Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka sadzone z pomidorami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1016388" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis, który zaskoczył mnie z jednej strony swą prostotą a z drugiej - wyśmienitym efektem smakowym. Śniadanie przygotowane w ten sposób sprawia, że zwykłe sadzone jajko staje się niezwykłe. I to do tego stopnia, że następnego dnia zaczynamy się zastanawiać : &quot;a może dziś zrobię je jeszcze raz?&quot; - a następnie szybciutko idziemy do kuchni i robimy. Polecam! </p><p>Oryginalna nazwa tego sefardyjskiego dania to <em>Szakszuka</em>. Przepis pochodzi z książki &quot;Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni&quot;, aut. Estera Kafka i Malka Kafka.</p><p></p><p>[ATTACH=full]55685[/ATTACH]</p><p></p><p>jajka</p><p></p><p>2 pomidory</p><p>1 cebula</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 łyżka keczupu</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>olej</p><p></p><p>Cebulę i pomidory obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Jak będzie szklista, dodać pomidory oraz posiekany ząbek czosnku. Dodać paprykę, keczup i sól do smaku. Chwilę razem dusić.</p><p></p><p>Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu ,aż jajka się zetną. </p><p></p><p>[ATTACH=full]55683[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1016388, member: 2721"] Przepis, który zaskoczył mnie z jednej strony swą prostotą a z drugiej - wyśmienitym efektem smakowym. Śniadanie przygotowane w ten sposób sprawia, że zwykłe sadzone jajko staje się niezwykłe. I to do tego stopnia, że następnego dnia zaczynamy się zastanawiać : "a może dziś zrobię je jeszcze raz?" - a następnie szybciutko idziemy do kuchni i robimy. Polecam! Oryginalna nazwa tego sefardyjskiego dania to [I]Szakszuka[/I]. Przepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni", aut. Estera Kafka i Malka Kafka. [ATTACH=full]55685[/ATTACH] jajka 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól do smaku olej Cebulę i pomidory obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Jak będzie szklista, dodać pomidory oraz posiekany ząbek czosnku. Dodać paprykę, keczup i sól do smaku. Chwilę razem dusić. Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu ,aż jajka się zetną. [ATTACH=full]55683[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka sadzone z pomidorami*
Top
Bottom