curry z cukinii i fasolki szparagowej

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
2 cebule
2-3 nieduże cukinie
1-2 zielone papryki
2-3 garści fasolki szparagowej
czosnek

2 łyżki oleju
kumin
gorczyca
przyprawa curry

imbir
sól
chilli do smaku

mleko kokosowe
( tym razem raczej niewiele dodałam- tyle, by trochę skleiło składniki, a nie żeby w nim pływały)

Na patelni przez chwilę prażę kumin oraz pozostałe przyprawy. Dodaję olej, najpierw wrzucam fasolkę pociętą w 2-3 cm kawałki, przykrywam żeby się lekko poddusiła i zmiękła, potem dodaję cebulę i pokrojoną w półplasterki cukinię, drobno posiekany czosnek. Solę, ewentualnie jeszcze doprawiam. Paprykę dodaję na końcu - lubię jak jest lekko chrupka jeszcze. Zalewam mlekiem kokosowym, zostawiam na niewielkim ogniu przez parę minut jeszcze, żeby się smaki przegryzły.

Nie lubię kolendry, ale za to dużo natki pietruszki dodaję już na talerzu.


Można dodać też pokrojonego pomidora/ passatę - miałam jednak ochotę na żółto-zielone danie, nie zmącone innymi kolorami.
Nie wiem, na ile ten przepis jest autentycznie hinduski, ale jako alternatywa dla 'leczo' czy fritatty z cukinii świetnie się sprawdza
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Cieszę się, że WYGLĄDA apetycznie w Twojej wyobraźni
icon_smile.gif


Na talerzu też supeładne było: żółciótko-zielone.
Może następnym razem zdjęcie pstryknę - choć nigdy nie mam natchnienia na fotografowanie jedzenia.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,897
224
63
Heheehe, ale wiesz, że sobie zwizualizowałam i naprawdę WIDZIAŁAM
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: