Kopytka z sosem szpinakowym

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, która może stanowić samodzielny posiłek lub zostać podana jako dodatek do innych dań. Polecam wszystkim
wielbicielom szpinaku.

szpinakokopytka.JPG

ok. 600 g kopytek - można użyć gotowych lub zrobić je samodzielnie

150 g mrożonego szpinaku (1/3 opakowania)
1 dużą cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
50 g sera typu feta
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku

olej do smażenia

Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem oraz pokrojonymi w plastry pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula będzie szklista a pieczarki podsmażone, przesunąć je na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak.
Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z pieczarkami z rozmrożonym szpinakiem, dodać pokruszony ser feta.
Wymieszać całość dokładnie i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ew. solą. Szpinak powinien być dość wyrazisty w smaku, ponieważ kopytka są raczej neutralne i mało słone.

Ugotowane kopytka mieszamy z gorącym szpinakiem i podajemy.
 

Załączniki

  • szpinakokopytka.JPG
    szpinakokopytka.JPG
    114.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Hmmm, bardzo mi się to zestawienie podoba, spróbuję, nie wiem, czy z pieczarkami, ale kopytka i wariacja szpinakowa do tego... mmmm
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, ja bez tego kotleta poproszę
wink.gif

To jest więcej niż pewne że zrobię!