Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kiszone liscie winogron
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1574978" data-attributes="member: 1142"><p>Liscie do kiszenia zbieram w kwietniu-maju. Liscie sa sredniej wielkosci, pelne i bez przebarwien od slonca. </p><p></p><p>Ogonki odcinam nozyczkami. Myje i zostawiam na sicie az odciekna. Ukladam w stosy po 10-12 i zwijam jak cygara. Ukladam w sloikach pionowo - jednorazowo w sloju miesci sie ok. 30 - 36 lisci.</p><p></p><p>Przygotowuje zalewe, na jeden sloik biore:</p><p></p><p><strong>2 szklanki wody, najlepiej niechlorowanej, jak zwykle do kiszenia</strong></p><p><strong>1 lyzka soli</strong></p><p><strong>2 lyzki soku z kiszonej domowej kapusty</strong>*</p><p></p><p>Wode przygotowuje, rozpuszczam w niej sol i czekam az ostygnie. Dodaje sok z kiszonej kapusty i taka mikstura zalewam upchane lisciami sloiki. Zalewam ma kompletnie zakryc liscie. Sloiki przykrywam pokrywka, lekko zakrecam i zostawilam na stole na kika dni, 5-7 z reguly. Raz dziennie luzuje pokrywke aby wypusciuc gazy. </p><p></p><p>Gdy proces kiszenia jest zakonczony najlepiej wstawic sloiki w chlodne miejsce, piwnica lub lodowka, gdzie jest jednostajna chlodna temp. Tak mozna przechowywac do roku, a czasem nawet dluzej.</p><p></p><p>*zamiast soku z kapusty kiszonej mozna uzyc serwatki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1574978, member: 1142"] Liscie do kiszenia zbieram w kwietniu-maju. Liscie sa sredniej wielkosci, pelne i bez przebarwien od slonca. Ogonki odcinam nozyczkami. Myje i zostawiam na sicie az odciekna. Ukladam w stosy po 10-12 i zwijam jak cygara. Ukladam w sloikach pionowo - jednorazowo w sloju miesci sie ok. 30 - 36 lisci. Przygotowuje zalewe, na jeden sloik biore: [B]2 szklanki wody, najlepiej niechlorowanej, jak zwykle do kiszenia 1 lyzka soli 2 lyzki soku z kiszonej domowej kapusty[/B]* Wode przygotowuje, rozpuszczam w niej sol i czekam az ostygnie. Dodaje sok z kiszonej kapusty i taka mikstura zalewam upchane lisciami sloiki. Zalewam ma kompletnie zakryc liscie. Sloiki przykrywam pokrywka, lekko zakrecam i zostawilam na stole na kika dni, 5-7 z reguly. Raz dziennie luzuje pokrywke aby wypusciuc gazy. Gdy proces kiszenia jest zakonczony najlepiej wstawic sloiki w chlodne miejsce, piwnica lub lodowka, gdzie jest jednostajna chlodna temp. Tak mozna przechowywac do roku, a czasem nawet dluzej. *zamiast soku z kapusty kiszonej mozna uzyc serwatki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kiszone liscie winogron
Top
Bottom