez powodu stolicą brytyjskiego piwowarstwa jest Burton-on-Trent, gdzie już w XIII wieku benedyktyni warzyli jasne piwo. Piwo rozpowszechniło się tam, gdzie z powodów klimatycznych zakonnikom nie udawała się uprawa winnej latorośli. I tak Belgowie swoje słynne piwa zawdzięczają cystersom. Wspaniałe piwo typu Triple do dzisiaj warzą trapiści we wsi Westmalle, a jedno z najmocniejszych piw belgijskich pochodzi z klasztoru św. Sykstusa w uroczym, wiejskim zakatku Flandrii. Okna klasztoru wychodzą na chmielnik, a w sieni stoją skrzynie z butelkami, które można kupić od ręki. Najsłynniejszy i największy browar klasztorny w Belgii znajduje się w Chimay. Zgodnie z klasztorną tradycją wytwarza się tu mocne piwa górnej fermentacji typu „ale”. Mnisi z opactwa Notre Dame de Scourmont byli pierwszymi zakonnikami w Belgii , którzy sprzedawali swoje piwo na skalę handlową i wprowadzili nazwę „Trappist Beer” (piwo trapistów). Dobrą markę ma w Niemczech Kolsterbier, „piwo klasztorne”, warzone przez zakonników, choć przez długie stulecia trunek ten uważany był przez mnichów za zło konieczne. Żrodłó: „Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom